W uprawie borówki kluczowy czas ochrony roślin przed szarą pleśnią przypada na okres kwitnienia roślin. To właśnie wtedy delikatne kwiaty i tworzące się owoce są porażane przez zarodniki grzyba Botritis cinerea. Choć tego nie widać, choroba już jest w roślinie i daje o sobie znać gdy wystąpią sprzyjające ku temu warunki. Dlatego to w czasie kwitnienia należy chronić rośliny i tworzące się owoce przed szarą pleśnią.

  

Szara pleśń jest powszechną choroba borówki. Występuje corocznie praktycznie na każdej plantacji. Sprawcą jest grzyb Botrytis cinera. Źródłem infekcji pierwotnych są zarodniki konidialne wydostające się zarówno ze sklerocjów, jak i produkowane przez grzybnię. Czynnikami sprzyjającymi są tu wysoka wilgotność względna powietrza i temperatura (optimum to 25°C). Na początku sezonu infekcji mogą ulegać powierzchnie aktywnie rosnących pędów i liści, co objawia się najczęściej nekrotycznymi plamami, których rozwój szybko zostaje zahamowany. Warunkiem zajścia takiej infekcji jest ciągłe zwilżenie roślin do 48 godzin oraz mechaniczne uszkodzenia (grad, porywisty wiatr).


W okresie kwitnienia największe ryzyko infekcji przypada na pełnię tej fazy fenologicznej. Choroba może rozwijać się latentnie aż do początku dojrzewania owoców, kiedy to zaczyna w nich wzrastać poziom cukru. Rozwijająca się grzybnia może przerastać przez nieuszkodzoną skórkę owoców, jednakże grzyb może również wnikać przez wytworzone w owocach rany (grad, pęknięcia jagód powodowane przez inne choroby. Pleśń rozwija się szybko, gdy dojrzewające jagody są ściśnięte w gronach.   

Wraz z początkiem kwitnienia borówki należy zacząć wykonywać zbiegi przeciwko szarej pleśni

Firma BASF do zwalczania szarej pleśni w uprawie borówki poleca dwa niezwykle skuteczne preparaty. Szara pleśń jest powszechna chorobą borówki, występuje w każdym roku i na każdej plantacji. Dlatego tak ważne jest profilaktyka i wykonywanie regularnych zabiegów zapobiegawczych w okresie kwitnienia – przypomina Artur Srokosz z firmy BASF. Do pierwszych zabiegów przeciwko tej chorobie warto wykorzystać fungicyd Scala®. Zawarta w nim substancja pirymetanil, który jest szczególnie skuteczny w ochronie roślin uprawnych przed szarą pleśnią. Scala® jest fungicydem kontaktowym i translaminarnym. Mechanizm ten umożliwia szybkie wchłanianie pirymetanilu przez roślinę, co chroni substancję czynną przed spłukiwaniem. Fungicyd działa profilaktycznie przez 7–10 dni oraz leczniczo zastosowany w ciągu 2-3 dni po pojawieniu się objawów infekcji.

Drugim polecanym środkiem do zwalczania szarej pleśni jest Signum® 33 WG (boskalid & piraklostrobina). Dwie substancje o dwóch różnych sposobach działania sprawiają, że fungicyd ten wskazuje bardzo dobre działanie interwencyjna oraz zapobiegawcze. Signum należy do grupy produktów AgCelence® co oznacza, że oprócz działania stricte grzybobójczego wykazuje efekt stymulujący. Tym samym wzmaga odporność na czynniki stresowe takie silne nasłonecznienie czy okresowa susza – wyjaśnia ekspert z firmy BASF. Zastosowanie Signum wpływa również na poprawę właściwości owoców i ich lepsze parametry przechowalnicze.







Poprzedni artykułZbiór truskawek w tunelach rozpoczęte
Następny artykułNova PeKacid do zakwaszania i odżywiania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj