Mniejsza produkcja truskawek, malin i borówek w Hiszpanii.

Ekskluzywnie opakowanie dla truskawek, malin i borówek





Jak informuje Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Truskawek Huelva (Freshuelva) panujące w sezonie 2022/23 warunki pogodowe znacząco wpłynęły na wielkość produkcji, a czasami też na jakość owoców jagodowych. Zanotowano co prawda niewielki wzrost cen owoców, jednak w ocenie przedstawicieli tego stowarzyszenia nie odpowiadają one wzrostom kosztów produkcji. Najgorzej przedstawi się sytuacja na rynku malin. Drogie są jeżyny.  

Truskawka

Produkcja truskawek w Hiszpanii w sezonie 2022-2023 wyniosła 243 310 ton truskawek. Wartość ta jest o 10% niższa w porównaniu ze zbiorami w minionym sezonie produkcyjnym. Wartość ta nie mogła być inna z powodu trudnego sezonu – problemy z przyjęciem roślin i konieczność ponownego przesadzania w niektórych regionach nawet 30% założonym jesienią 2022 roku plantacji truskawek. Spowodowane to było bardzo wysokimi temperaturami panującymi w czasie sadzenia roślin. Z kolei w okresie zimowym, kiedy tutaj zbiera się truskawki, panował znów bardzo niskie temperatury powodujące opóźnienie dojrzewania.Ostatecznie doprowadziło to do spadku zbiorów i nieznacznego wzrostu cen. Ten jednak w ocenie plantatorów nie jest adekwatny do wzrostu kosztów produkcji. 

Niższej produkcji truskawek towarzyszył niewielki wzrost wartości eksportu o około 0,22% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Jego wartość wyniosła prawie 571 mln euro eksportu.

Maliny 

Zbiory malin w sezonie 2022/23 wyniosły 47 750 ton. Jest to wartość o 4,5% mniejsza w porównaniu do minionego sezonu.

Generalnie sezon malinowy, a właściwie jego pierwsza połowa charakteryzowała się niskimi cenami spowodowanymi bardzo dużą konkurencją ze strony państw trzecich, takich jak Maroko. Stowarzyszenie Freshuelva od kilku już lat domaga się aby administracja unijna w takich przypadkach powinna ustanowić m.in. taryfę wjazdową na importowane owoce.

Wartość eksportu malin do maja wyniosł 222,5 mln euro. Jest to spadek o 3,65% w porównaniu z poprzednim sezonem.

Borówka

W przypadku tych owoców odnotowano również spadek produkcji o 10%, a zbiory oszacowano na poziomie 53 190 ton. Niższa produkcja wynikała przede wszystkim z opóźnienia w nadejściu niskich temperatur, które nie pozwalały na gromadzenie się wystarczającej liczby zimnych godzin – w listopadzie, grudniu i styczniu minimalne temperatury były powyżej średniej dla tych dat. To spowodowało gorsze zawiązanie pąków kwiatowych. 

Z drugiej strony niskie temperatury w ostatnich tygodniach lutego i pierwszych dni marca negatywnie wpłynęło na średnicę owoców. Zwiększenie zbiorów w kwietniu i maju nałożyło się na silną konkurencją na rynkach, zwłaszcza ze strony krajów trzecich, takich jak Maroko, co spowodowało nadpodaż, załamanie cen. W czerwcu znów wystąpiły niedobory w zbiorach, a w konsekwencji wzrost cen. Uważa się, że miniony sezon zbiorów i sprzedaży owoców borówki był jednym z najbardziej nieregularnych w ostatnich latach jeśli chodzi o poziom cen uzyskiwanych za te owoce.

W przypadku borówki zantowano wzrost wartości eksportu o 1,27% w porównaniu do minionego sezonu. Wartość eksportu borówek wyniosła prawie 219 mln euro.

Jeżyny 

Produkcja jeżyn była na poziomie 2000 ton, podobnie jak w minionym sezonie. W przypadku tych owoców zanotowano jednak największy wzrost cen sprzedaży, który wyniosł 14,3 mln euro i był o 61,2% większy w porównaniu do ub. roku.

Odbiorcy

Niemcy i Wielka Brytania nadal są głównymi krajami docelowymi dla owoców jagodowych z regionu Huelva, ponieważ w przypadku truskawek i pomimo Brexitu brytyjski import jest większy od sprzedaży na rynek francuski, który jest obecnie na trzecim miejscu. Holandia, w przypadku malin i jagód, jest trzecim rynkiem sprzedaży tych owoców z regionu Huelva.









Poprzedni artykułLikwidacja plantacji jagodowych w Gruzji
Następny artykułPrawidłowa diagnoza patogenów w uprawie malin – dlaczego taka ważna?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj