Zalecenia na okres upałów – Komunikat XXIV z dnia 18.08.2015 dla Grupy Truskawkowej Osadkowski SA


W okresie niespotykanych dotąd upałów rośliny cierpią na stres termiczny, związany z przegrzaniem wewnątrzkomórkowym oraz stres świetlny (solarny) związany z intensywną operacją słońca. Na plantacjach pozbawionych możliwości nawadniania dodatkowo uwidacznia się stres związany z niedoborem wody. Każdy rodzaj stresu powoduje wzrost stężenia w komórkach roślin wolnych rodników tlenowych, które działają destrukcyjnie na struktury i funkcjonowanie organów roślinnych.

Początkowymi objawami stresu świetlnego oraz termicznego u truskawki są fioletowo-purpurowe przebarwienia na liściach i ogonkach liściowych będące wynikiem zwiększonej produkcji i kumulacji barwników ochronnych (antocyjanów). W skrajnych sytuacjach dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia tkanek objawiającego się nekrotycznym zamieraniem.

Uszkodzenie blaszki liściowej w wyniku zbyt intensywnego nasłonecznienia (tzw. poparzenia słoneczne)

Nawadnianie

W okresie upałów i intensywnego nasłonecznienia należy zapewnić roślinom optymalną wilgotność środowiska korzeniowego, co zmniejszy poziom stresu związany z niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Początkowym objawem niedoboru wilgoci u truskawki jest więdnięcie roślin, które zakłóca ich prawidłowe funkcjonowanie. W skrajnych przypadkach dochodzi do uszkodzenia tkanki w wyniku odwodnienia, co się objawia nekrotycznym zamieraniem blaszki liściowej. Przy temperaturze dochodzącej w dzień do 38 ºC, a nocą sięgającej 20 ºC dobowa ewapotranspiracja, czyli ubytek wody spowodowany parowaniem z gleby i wytranspirowaniem przez rośliny, może wynosić nawet 4-5 mm. Ilość wody stosowanej do nawadniania plantacji powinna zatem uzupełniać te straty jednak z uwzględnieniem rodzaju gleby (zawartość próchnicy, części spławianych) i sytemu uprawy. W przybliżeniu jednorazowa dawka polewowa powinna wynosić 25-40 metrów sześciennych wody na hektar. Częstotliwość nawadniania należy również dopasować do specyfiki posiadanej gleby tak, aby utrzymać optymalną wilgotność ryzosfery, a jednocześnie nie doprowadzić do „zalania” systemu korzeniowego.

Fertygacja

W okresie wysokich temperatur i niedoboru opadów atmosferycznych pożywkę uzupełniającą składniki pokarmowe należy stosować w minimalnym stężeniu (EC poniżej 1,5), stale kontrolując przewodność elektryczną w środowisku korzeniowym roślin. W przypadku skokowego wzrostu EC w ryzosferze należy okresowo zrezygnować z fertygacji stosując kolejno 2-3 cykle nawadniania….

Na plantacjach owocujących (np. truskawki powtarzającej), należy jednocześnie utrzymać wysoki poziom potasu w pożywce, będącego pierwiastkiem niezbędnym do uzyskania prawidłowej wielkości i jakości owoców oraz w miarę możliwości obniżyć zawartość siarczanów.

Dokarmianie pozakorzeniowe

W okresie upałów, gdy temperatura powietrza w dzień przekracza 35ºC (w słońcu dochodząc do 60-70º), a wilgotność często nie przekracza 20%, nie należy wykonywać zabiegów dokarmiania pozakorzeniowego, gdyż grozi to uszkodzeniem blaszki liściowej w wyniku fitotoksyczności. Gdy tylko temperatury obniżą się do poziomu umożliwiającego wykonanie zabiegów dokarmiania pozakorzeniowego (poniżej 25ºC) rośliny należy wzmocnić stosując zabieg niwelujący stres:

– Mocznik 2-3 kg na 1000 litr wody + Phos 60 1,5 litra na ha

Po 6-7 dniach należy wykonać zabieg zwiększają odporność blaszki liściowej na stres termiczny i świetlny stosując zabieg z użyciem nawozu krzemowego np.:

– Mocznik 2-3 kg na 1000 litr wody + Optisil 0,5 litra na ha

W przypadku konieczności zintensyfikowania wydajności fotosyntezy po kolejnych 6-7 dniach można wykonać dokarmianie pozakorzeniowe:

– Mocznik 2-3 kg na 1000 litr wody + AminoQuelant Mg 2 litry na ha

Ochrona ryzosfery przed przegrzaniem…


——————————–

Jest to fragment komunikatu wysłanego do Grupy Truskawkowej, w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski SA. Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowejktórzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2015. Z Grupą Truskawkową można się skontaktować pod adresem e-mail: grupatruskawkowa@osadkowski.pl. Więcej informacji udziela koordynator Grupy Truskawkowej Albert Zwierzyńskitel 883310179 e-mail a.zwierzynski@osadkowski.pl.







Poprzedni artykułBorówkowa szkółka z tradycjami
Następny artykułNawożenie truskawek do fazy kwitnienia cz. III

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj