Przegląd najwcześniejszych odmian truskawek, cz. 1

Dostarczanie na rynek truskawek o jak najwcześniejszej porze pozwala na odniesienie znaczących korzyści finansowych. Nabywcy chętnie sięgają po owoce wytworzone w Polsce w pierwszej połowie maja, nawet jeśli związane jest to z wysoką ceną oferowanego produktu. Poza technologią uprawy, która pozwoli przyspieszyć zbiory, należy także odpowiednio dobrać uprawianą odmianę pozwalającą odnieść sukces w wiosennym wyścigu z czasem. W kilkuczęściowym materiale, postaram się w skrócie przybliżyć informacje o wcześnie dojrzewających odmianach truskawek dostępnych w krajowych jak i zagranicznych szkółkach.  Zachęcam również do dzielenia się swoimi opiniami na temat opisywanych odmian.

Flair

Odmiana 'Flair'
Odmiana 'Flair’

Odmiana ‘Flair’ jest jedną z najwcześniej dojrzewających odmian truskawek. Mają one atrakcyjny smak i walory wizualne – intensywnie czerwone o silnym połysku, więc są chętnie kupowane przez odbiorców. Zbiór owoców jest skoncentrowany, a jego inauguracja przypada 5-7 dni przed ‘Honeoye’. Rośliny rozwijają się harmonijnie nawet w dość niskich jak na wymogi truskawki wiosennych temperaturach. Odmiana jest tolerancyjna na mączniaka i większość chorób odglebowych. ‘Flair’ do dobrego plonowania wymaga żyznego stanowiska, dobrze rośnie w kwaterach odkażonych. Polecana jest do uprawy na płask lub na zagonach. Idealny wariant to pojedynczy zagon z rozstawą krzewów wynoszącą 25-30 cm, a odstępem między rzędami wynoszącą około 1 m. Odmiana ta wymaga bardzo umiejętnego nawożenia oraz obfitego podlewania, za co odwdzięcza się bardzo dobrym plonem, jak na tak wczesną odmianę. Jest  to pierwsza z odmian dnia krótkiego z programu hodowlanego firmy Goossens Flevoplant BV, której hodowcą jest EI Santa Beheer BV.

Clery

Odmiana 'Clery'
Odmiana 'Clery’

To odmiana pochodząca z Mazzoni Group, której dojrzewanie przypada na 3 dni przed ‘Honeoye’. Jest plenna, owoce są podłużne, stożkowate w kształcie i o regularnej wielkości. Są duże i jednorodnego kształtu. W smaku słodkie, a także aromatyczne Wybarwiają się na karminowoczerwony kolor. Cechuje je dobra trwałość w obrocie handlowym, nieźle znoszą transport. Rośliny odznaczają się raczej średnio silnym wzrostem, ale dobrą zdrowotnością – są tolerancyjne na choroby liści i systemu korzeniowego. Krzewy w pokroju kulistym, średnio zwartym, umiarkowanie wysokie. Liście mają kolor jasnozielony, a kwiaty wyrastają na tym samym poziomie lub trochę poniżej ich poziomu. Mają średnią wielkość lecz dużą zawartość pyłku. Odmiana nadaje się do uprawy w pojemnikach jak i w uprawie gruntowej.

Alba

Odmiana 'Alba'
Odmiana 'Alba’

Odmiana ta została wyselekcjonowana w Cesenie przez New Fruits i doskonale radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych. Ma niewielkie wymagania środowiskowe, jest żywotna, bardzo plenna i wczesna. ‘Alba’ sprawdza się w uprawie pod osłonami i w uprawie polowej. Sposób jej wysadzania jest dowolny: można korzystać zarówno z sadzonek frigo, jak i sadzonek świeżych czy sadzonek doniczkowanych zielonych. Rośliny są lekko wrażliwe na mączniaka i antraknozę. Główne zalety odmiany poza wczesnym terminem zbiorów owoców, to wysoka plenność i odporność na choroby systemu korzeniowego. Owoce są duże i trwałe, nie drobnieją w trakcie zbioru, cechuje je czerwona barwa i silny połysk. Mają raczej średni smak.

Romina

technologia uprawy, truskawka, odmiany truskawek, Cristina, Romina, Adria, Sveva
Odmiana 'Romina’

To odmiana, której owocowania pokrywa się z terminem plonowania odmiany ‘Alba’, a więc przypada na kilka dni przed ‘Honeoye’. Ma ona niskie wymagania środowiskowe, jest średnio plenna. Jej owoce są w  kształcie stożkowe, dość wydłużone. Cechuje je intensywny czerwony kolor i dobry smak. ‘Romina’ to odmiana uniwersalna w odniesieniu do technologii uprawy. Sprawdza się zarówno w tunelach jak i gruncie. Jest przystosowana do klimatu subkontynentalnego, więc nie powinna przysparzać problemów w uprawie w Polsce, zwłaszcza że dodatkowym jej atutem jest dość duża odporność na choroby. Została wyhodowana na Uniwersytecie w Ankonie we Włoszech.

Anita

Anita‘Anita’ została wyselekcjonowana w Cesenie przez ‘Molari and Magnani’. To odmiana plonująca w tym czasie, co ‘Alba’ i ‘Romina’. To co ją wyróżnia, to bardzo silna odporność na choroby bakteryjne a także zalecenia dotyczące technologii uprawy: choć jej wymogi środowiskowe są raczej niewielkie, to najlepsze rezultaty można uzyskać uprawiając ją w tunelach. Dzieje się tak, gdyż owoce wykazują podatność na uszkodzenia w przypadku występowania silnych opadów deszczu. Mają one dobry smak, czerwony kolor, silny połysk.  Wydajność plonowania można ocenić jako wysoką. Odmiana jest przystosowana do uprawy w klimacie śródziemnomorskim i subkontynentalnym.

 






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here