Firma Daifressh mająca swoją główną siedzibę w Hiszpanii, od kilku lat aktywnie działa w Polsce. Dotychczas zajmowała się  w naszym kraju pozyskiwaniem owoców jagodowych od rodzimych producentów. W tym roku z dużym impetem rozpoczęła działania związane z uruchomieniem produkcji owoców jagodowych. W pobliżu łódzkich Poddębic stanęło na początku tego roku 12,5 ha tuneli foliowych przeznaczonych pod uprawę truskawek i malin. To jednak dopiero początek jagodowej farmy jaką firma planuje stworzyć w Polsce.

Daifressh jako czołowy dostawca owoców jagodowych na europejski rynek ma ambitne plany co do inwestycji realizowanych w Polsce – informuje Krzysztof Żabówka dyrektor zarządzający Daifressh Berry na Centralną Europę – W przeciągu zaledwie 4 miesięcy postawiliśmy 12,5 ha tuneli foliowych i rozpoczęliśmy w nich produkcję truskawek i malin. To jednak dopiero początek inwestycji jakie mamy tu zaplanowane. Głównym wykonawcą tuneli i systemu nawaniania (fertygacji) były firmy Protech i I-Grow.

Krzysztof Żabówka – dyrektor zarządzający Daifressh Berry na Centralną Europę

W łódzkich Poddębicach powstaje nie tylko jagodowa farma, ale również nowoczesne centrum logistyczne gdzie owoce będą chłodzone, konfekcjonowane i wreszcie ekspediowane do odbiorców. Priorytetem mają być przede wszystkim odbiorcy z Polski (głównie są to krajowe sieci handlowe) ale firma zaopatruje w owoce również odbiorców z Europy Zachodniej. Oprócz własnej produkcji firma bazuje na polskich dostawcach truskawek, malin i borówek. Współpracujemy z tymi, którzy są w stanie zapewnić owoce najwyższej jakości, dlatego w przypadku truskawek i malin są to wyłącznie owoce z upraw tunelowych. Co do borówek oczekujemy jakości i będziemy bazować tylko na wybranych odmianach – podkreśla Krzysztof Żabówka.

Powierzchnia upraw tunelowych wynosi na razie 12,5 ha

Choć początek roku był dość nerwowy i w handlu zapanowała niepewność dotyczące tego, jak będzie zachowywała się rynek w czasach pandemii, szybko udało się rozwiać niepokoje. Większość rynków do tej pory zanotowała wzrosty sprzedaży w zasadzie wszystkich owoców jagodowych, co świadczyć może tylko o tym, że konsumenci są żądni świeżych owoców. W przypadku jagodowych, które są dość delikatną kategorią owoców muszą być one najwyższej jakości, tak by były wstanie pokonać często długą drogę do odbiorców i dobrze się prezentować na sklepowych półkach. Wszystko wskazuje więc na to, że tegoroczna sytuacja rynkowa może tylko sprzyjać sprzedaży jagodowych. Dlatego jako Daifressh oprócz tego, że zaczynamy własną produkcję ciągle aktywnie poszukujemy i szkolimy naszych dostawców. Zależy nam na tym by wszyscy produkowali owoce jak najlepszej jakości, których wygląd i smak będą zachętą do ich kupna – podkreśla Krzysztof Żabówka, zachęcając zarazem plantatorów do współpracy z firmą, która reprezentuje w Polsce i innych krajach centralnej Europy.

Więcej o produkcji realizowanej na polskiej farmie Daifressh przeczytacie w czasopiśmie JAGODNIK. Kto czyta ten wie, a w prenumeracie opłaca się najbardziej. 







Poprzedni artykułPraktyczne wskazówki dla truskawek w różnych technologiach uprawy
Następny artykułRumba – dwa lata w projekcie „Truskawki w tunelach”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj