O mrożonych owocach i warzywach w Jadwisinie

W tym roku konferencja Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw odbyła się w Jadwisinie. Oprócz członków Stowarzyszenia obecni byli m.in. goście z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Marian Borek – wicedyrektor Departamentu Rynków Rolnych i Bronisław Wesołowski – przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej.

 

Spotkanie poprzedziło zgromadzenie członków KSPOiW, na którym rozmawiano na temat przystąpienia do Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL). Należy do niego 500 firm przetwórczych z 12 państw. Członkostwo w europejskim stowarzyszeniu daje możliwość wpływania na pewne decyzje, które są podejmowane w Komisji Europejskiej.

Bożena NOsecka
Dr Bożena Nosecka, IERiGŻ-PIB

Dr Bożena Nosecka omówiła sytuację panującą na rynku przetwórczym warzyw i owoców, skupiając się głównie na mrożonkach. Prelegentka podsumowała ostatni sezon i przedstawiła swoje wnioski. – Wyraźnie widać jak ogromna i szybka jest dynamika wzrostu eksportu produktów ogrodniczych – zauważyła. Spośród trzech najważniejszych kierunków w eksporcie: mrożone owoce, mrożone warzywa i soki zagęszczone, zdecydowanie najszybsze tempo wzrostu mają soki, a najwolniejsze mrożone warzywa. W roku 2013 w zakładach przetwórczych nastąpił wzrost produkcji większości owoców. Z szacunków dr Noseckiej wynika, że nie było jeszcze tak dużej produkcji mrożonych owoców jak w sezonie 2013/2014. W przypadku malin utrzymała się na tym samym rekordowym poziomie (głównie zamrażanie), porzeczki czarnej (głównie soki zagęszczone) i truskawek wzrosła. Według wyliczeń prelegentki, jeśli chodzi o wszystkie mrożonki, mamy dominujący udział w eksporcie światowym. W związku z sytuacją w Serbii ceny eksportowanych malin były bardzo wysokie, pod koniec sezonu sprzedaży nastąpił spadek cen przetworów z truskawek. Natomiast wyjątkowo niskie były ceny porzeczki czarnej. – To jest naprawdę zadziwiająca sytuacja, ponieważ nie mamy praktycznie konkurentów na rynku światowym, a wahania cen są zdecydowanie największe, jeżeli chodzi zarówno o ceny zbytu, jak i ceny, które płacone są dostawcom – mówiła. Prognozy na temat nadchodzącego sezonu w tej chwili są zdaniem dr Noseckiej nieuzasadnione. Trzeba czekać na zbiory, również w krajach z nami konkurującymi.

Mikołaj Oniszczuk – członek Rady Głównej Stowarzyszenia Eksporterów Polskich
Mikołaj Oniszczuk, Stowarzyszenie Eksporterów Polskich

Mikołaj Oniszczuk – członek Rady Głównej Stowarzyszenia Eksporterów Polskich, mówił o zagrożeniach w eksporcie na rynkach wschodnich. Bariera mentalna, wynikająca z dominacji starszego pokolenia; nieznajomość aktualnych wymogów gospodarczych; oligarchizacja; korupcja na granicy; mała znajomość realiów świata; przekonanie o samowystarczalności – to wszystko stwarza trudności. Jak Mikołaj Oniszczuk polecał przeciwdziałać tym zagrożeniom? – Interweniować politycznie, dyplomatycznie i ekonomicznie, na wszystkich trzech płaszczyznach. Trzeba działać wielostronnie, oczywiście za pośrednictwem placówek dyplomatycznych i ekonomiczno-handlowych. Nie siedzieć za biurkiem! Ważna jest rola stowarzyszeń. Trzeba być aktywnym na zewnątrz.

Urszula Sobieska

Podczas konferencji był czas na wystąpienia firm, które przedstawiły swoje oferty dla branży owocowo-warzywnej, m.in. podzespoły do maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego, sortery optyczne do owoców i warzyw, agregaty chłodnicze, produkty chemiczne do mycia i dezynfekcji w przemyśle spożywczym, systemy modernizacji dachów wielkopowierzchniowych, płaskich przy użyciu pianki poliuretanowej, innowacyjne zabezpieczenie przeciwpożarowe chłodni i mroźni; usługi remontowe sprężarek amoniakalnych, pomiaru drgań maszyn, urządzeń elektrycznych oraz osiowania maszyn. O środkach marki Luna, które właśnie uzyskały pierwsze rejestracje w Polsce do ochrony plantacji truskawek, informowała Urszula Sobieska, reprezentująca firmę Bayer CropScience, która współpracuje ze Stowarzyszeniem.