Maliny w tunelu (monitoring plantacji, 05.05.2024 r.)

Fot. 1. Kwiaty z przemarzniętymi słupkami




Przymrozki, które w nocy 22/23.04. sponiewierały plantacje roślin sadowniczych i jagodowych na Lubelszczyźnie nie oszczędziły również upraw malin w tunelach. Miejscami temperatura pod osłonami spadła do -2,5˚C. Była to temperatura destrukcyjna dla pierwszych kwiatów i zaawansowanych w rozwoju pąków kwiatowych malin letnich i jesiennych prowadzonych na zbiór letni.

Otwierające się obecnie kwiaty ukazują czarne uszkodzone słupki (fot. 1). Przy takich spadkach temperatury w tunelu przykrycie roślin agrowłókniną umożliwiło zabezpieczenie kwiatów przed uszkodzeniami. Uszkodzenia pędów malin odmian jesiennych prowadzonych na zbiór jesienny są zdecydowanie mniej drastyczne. Rośliny mają uszkodzone liście, co w tej chwili objawia się nekrozami blaszek liściowych (fot. 2). Mogą występować również nieznaczne uszkodzenia wiązek przewodzących.

Fot. 2. Rośliny malin letnich zabezpieczone agrowłókniną

Aktualnie w uprawie tunelowej rośliny malin letnich (‘Glen Mor’, ‘Glen Carron’) i jesiennych prowadzonych na zbiór letni  (‘Enrosadira’) rozpoczynają kwitnienie, BBCH 61 (fot. 4). Natomiast pędy malin prowadzonych na zbiór jesienny osiągają wysokość 75 cm  – BBCH 33 (fot. 5).

Aktualnie zwrócić uwagę na: 

Choroby:

  1. Zamieranie pędów – na plantacjach prowadzonych na zbiór letni i jesienny należy prowadzić ochronę przed zamieraniem pędów.
  2. Szara pleśń – na plantacjach kwitnących zabiegi wykonywać co 7 dni.

Szkodniki:

  1. Przędziorek chmielowiec – w uprawie tunelowej cały czas prowadzimy monitoring pod kątem występowania tego szkodnika. Lustracje należy wykonywać co najmniej 1x w tygodniu z uwagi na silną presję szkodnika. W momencie przekroczenia progu zagrożenia należy wykonać kolejne zabiegi. Na odmianach maliny owocujących w czerwcu-lipcu na pędach drugorocznych: próg zagrożenia w okresie przed kwitnieniem stanowią 1- 2 osobniki ruchome na 1 listek liścia złożonego. Natomiast na odmianach maliny owocujących na pędach jednorocznych w okresie od początku wegetacji do kwitnienia – 1 osobnik ruchomy na 1 listek liścia złożonego.
  2. Kwieciak malinowiec – w uprawie tunelowej malin prowadzonych na zbiór letni mogą być obecne osobniki dorosłe kwieciaka malinowca oraz uszkodzone przez nie pąki kwiatowe (fot. 6-7). W okresie 1-2 tygodni i tuż przed kwitnieniem oraz na początku kwitnienia próg zagrożenia stanowi liczba 2 chrząszczy na 200 kwiatostanów.
  3. Zwójki – w uprawie tunelowej obserwuje się objawy żerowania larw zwójek w postaci zwiniętych liści (fot. 8-9). Larwy tego szkodnika żerujące na najmłodszych liściach mogą uszkadzać stożki wzrostu powodując ich zamieranie. W następstwie pojawiają się pędy boczne, co powoduje niekorzystne rozkrzewianie roślin. Efektem jest ograniczenie wzrostu i owocowania krzewów.
  4. Mszyce
  5. Pryszczarek namalinek łodygowy

Propozycje zabiegów w okresie przed kwitnieniem

  1. Zamieranie pędów

Puenta 62,5 WG – pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, w okresie, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm, następne zabiegi wykonywać co 10 dni – w fazie kwitnienia (początek kwitnienia, pełnia kwitnienia i koniec kwitnienia) oraz po zbiorze owoców i wycięciu starych pędów owoconośnych, w zależności od momentu wystąpienia choroby oraz od stopnia jej nasilenia w dawce 0,8-1,0 kg/ha,

Batalion 450 SC – Środek stosować w okresie największego zagrożenia chorobami w pełni kwitnienia oraz po zbiorze owoców i wycięciu starych pędów (BBCH 65-87). Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania to 1,66 l/ha. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2. Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.

