Produkty mikrobiologiczne w ochronie malin




W tegorocznej edycji projektu Malinowe Factory bierze również udział firma Szałas Agro. Posiada ona w swojej ofercie kilka ciekawych produktów pozwalających na nawożenie roślin, połączone z biostymulacja, jak również ich ochronę przed patogenami. Są to produkty mikrobiologiczne, których stosowanie może wspomóc typowa ochronę chemiczna, a jednoczesnej minimalizować pozostałości pestycydów w owocach.

W tegorocznym wdrożeniu będą testowane 2 produkty, które scharakteryzował Jan Szałas z firmy Szałas Agro: naturalny fungicyd na szarą pleśń Prestop® WP oraz osmoprotektant Lalstim® Osmo. Obydwa produkty doskonale wpisują się w integrowane programy ochrony malin przed chorobami.

Prestop® WP – biologiczny środek ochrony roślin działający na szarą pleśń dolistnie, dokorzeniowo na choroby odglebowe (dawka 3 kg/ha). Stosujemy go w dawce 0,5% dla niższych objętości wody. Przy zużyciu wody ok. 1000 l/ha warto zastosować 5kg/ha przy wyższej presji. Jeżeli presja jest relatywnie normalna, dawka optymalna to 4 kg/ha. Środek zaleca się zaaplikować z preparatem Lalstim® Osmo w celu przyspieszenia i wzmocnienia zasiedlenia, w dawce 200-300 g/ha. Warto zaznaczyć, że zabiegi będą wykonywane co 2 tygodnie, a profilaktycznie w przypadku niskiej presji nawet co 3 tygodnie. W tym roku doświadczenia mają charakter wdrożeniowy, rejestracja środka Prestop planowo ma zostać rozszerzona o stosowanie w uprawie malin od 2023 roku.

Lalstim® Osmo – naturalny preparat oparty na substancji glicyna betaina (96%), czyli osmoprotektancie. Substancja ta chroni roślinę w przypadku wystąpienia stresu temperaturowo-wodnego. Zabiegi przed rozpoczęciem owocowania znacząco poprawiają jakość skórki owoców, dzięki czemu owoce są bardziej trwałe w obrocie i mają znacznie mniejszą tendencję do pleśnienia. Ponadto, substancja wspomaga normalne funkcjonowanie roślin (krążenie wody, soku roślinnego i składników) w przypadku występowania dużych różnic temperatur między dniem a nocą, w trakcie występowania bardzo wysokich temperatur latem w tunelach, czy w trakcie występowania przymrozków (do -3 stopni). Dawka to 2 kg/ha dolistnie, co 3 tygodnie lub 0,5-1,0 kg/ha częściej, jako dodatek do innych zabiegów. Zabieg poprawiający jakość owoców warto wykonać na minimum 1-2 dni przed rozpoczęciem zbiorów. Preparat można mieszać ze wszystkimi standardowymi środkami oprócz siarki, miedzi i kontaktowych środków ochrony roślin.

Więcej o projekcie Malinowe Factory:

Archiwum Malinowego Factory

Uzyskaj dostęp do materiałów z poprzednich edycji!







Poprzedni artykułTruskawkowe Inspiracje w „deszczu” informacji (cz. II)
Następny artykułGdy kwitnie borówka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj