Wiedzy, nigdy dosyć – warto ją zdobywać

Wiedzy o uprawie roślin nigdy nie jest dosyć. Wychodząc z tego założenia firma Delphy organizuje corocznie szkolenia dla swoich obecnych i przyszłych klientów. W tym roku 3 dniowe takie szkolenia odbywały się pod koniec stycznia i 19-21 lutego. Dla uczestników tych szkoleń była to okazja do zdobycia ogromnej porcji wiedzy o nowoczesnej uprawie roślin.

Już czwarty rok organizujemy w Polsce 3 dniowe szkolenia poświęcone uprawie roślin jagodowych. Do tej pory wzięło w nich udział przeszło 100 osób i nadal są chętni – mówi Mariusz Padewski, główny prowadzący i organizator szkoleń. Odbywają się one w kilkunastoosobowych grupach. W ich trakcie przybliżana jest podstawowa wiedza o uprawie roślin, dotycząca podstawowych procesów związanych ze wzrostem roślin. Fotosynteza, osmoza, transpiracja – to są podstawowe, ale jakże ważne procesy, które wpływają na wzrost i plonowanie roślin. W uprawach, zwłaszcza pod osłonami, można nimi w pewnym stopniu sterować, a tym samy wzrostem i rozwojem uprawianych roślin. Wiedza o tym jak to robić ma fundamentalne znaczenia dla powodzenia uprawy – podkreśla M. Padewski. Przez kolejne dni uczestnicy szkoleń zgłębiają tajniki produkcji owoców. A ich całkiem sporo, zwłaszcza gdy dotyczą upraw w podłożach. Wówczas bardzo ważna kontrola nie tylko otoczenia roślin, ale też wilgotności i składu pożywki, całego procesu nawożenia i nawadniania roślin. W trakcie szkolenia są przekazywane informacje jak to robić w odniesieniu do różnych typów uprawy. Sama kontrola wilgotności i podstawowych parametrów podłoże (EC, pH, wielkość przelewu) jest bardzo ważna, i w gospodarstwach powinna być w kluczowych dla uprawy okresach wykonywana codziennie. Można na tej podstawie uzyskać informacje jak rośliny pobierają pożywkę z podłoża i jak przebiega transpiracja, a na tej podstawie właściwie planować strategie nawożenia i nawaniania na kolejne dni.

Takich niuansów produkcyjnych jest bardzo wiele, a to właśnie one – często wydałoby się banalne – wpływają na finalny efekt produkcji. Dlatego wiedzy nigdy dosyć!

Więcej informacji przybliżymy w czasopiśmie Jagodnik:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here