Jak wynika z badań Kantar już prawie co trzeci (28%) Polak jadł truskawki. W maju wzrosło spożycie wszystkich najpopularniejszych owoców jagodowych. Najbardziej borówki (o 6 p.p. do 22%) oraz, dostępnej obecnie pod postacią przetworów i mrożonek, czarnej porzeczki (o 4 p.p. do 16%) i aronii (o 3 p.p. do 15%). Deklaracje spożycia aronii osiągają swoje maksima zawsze na przednówku. 

Jako branża musimy podpowiadać kiedy dostępne są nasze lokalne owoce i jak odróżnić je od importowanych. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkowaćmówi Mariusz Chenczke, jeden z liderów produkcji szklarniowej.

Najpopularniejsze owoce – maj 2021

Biorąc pod uwagę wszystkie owoce najpopularniejszym w maju było jabłko, którego konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%). Jabłka jedzone są także najczęściej. 8% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadł co trzeci (36%) badany. Spożycie gruszek jest nieco niższe niż w kwietniu br. (o 2 p.p.). Co czwarty (28%) Polak na początku maja jadł truskawki. To więcej niż przed miesiącem (o 3 p.p.), ale mniej niż przed rokiem (o 16. p.p).

Spożycie warzyw

Najpopularniejszym warzywem w maju były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 91% Polaków. Na drugim i trzecim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się marchew oraz ogórki, które to jadło 86% badanych.

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, papryki i kapusty jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. Na podobnym poziomie, jak przed rokiem, kształtowały się deklaracje konsumpcji pomidora (91%) oraz sałaty (70%). Spadło natomiast spożycie marchewki (86%), cebuli dymki (71%), kapusty (62%), papryki (61%), brokułów (36%) oraz cukinii (28%).

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 65% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 64% Polaków, natomiast na przekąskę – 57%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (51%).

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. Obiad 46% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. 17% składa się wyłącznie z warzyw i owoców (i jest to najwyższy wynik ze wszystkich posiłków), jednak jednocześnie 43% nie zawiera warzyw i owoców w ogóle. Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 14% Polaków odżywiało się w maju zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców Co trzeci (30%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę. 56% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 18% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale. Na szczęście późna wiosna i lato sprzyjają poprawie jakości naszej diety – komentuje Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w maju wartość 43,8 pkt., czyli był na średnim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Czas na polskie superowoce!

Rozpoczął się sezon na polskie owoce jagodowe. Wyjątkowo bogate w składniki prozdrowotne, szczególnie korzystne dla zdrowia i budowania odporności, dobrego samopoczucia i urody. Świeże polskie superowoce możemy spożywać codziennie od kwietnia do listopada.

Są już truskawki z upraw tunelowych, a na horyzoncie najliczniej reprezentowane gruntowe. Jesienne odmiany truskawek będą z nami do listopada. Podobnie maliny, które pojawią się w czerwcu. W czerwcu rozpoczną się także zbiory jagody kamczackiej i agrestu.  

W lipcu pojawi się borówka, porzeczka czarna i czerwona, w sierpniu aronia, jeżyny, a we wrześniu jeden z największych sukcesów polskich producentów – mini-kiwi.

Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Lato to czas, kiedy jest ich obiektywnie najwięcej. Lato to najlepszy czas na poprawę nawyków żywieniowych.


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja.”







ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here