Porzeczka, zwłaszcza czarna, na tle innych owoców jagodowych wyróżnia się wysoka aktywnością antyoksydacyjną oraz bogatą zawartością polifenoli, co sprawia, że jest ciekawą propozycją dla osób które dokonując zakupów kierują się dbałością i troską o zdrowie własne i najbliższych. Aby zachęcić konsumentów do spożywania czarnych porzeczek w formie deserowej potrzebna jest nie tylko promocja walorów tych owoców, ale i odpowiednie odmiany, które będą powszechnie zjadane na surowo.

Typowo deserową odmianą jest ‘Bona’. Jej mankamentem są krótkie grona, więc powinna być zbierana pojedynczo do pudełek. Dobrym pomysłem jest także ‘Ben Sarek’, który jest plenny oraz wykształca średnie i duże owoce. Rekomendować do uprawy na świeży rynek można także odmianę ‘Gofert’, która jest wczesna i plenna, ma duże owoce i jest relatywnie odporna na choroby. ‘Sofijewskaja’ to odmiana bardzo plenna o bardzo dużych owocach, choć jej minusem są niezbyt długie grona i podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu. Z Ukrainy pochodzi także odmiana ‘Czereszniewa’, która jest bardziej odporna na choroby. Nie jest jednak tak plenna i ma mniejsze owoce. Na uwagę zasługują także odmiany rumuńskie. Wśród nich godna wymienienia jest ‘Poli 51’. Jest odporna na choroby a ponadto wykształca długie, atrakcyjne wizualnie grona i jest plenna. Całkiem interesująca jest także odmiana ‘Geo’, która jest nieco późniejsza, ale charakterystykę ma bardzo zbliżoną. Nieco drobniejsze owoce od poprzednio wymienionych odmian wykształca ‘Abanos’, który także należy do odmian wczesnych. Z moich obserwacji wynika, że idealna odmiana porzeczki czarnej do uprawy na owoce deserowe powinna cechować się długimi gronami, ich wizualną atrakcyjnością, równomierną wielkością owocu w gronie, większą niż 1,5 g. Powinny one dojrzewać równomiernie i nie opadać oraz zachować długa i wysoka trwałość pozbiorczą. Idealny poziom Brix to 12-17, a dodatkowo owoce powinny zawierać dużo witaminy C i flawonoidów, w tym antocyjanów – powiedziała dr Katarzyna Król-Dyrek. Dodała także, że na jakość i wielkość produkcji porzeczek deserowych dodatnio wpływa ich uprawa pod osłonami – w tunelach lub pod daszkami.

W firma, którą reprezentowała dr Katarzyna Król-Dyrek prowadzone są badania nad wyselekcjonowaniem odmian porzeczki czarnej przydatnej w uprawie owoców deserowych. Jedną z nich jest klon P120607, który w rodowodzie posiada odmianę ‘Geo’. Ma on wyprostowany pokrój, długie grona, owoce średnie i duże, Brix 15,6, jest wczesna, plenna i łatwa w zbiorze. Inna propozycją jest klon 121403, który w rodowodzie ma odmiany ‘Gofert’ i ‘Bona’. Cechują go sztywne pędy, owoce średnie i duże, długie grona, zawartość Brix 14,1. Jest smaczna i jędrna. Na obydwu klonach we wrześniu można było zaobserwować porażenie przez antraknozę, co minimalnie zaniża ich bardzo wysoką ocenę. Klon 121408 wykazał bardzo podobne właściwości do 121403.

Być może produkcja deserowych owoców porzeczki jest właściwym kierunkiem dla producentów zmagających się z bardzo niskimi cenami w ostatnich latach. „Czarne złoto” – tak kiedyś mawiano o porzeczce. Być może po przeprofilowaniu produkcji części gospodarstw w kierunku świeżego rynku lepsze czasy powrócą?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here