Nie tylko polscy plantatorzy jagodowych intensywnie zastanawiają się nad sensem prowadzenia upraw w kolejnych latach. W ubiegłym roku w Gruzji zlikwidowano ponad 50% plantacji jeżyn i 40% malin. Choć zainteresowanie spożywaniem jagód w tym kraju rośnie w ostatnich latach, a nastawienie i oczekiwania producentów były optymistyczne , nie wszyscy rolnicy odnieśli rynkowy sukces.

Potężny regres w zakresie uprawy malin i jeżyn

Zainteresowanie uprawami malin i jeżyn wyraźnie spadło w Gruzji. Jak informuje Berry Growers Association w 2022 roku zlikwidowano tam ponad 50% sadów jeżynowych i 40% sadów malinowych. Według raportu TBC Capital dotyczącego sektora upraw jagodowych, złożyło się na to kilka czynników: brak wiedzy i doświadczenia w tej dziedzinie, błędne kalkulacje rolników, błędne oczekiwania co do ceny sprzedaży i kosztów utrzymania jagodników, źle dobrane odmiany i inne wyzwania w proces produkcji. Dzięki zróżnicowanemu klimatowi i żyznej glebie Gruzja ma dogodne warunki do produkcji owoców miękkich. Popularnymi jagodami w Gruzji są truskawki, maliny, jeżyny i borówki. Tylko w przypadku ostatniego z gatunków widoczne jest wyraźne ożywienie.

Duża dynamika zmian wielkości produkcji truskawek

Jeśli chodzi o te owoce, to ich produkcja charakteryzowała się dużymi wahaniami na przestrzeni lat. Historycznie największe zbiory zanotowano w 2017 roku. W tym sezonie w Gruzji wyprodukowano 2,7 tys. ton truskawek. Od 2018 roku produkcja czerwonych jagód spadała by w ostatnich sezonach ustabilizować się w okolicach poziomu 1,25 tys. ton. Czynnikiem, który mógłby motywować lokalnych plantatorów do zakładania kwater truskawkowych jest coraz to wyższe zainteresowanie ich krajową konsumpcją. Jednak zwiększony popyt na truskawki na lokalnym rynku jest zaspokajany importem truskawek z Turcji.

Borówka chwalebnym wyjątkiem

W początkowej fazie jagody te były produkowane w małych ilościach, właściwie wyłącznie na potrzeby gospodarstw domowych. Jednak w ostatnich latach ogrodnicy  gruzińscy zaczęli coraz bardziej interesować się produkcją granatowych jagód. Wzrosło również zapotrzebowanie na nie, zarówno na rynku lokalnym, jak i międzynarodowym. Można zakładać, że to właśnie eksport stał się kołem zamachowym gruzińskiej branży borówkowej. Według wciąż wstępnych jeszcze szacunków wielkość eksportu świeżych borówek w 2023 roku osiągnie poziom 3 000 ton, a w kolejnym roku kalendarzowym może to już być 5 000 ton.

Źródło: freshplaza.com







Poprzedni artykułPrzystępujemy do poprawy parametrów profilu glebowego – rozmowa ekspertów
Następny artykułMniejsza produkcja truskawek, malin i borówek w Hiszpanii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj