Na Kaszubach pełnia zbioru truskawek

zbiory truskawek na kartuzach, zbiory truskawek

W ostatnich latach produkcja truskawek w regionie Kaszub zmienia swój obraz – przybywa bowiem gospodarstw specjalizujących się w uprawie truskawek deserowych. Tegoroczna areał zajmowany w tym regionie przez plantacje truskawek szacowany jest na około 1000 ha, z czego zdecydowana większość zlokalizowana jest w gospodarstwach nastawionych na produkcję wysokiej jakości owoców deserowych.

Kolejny sezon z dobrą produkcją

Ostatnie lata sprzyjały produkcji truskawek na Kaszubach, późniejsza w tym regionie wegetacja ochroniła kwiaty truskawek przed wiosennymi przymrozkami w 2011 roku, które spowodowały słabsze plonowanie roślin w wielu innych regionach Polski. W czasie zimy w 2012 roku, dzięki zalegającemu na plantacjach śniegu nie doszło tutaj do wymrożeń. Z kolei w tym sezonie, kiedy w większości regionów Polski zmagano się z nadmiarem wody, w regionie Kaszub mówiono raczej o deficycie opadów, ale dzięki temu, że zdecydowana większość plantacji jest nawadniana owoce są w tym roku bardzo dobrej jakości. Woda do podlewania plantacji pobierana jest w większości z jezior lub innych naturalnych ujęć, których nie brakuje w tym regionie, a plantacje nawadniane są za pomocą deszczowni rurowych z zamontowanymi w nich zraszaczami lub deszczowni szpulowych. W zdobywaniu wiedzy w zakresie uprawy truskawek ważną rolę odgrywają organizowane tutaj już od kilku lat szkolenia truskawkowe, które organizowane są w okresie zimowym przez ODR w Kartuzach.

Tegoroczne ceny nie są może w tym regionie tak dobre jak w minionym, kiedy średnia cena za 2-kg łubiankę wynosiła nawet ponad 10 zł. Do 22 czerwca ceny truskawek na giełdach trójmiejskich utrzymywały się na poziomie 3–4,5 zł/kg. Największy spadek cen zanotowano w minioną sobotę (22 czerwca), kiedy cena truskawek w hurcie za sprawą bardzo dużych zbiorów w tym regionie spadła nawet do 2,5 zł/kg. Przyczyniły się do tego upały, które znacznie przyśpieszyły dojrzewanie truskawek, przez co tegoroczny sezon zbiorów będzie krótszy. Szacuje się, że główne zbiory potrwają jeszcze około dwóch, trzech tygodni. Producenci liczą jednak, na to że wraz z prognozowanym ochłodzeniem w najbliższym tygodniu można się spodziewać wzrostu cen truskawek deserowych. 

W przypadku truskawki przemysłowej w regionie Kartuz skupuje się w większości truskawki odszypułkowane, na które w tym roku w skupach utrzymywana jest cena na poziomie 3 zł/kg. Truskawki te dostarczone bezpośrendio do zakładu kosztują nawet 3,5 zł/kg.

 

Odmiany

paweł Leszczyński, ODR w Kartuzach, truskawki kaszubskie, owoce z kaszub
Paweł Leszczyński z ODR w Kartuzach

Jak informuje Paweł Leszczyński z ODR w Kartuzach, jeszcze kilka lat temu truskawki uprawiano tutaj w bardzo dużej liczbie gospodarstw i wtedy na plantacjach dominowała odmiana ‚Senga Sengana’, której owoce w większości trafiły na przemysł. Od kilku lat ze sprawną niewielkiej opłacalności produkcji owoców przemysłowych, odmiana ‚Senga Sengana’ straciła na znaczeniu i obecnie może zajmować maksymalnie 10% wszystkich tutejszych plantacji truskawek. Przybyło za to plantacji z odmianami typowo deserowymi, w których produkcji zaczyna się specjalizować coraz większa liczba gospodarstw, a plantacja truskawek zajmują u nich 2–3 ha, coraz więcej jest także gospodarstw, w których truskawki rosną na 5 a nawet i 10 ha. Według P. Leszczyńskiego obecnie najważniejszą w uprawie odmianą jest ‚Honeoye’, która ma prawdopodobnie nawet 50% udział w produkcji truskawek. Spowodowane jest to jej niezawodnością w plonowaniu, jest także łatwa w uprawie. Aktualnie na Kratuzach ze półmetkiem są już zbiory odmiany ‚Honeoye’, u której dojrzewanie owoców przyspieszyły panujące w drugiej połowie czerwca upały. Powodując, że nawet średniej wielkości owoce dojrzewają.

Na Kartuzach są jednak już i takie gospodarstwa, w których nie uprawia się tej odmiany i decydują się na inne, wcześnie dojrzewające kreacje lub zdecydowanie późniejsze. Z wczesnych odmian w regionie Kartuz można już spotkać np. odmianę ‚Flair’, która wyróżnia się bardzo wczesnym terminem dojrzewania i bardzo dobrą jakością owoców, niestety dosyć szybko obserwuje się u niej tutaj drobnienie owoców, jest także odmianą wymagającą umiejętnego nawożenia, a za sprawą płytkiego systemu korzeniowego regularnego nawadniania. Z uwagi jednak na bardzo wczesny termin dojrzewania, smak i jasnoczerwony kolor owoców, pozwala wejść na rynek z bardzo dobrej jakości owocami.

Od około 20 czerwca rozpoczęto zbierać owoce takich odmian jak ‚Darselect’ i ‚Kimberly’. Odmiany te w tym regionie już od wielu lat dobrze plonują, a ich owoce są nie tylko duże, ale i bardzo smaczne, co dla wielu producentów mających stałych odbiorców lub prowadzących samemu sprzedaż ma bardzo duże znaczenie.

W uprawie jest także ‚Elsanta’, ale ta odmiana uważana jest tutaj za dosyć wymagającą i jest chętniej sadzona wyłącznie na zasobniejszych stanowiskach. Warto tutaj dodać, że duża część plantacji zakładana jest tutaj na lekkich glebach IV lub V klasy.

Jak informuje P. Leszczyński, w regionie Kartuz truskawki dojrzewają zdecydowanie później niż w regionie Czerwińska nad Wisłą, skąd na rynek Trójmiasta trafia wiele truskawek. Dzięki późniejszemu terminowi zbioru tutejsi producenci mają szansę na sprzedaż swoich owoców po głównym wysypie truskawek w Centralnej Polski. Bardzo często jest nawet tak, że kiedy tam kończą się truskawki to na Kartuzy przyjeżdżają kupcy właśnie z Polski centralnej. Dlatego coraz więcej producentów dostrzegając korzyści z późniejszego dojrzewania tutaj truskawek decyduje się na uprawę późnych odmian truskawki. Odmianą późno dojrzewającą mającą obecnie największy udział w nasadzeniach w tym regionie wydaje się, że jest ‚Florence’. Na plantacjach można spotkać również takie kreacje jak ‚Victoriana’, ‚Florentina’ czy ‚Malwina’. Według P. Leszczynskiego, uprawiając późno dojrzewające odmiany unika się konkurencji z najpopularniejszą w Polsce odmianą ‚Honeoye’ i ma możliwość oferowania owoców w okresie wakacyjnym, kiedy to nad morze przyjeżdża bardzo dużo turystów, którzy wysoko oceniają jakość i smak truskawek z Kaszub. P. Leszczyński zwraca również uwagę na wyjątkowy smak z którego słyną kaszubskie truskawki, co spowodowane jest specyficznym mikroklimatem jaki tutaj panuje. W czasie dojrzewania produkowanych tutaj truskawek jest także więcej słońca, co z kolei przekłada się na większą zawartość cukru w owocach.


Kaszëbskô Malëna z ChOG

Pisząc o kaszubskich truskawkach należy również odnotować fakt, że truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych i otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Uzyskanie tego statusu bardzo pomogło w promocji produkowanych tutaj truskawek, które ze sprawą m.in. polityków trafiły do Brukseli, stając się jednym z symboli polskiego przewodnictwa w UE. Ze znakiem Truskawka Kaszubska mogą być sprzedawane wyłącznie owoce trzech odmian: ‚Senga Sengana’, ‚Honeoye’ oraz ‚Elsanta’. Konieczne jest także przestrzeganie ścisłych wymagań dotyczących agrotechniki, a także zbioru i składowania tych owoców. Powoduje, to że wielu dobrych producentów nie decyduje się na uzyskanie tego certyfikatu z uwagi na to, że w ich gospodarstwach dominują w uprawie inne odmiany. Dlatego też, coraz więcej osób dostrzega potrzebę poszerzenia listy odmian, które mogą być sprzedawane pod nawą Truskawka Kaszubska. Kaszubscy producenci podkreślają, że ich truskawki są niezwykle smaczne, co zawdzięczają temu, że dojrzewają w wyjątkowych warunkach – na kaszubskich wzgórzach, gdzie w dzień jest ciepło, a w nocy zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.