Luna Sensation 500 SC – pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm lub po zauważeniu pierwszych objawów w dawce 0,6-0,8 l/ha,

Luna Experience 400 SCstosować od fazy, gdy pędy osiągną 20 cm do początku fazy kwitnienia (BBCH<60) dawce 0,6 l/ha,

Zato 50 WGstosować od pierwszych objawów choroby od fazy tuż przed kwitnieniem do pełni dojrzewania owoców (BBCH 59-85) w dawce 0,2 kg/ha,

Teldor 500 SC – w zwalczaniu zamierania pędów maliny pierwszy zabieg wykonać, gdy nowe pędy osiągną wysokość 20 cm (BBCH 32–89), w dawce 1,5 l/ha,

  • Przędziorek chmielowiec, mszyce

Fitter/Rodeośrodek stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10-89) w dawce 1,0 l/ha. Opryskiwać trzykrotnie w odstępach 7-dniowych. Odstęp pomiędzy blokiem 3-ch zabiegów – 28 dni. 

  • Kwieciak malinowiec, pryszczarek namalinek łodygowy, mszyce, zwójki

Aceptir 200 SE, Apis 200 SE – środek stosować od fazy gdy pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach do fazy pełni kwitnienia gdy przynajmniej 50% kwiatów rozwiniętych, opadają pierwsze płatki (BBCH 51-65), w dawce 0,2 l/ha,

Wsparcie wzrostu i rozwoju roślin

Bakto G-Stop – wspomaga prawidłowy rozwój roślin. Bakterie zawarte w tym produkcie wytwarzają metabolity m.in. witaminy oraz hormony roślinne, które w praktyce podnoszą odporność roślin w tym także odporność na czynniki niekorzystne. Dawka produktu to 0,5–1 l/ha. Produkt posiada Certyfikat Ekologiczny nr SE/51/2021.

CuPROTE – pełni funkcję prewencyjną, zwiększając tym samym odporność na roślin na patogeny. Jest preparatem zawierającym heptaglukonian miedzi, który działa systemiczne indukując naturalne mechanizmy obronne rośliny (syntezę fitoaleksyn, wytwarzanie kwasu salicylowego). Produkt posiada Certyfikat Ekologiczny nr NE/794/2024.

Poprawa procesów kwitnienia i zawiązania owoców

Kelpak – produkt zawierający wyciąg z alg morskich, wspierający procesy kwitnienia i zawiązywania owoców. Najlepsze efekty uzyskuje się po wykonaniu trzech zabiegów w dawce 2–3 l/ha w okresie okołokwitnieniowym tj. początek kwitnienia, pełnia kwitnienia, koniec kwitnienia. 

Naturamin-WSP to produkt silnie zwiększający aktywność fizjologiczną roślin w warunkach stresowych. Naturamin-WSP stymuluje zrównoważony wzrost roślin. Zalecany jest w tych etapach wegetacji, gdy uprawy wymagają wyższego zużycia energii i w okresach, kiedy rośliny są narażone na niekorzystne warunki (przesadzanie, upał, chłód, uszkodzenia gradowe, silne wiatry, nadmiar lub brak wody, zasolenie gleby, ataki patogenów, fitotoksyczność oraz inne sytuacje stresowe). Stymuluje wzrost i chroni przed niekorzystnymi warunkami, uwalniając maksymalny potencjał produkcyjny. 

Dolistnie: 50–80 g/hl wody, 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym lub doglebowo: 3–5 kg/ha, podzielone na 3–4 zabiegi. Produkt posiada Certyfikat Ekologiczny nr NE/418/2018.

Partnerem monitoringu plantacji są firmy Bayer i Chemirol











Poprzedni artykułJakość sadzonek truskawek daleka od oczekiwań
Następny artykułPlantacja borówki na bardzo lekkich glebach. Jak dobrze przygotować stanowisko?  

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj