Zbiór truskawek w tunelach rozpoczęte

Agnieszka i Michał Jeleń z pierwszymi truskawkami



Sezon zbiorów truskawek tunelowych został otwarty. Pierwsze polskie truskawki z tuneli zaprezentowali Agnieszka i Michał Leleń z Maszkowa w Małopolsce. Plantatorzy z Jury Krakowsko-Częstochowskiej od kilku już lat jako pierwsi w Polsce oferują owoce z klasycznej produkcji tunelowej z pojedynczą folią. Wczesnym zbiorom sprzyja mikroklimat, gleba i ekspozycja tuneli na słońce.

Pierwsze owoce kuszą swoim wyglądem, świeżością i zapachem. Wielu przypominają smak dzieciństwa. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, jak dużo pracy trzeba włożyć w to, żeby mieć owoce na początku maja. I że ten sezon tak naprawdę zaczął zaraz po ubiegłorocznych zbiorach.

Zaczynamy sadzić w lipcu. Do jesieni dbamy o rozrost korony systemu korzeniowego i jak największe rozrośniecie się sadzonek. W okresie zimowym okrywamy sadzonki i dbamy, żeby nie przemarzły. Odśnieżamy i kontrolujemy temperaturę w tunelach. W lutym staramy się pobudzić wegetację poprzez okrywanie roślin agrowółkniną, aż do okresu kwitnienia. Później nasze truskawki są zapylane przez trzmiele. I w dalszym ciągu, dzień w dzień, okrywamy sadzonki, tak aby mróz ani niska temperatura nie uszkodziły roślin – mówi Michał Leleń.  

Symbolicznego otwarcia sezonu dokonał dr hab. Zbigniew Jarosz z UP w Lublinie i firmy Doradca Jagodowy.

Aż do Zimnej Zośki 

Tegoroczny kwiecień i początek maja to czas kiedy cały czas notowane są przymrozki. Niskie temperatury to coś co może zniszczyć uprawę. Dlatego plantator, czasami kilka razy na dobę, musi podejmować decyzje, które chronią plon.  

Na początku maja więcej jest truskawki zagranicznej, ale to kwestia tygodni. Druga połowa maja będzie należała do polskich truskawek – przekonują Agnieszka i Michał Leleń.  

Truskawki należą do najlepiej radzących sobie kategorii owoców deserowych. Rośnie produkcja szklarniowa i tunelowa. Producenci truskawek sukcesywnie przechodzą na uprawy tunelowe, co umożliwia zwiększenie produkcji, stabilizację jakości i zdecydowaną poprawę warunków pracy przy samym zbiorze.

Rośnie popyt i konsumpcja lokalna 

Truskawki należą do najchętniej kupowanych owoców. Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw prowadzi do trzech lat monitoring konsumpcji. Analizując wiosenne wyniki, truskawka zwiększyła liczbę konsumentów o 1/3. Już w kwietniu truskawki jadł co czwarty Polak (26%). W maju truskawki stają się najpopularniejszym owoce w Polsce. 

Truskawki to ulubiony owoc Polaków, najbardziej oczekiwany i niestety często fałszowany. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej zakupem i spróbowaniem? – podpowiadają plantatorzy truskawek. W tej edukacji wspiera ich cała branża jagodowa, współpracująca pod hasłem „Czas na polskie superowoce!”. Szczegóły w materiale pt. „Szypułka prawdę nam powie”.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw







Poprzedni artykułProdukcja malin bez pozostałości
Następny artykułZwalczanie szarej pleśni w okresie kwitnienia borówki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj