Jagodnik 6/2018 – już w sprzedaży

W bieżącym numerze „Jagodnika” poruszamy wiele problemów dotyczących aktualnej sytuacji na rynku owoców przemysłowych jak też owoców deserowych, które cały czas się w miarę dobrze rozwijają, a osoby dostarczające najwyższej jakości towar mogą liczyć na stałych odbiorców (oczywiście nie zawsze jest łatwo) i w miarę akceptowalne ceny. 

KURIER Jagodowy

Prof. dr. hab. Eberhard Makosz (1932-2018) – wspomnienie
Odszedł Wielki Sadownik, wizjoner, twórca nowoczesnego modelu polskiego sadownictwa. Z ogromnym smutkiem zawiadamiamy, że 29 maja zmarł profesor dr hab. Eberhard Makosz, wieloletni przewodniczący TRSK, Wielki Człowiek i Sadownik, który odmienił oblicze polskiego sadownictwa. Zawsze stał na jego straży, był inicjatorem zmian, które odmieniły polskie sady.

Temat numeru – Wapń

Ważny w żywieniu roślin w warunkach stresowych

Rośliny pobierają składniki pokarmowe z roztworu glebowego poprzez system korzeniowy. Aby zapewnić roślinie regularny wzrost, niezbędne jest ciągłe uzupełnianie składników w obszarze usytuowanym w pobliżu korzeni.

 

Precyzyjne wapnowanie stanowiska przed sadzeniem roślin

Jednym z najważniejszych elementów agrotechniki przygotowującej stanowisko do uprawy gatunków jagodowych jest prawidłowo wykonane wapnowanie. Ze względu na wpływ właściwego odczynu ryzosfery na pobieranie składników pokarmowych, wzrost, rozwój i funkcjonowanie roślin, zabieg ten powinien być wykonany z maksymalną precyzją.

Formy wapnia w uprawie jagodowych

Prawidłowe odżywianie roślin jagodowych odgrywa bardzo ważna role w całokształcie produkcji, a co za tym idzie wpływa na końcowy plon. Wielu plantatorów sumiennie podchodzi do tego elementu uprawy – w trakcie sezonu oceniane są efekty odżywiania przez analizy gleby i materiału roślinnego.

Truskawka

Optymalizacja kosztów w uprawach pod osłonami

Każde przedsiębiorstwo dąży do maksymalizacji zysków, a jednym ze sposobów ich osiągnięcia jest optymalizacja kosztów. W gospodarstwach zajmujących się uprawą truskawek do największych kosztów należą wydatki na zasoby ludzkie. Koszty te nieustannie rosną za sprawą podnoszenia wynagrodzeń minimalnych, nowych rodzajów umów o prace, a także dlatego, ze z roku na rok coraz trudniej pozyskać pracowników.

Nowe odmiany truskawek z Włoch

Firma Geoplant Vivai w Polsce znana jest przede wszystkim z takich odmian truskawek, jak ‘Alba’, ‘Roxana’ czy ‘Asia’. Kreacje te pochodzą z realizowanego przez tę szkółkę programu hodowlanego prowadzonego przez włoskie konsorcjum New Fruits. Odmiany ‘Tea’ i ‘Olympia’, również wywodzą się z tego programu. Kilka lat temu firma ta rozpoczęła własną hodowlę truskawek.

Przygotowanie do zimy

Odpowiednie przygotowanie plantacji truskawek do zimy nie jest ani szczególnie trudne, ani tez bardzo pracochłonne. Bywa jednak często pomijane, co w efekcie skutkuje obniżeniem plonowania w kolejnym sezonie. Warto okazać roślinom nieco troski po zbiorach, by one mogły odwzajemnić się w kolejnym sezonie.

Nawożenie w perspektywie współczesnych wyzwań

Wielka Majówka Timac Agro Polska, była okazją do lepszego poznania tej wywodzącej się z Francji firmy, ale też i do pogłębienia wiedzy związanej z prawidłowym odżywianiem roślin. Atrakcyjnym i budzącym największe emocje punktem programu było losowanie nagród w tegorocznej firmowej loterii, którymi były 3 samochody osobowe oraz 5 skuterów.

Co z truskawką przemysłową w Polsce

Tegoroczne spotkanie członków Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw miało miejsce 18 maja w Serocku. W jego trakcie odbyła się ciekawa dyskusja dotycząca przyszłości rynku truskawek przemysłowych w Polsce. Wzięli w niej udział reprezentanci szkółkarzy, producentów owoców, hodowców oraz odbiorców, czyli zakładów przetwórczych. Poniżej przedstawiam najciekawsze wypowiedzi specjalistów.

Truskawkowe i malinowe wyzwania w 2018 roku

Dzień z Doradcą Jagodowym w firmie Boryna w Starych Olszynach dał plantatorom z okolic Czerwińska nad Wisłą okazję do uzyskania zarówno odpowiedzi na nurtujące ich pytania, jak i porad w zakresie radzenia sobie z problemami. Mieli oni także sposobność do spotkania się z przedstawicielami wielu firm. Podczas majowego spotkania uwidoczniło się kilka wyzwań, z jakimi plantatorzy truskawek i malin musieli się mierzyć w tym sezonie.

Malina

Globalizacja na rynku malin

W Polsce, a także w wielu innych krajach – starych i nowych – słynących z uprawy malin, z uwagi na rosnąca produkcje, notuje się ceny jedne z najniższych od wielu lat. Według danych przedstawionych podczas 11. Światowej Konferencji IRO (International Raspberry Organization), ubiegłoroczna światowa produkcja owoców tego gatunku, w oparciu o dane z krajów zrzeszonych w IRO, przekroczyła już 537 699 ton, a największy jej wzrost notowany jest w sektorze owoców deserowych.

Malinowe Factory 2018 – spotkanie półfinałowe

IV sezon projektu Malinowe Factory i zorganizowane 17 czerwca w Karczmiskach jego półfinałowe spotkanie były dobrą okazją do pokazania m.in. plonowania w tunelu malin uprawianych na podwójny zbiór. Nie zabrakło tez zaleceń dla malin uprawianych w gruncie.

 

Wygrani podwójnie

Jagodowe są ich domena, deserowe kierunkiem rozwoju. Grupa Producentów Owoców i Warzyw Fruvitaland, która ma swoją siedzibę w Piotrowinie, coraz wyraźniej specjalizuje się w dostarczaniu świeżych owoców jagodowych do wymagających odbiorców. Okazuje się, ze to jedyny słuszny kierunek, zapewniający dochody z prowadzonej produkcji, czego nie można powiedzieć w tym sezonie o malinach, agreście, czy czarnych porzeczkach produkowanych pod kątem przemysłu przetwórczego.

Borówka wysoka

Naprzeciw wyzwaniom

Gospodarstwo Amulet, położone w Piskórce i prowadzone przez Barbarę i Kazimierza Ścibiszów, ma za sobą już kilkudziesięcioletnią historię. Na tle innych, podobnych upraw wyróżnia je pasja, z jaka właściciele podchodzą do produkcji borówki, oraz stopień organizacji, który sprawia, ze większość prac na 3-hektarowej plantacji wykonują samodzielnie (z wyjątkiem zbiorów oczywiście).

Produkcja owoców borówki w Europie

W kolejnym z serii artykułów dotyczących borówki wysokiej przedstawione zostaną powierzchnia uprawy, produkcja i zagospodarowanie owoców w wybranych krajach Europy. Poprzednio opisano sytuacje w produkcji i trendy w branży borówkowej na świecie oraz w Chinach.

Lato z borówkami

„Jedzmy borówki, bo to mały-wielki cud natury, który ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Korzystajmy, lato to najlepszy czas na budowanie naszej siły i odporności” – to najczęściej powtarzane słowa podczas oficjalnej inauguracji sezonu 2018. Przyjrzyjmy się tym słowom.

Przedsezonowe spotkanie plantatorów borówki

Z inicjatywy Fundacji Promocji Polskiej Borówki i przy współpracy z „Jagodnikiem” 15 czerwca odbyło się przedzbiorcze spotkanie plantatorów borówki, przygotowujące do tegorocznego sezonu oraz Dnia Polskiej Borówki. Gospodarzami wydarzenia byli Angelika i Rafał Krzyżanowscy z Nowej Wsi, którzy chętnie dzielili się wiedza o uprawie borówki i pokazali swoje plantacje.

Porzeczka

Porzeczkowe wydarzenie we Francji

W dniach 6-8 czerwca odbyła się we Francji 6. Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa IBA. Zorganizowana została przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Porzeczki Czarnej oraz Francuskie Stowarzyszenie Porzeczki Czarnej. Była to doskonała okazja do zapoznania się m.in. z produkcją i sposobem zagospodarowania porzeczek w tym kraju.

Targi

Warte uwagi na Macfrut

Od wielu osób, które w tym roku odwiedziły 35. edycje targów Macfrut odbywających się we Włoszech, można było usłyszeć, ze była to interesująca i dobrze zorganizowana międzynarodowa wystawa. Oferta tego wydarzenia skierowana jest głównie do osób zainteresowanych zakupem lub sprzedażą owoców i warzyw. Tegorocznym krajem partnerskim targów była Kolumbia (reprezentowało ja 25 wystawców), jeden z głównych producentów owoców i warzyw w Ameryce Łacińskiej.

Świeże pomysły z Rotterdamu

W Rotterdamie 21 marca odbył się Global Berry Congress – światowej klasy konferencja, która zgromadziła liderów rynku owoców jagodowych z ponad 40 krajów. W tym roku w grupie wykładowców pojawił się polski akcent. W sekcji GBC Fresh Ideas przedstawiciel spółki Niwa Hodowla Roślin Jagodowych z Brzeznej poproszony został o wygłoszenie wykładu na temat możliwości wdrożenia do powszechnej uprawy maliny czarnej.

Technika

Warsztaty z osłaniania upraw

Dla osób zainteresowanych okrywaniem plantacji różnego rodzaju daszkami foliowymi oraz rozwiązaniami do ich mocowania firma Ceres zorganizowała 19 kwietnia warsztaty praktyczne. Obecni byli na nich m.in. przedstawiciele przedsiębiorstw Arno Plast i Daios Plastics, których produkty firma ta ma w swojej ofercie. Jak informował Tomasz Szuławy, wprowadzane rozwiązania do zabezpieczania upraw przed deszczem i gradem stanowią nowy sektor w ofercie tego przedsiębiorstwa.

Japońska technologia, polskie przeznaczenie

Kubota specjalizuje się w produkcji ciągników kompaktowych do zastosowań komunalnych i ogrodniczych. Niektóre modele zyskały sobie przychylność i sympatie producentów owoców jagodowych. Spotkanie i pokazy tego typu sprzętu, które importer marki Kubota zorganizował w Starej Wsi pod Radomskiem, były dobrą okazją do zapoznania się z jej ofertą. Zapowiadane są wszak zmiany, jest też nieco nowości.

Ochrona

Wykrywanie patogenów roślin

Skuteczna ochrona roślin jagodowych przed chorobami w głównej mierze zależy od sprawnego wykrywania i prawidłowej identyfikacji patogenów. Niestety, nie zawsze jest ona prosta, często wymaga dużej wiedzy i specjalistycznych analiz laboratoryjnych, również z zaangażowaniem nowoczesnych technologii.

Inne gatunki

Amerykańskie nowości w uprawie jeżyny

W czasie tegorocznej konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Malinowo-Jeżynowego ( The North American Raspberry & Blackberry Association), odbywającej się w dniach 21-24 lutego (czyt. też „Jagodnik” 3 i 4/2018) w Venturze (stan Kalifornia), poruszono wiele problemów związanych m.in. z uprawą i promocją jeżyny.

Wolna strefa

Co robić?

(…) Obserwacja rynku owoców jagodowych w Polsce w tym sezonie pokazuje, że jedno jest pewne – produkcja owoców jagodowych dla przetwórstwa musi zostać ograniczona. Tylko wówczas możliwa będzie poprawa rentowności gospodarstw, które się w tym specjalizują. Zdecydowanie lepiej zebrać 50 ton porzeczek i sprzedać je po 2 zł/kg, niż 150 t, które udaje się zbyć po 0,2 zł/kg. Ale czy to będzie możliwe do zrealizowania? Nie jest to takie oczywiste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here