Jagodnik 3/2023 już w sprzedaży


Ceny sprzedaży owoców nie zawsze podążają na wzrostem kosztów produkcji, a dokładają się do tego dodatkowo problemy z pracownikami, co też wiąże się z rosnącymi kosztami. Potrzeba także coraz więcej specjalistycznej wiedzy i merytorycznych informacji, a nie zawsze jest łatwo je uzyskać. Warto na progu sezonu przeanalizować wszystkie te elementy, aby jeszcze lepiej się przygotować i po zakończeniu produkcji móc powiedzieć, że było warto. A że warto być odważnym i pomysłowym, przeczytacie w kilku materiałach przygotowanych w marcowym wydaniu czasopisma „Jagodnik”.

Znani i lubiani

Malinowy Król

Tym razem w naszym cyklu osoba bardzo dobrze znana przede wszystkim producentom malin, ale też borówek i truskawek. Człowiek niezwykle zaangażowany w swoją pracę, odkrywca i poszukiwacz. Lubi podejmować kolejne wyzwania i rozwiązywać, wydawałoby się niemożliwe do rozwiązania, problemy. Dr Paweł Krawiec – lubelski sadownik w trzecim pokoleniu.

Truskawka

Uprawa pod niskimi osłonami – wyzwania

Wiosna stoi już u drzwi, ale dla naszych ukochanych truskawek sezon nigdy się nie kończy. Niby była zima i niby mieliśmy chwilę oddechu, ale to wszystko bardzo pozornie. Mimo grudniowych i lutowych mrozów, zima przebiegła raczej w cieplarnianych warunkach, w których obserwowaliśmy rozwój roślin nawet w czasie miesięcy zimowych. Zarówno na plantacjach w jakiś sposób osłanianych od chłodu, jak i w otwartym polu widać, że truskawki nie miały spokoju w ostatnim czasie.

Odmiany, sadzonki i trendy produkcyjne

Początek roku zawsze jest dobrą okazją do zapoznania się z aktualną ofertą producentów sadzonek truskawek oraz z rekomendacjami dotyczącymi uprawy poszczególnych odmian. Przedstawicieli większości licencjonowanych firm, które produkują materiał szkółkarski i mają ważną pozycję na naszym rynku, co roku w tym okresie można spotkać w Polsce podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. 

Skuteczny monitoring szkodników

Lustracja roślin na obecność szkodliwej fauny jest jednym z najważniejszych elementów systemu Integrowanej Ochrony, a w dobie rosnących kosztów produkcji i wycofywania substancji aktywnych nabiera ona szczególnego znaczenia. Przy identyfikacji zwłaszcza małych agrofagów, dlatego warto wspomóc je o najprostsze i niezastąpione narzędzia, takie jak lupa czy binokular, ale nie tylko.

Nie tylko ‘Limalexia’

Jesienią 2022 roku miałem okazję odwiedzić w Horst na południu Holandii siedzibę spółki Limgroup, w której prowadzona jest hodowla m.in. truskawek (fot. 1). Właśnie w tych obiektach powstała odmiana ‘Limalexia’ – truskawka znana i uprawiana w Polsce, a także w wielu innych krajach o umiarkowanym klimacie, ale nie jedyna uzyskana przez tego hodowcę. Zarówno o niej, jak i o innych oferowanych kreacjach, a także o spodziewanej rewolucji w zakresie rozmnażania truskawek, rozmawiałem z przedstawicielami tej holenderskiej firmy.

Kierunek zmian

Wielu plantatorów truskawek, którzy do tej pory prowadzili tradycyjne plantacje polowe, zadaje sobie pytanie – CO DALEJ? W jakim kierunku rozwijać produkcję? Jak prowadzić plantację, by uzyskiwać stabilne plony i powtarzalną jakość owoców? Przed takimi wyzwaniami stanęli jakiś czas temu bracia Grzegorz i Krzysztof Miturowie. W 2021 roku przenieśli większość upraw truskawek do tuneli, co okazało się słusznym posunięciem.

Nawożenie i ochrona wymagają precyzji

Nieodłączną częścią Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW) jest Konferencja Truskawkowa. W bieżącym roku, podczas tych największych targów ogrodniczych w Europie, spotkanie dla producentów truskawek odbywało się w drugim dniu targów, czyli 19 stycznia. Licznie przybyli do Kielc plantatorzy mogli uzyskać dużo praktycznych informacji dotyczących uprawy truskawek.

Zalecenia dla specjalistów

Cykliczne wydarzenie o tematyce jagodowej – 8. VIP Room Truskawkowy – zorganizowane tak, jak poprzednie, w Starym Radzikowie, w powiecie płońskim przez firmę Timac Agro Polska (TAP), odbyło się 15 lutego i wzięło w nim udział 140 osób. Omawiano zagadnienia związane z nawożeniem i biostymulacją, a także kwestie dotyczące odmian oraz handlu.

Malina

Grzyby sadzakowe

Problem z grzybami sadzakowymi dotyka różnych upraw i w każdej może powodować duże straty. Patogeny te mogą pojawiać się na roślinach malin, a także często są obserwowane na pomidorach, papryce, borówkach czy gruszkach.

Long cane z krajowej produkcji

Firma Fieldstone Investments w zakresie upraw ogrodniczych funkcjonuje wielokierunkowo. Wzrost produkcji malin zmotywował właścicieli spółki do rozpoczęcia również produkcji szkółkarskiej, która odbywa się jest w gospodarstwach zlokalizowanym w miejscowościach Koźniewice oraz Borowa, położonych między Bełchatowem a Radomskiem. Prowadzona jest tam produkcja sadzonek doniczkowanych typu plug plants i long cane, a także owoców.

Żywienie fosforem w uprawie w gruncie

Obok azotu oraz potasu, fosfor jest kolejnym istotnym składnikiem niezbędnym malinom w całym okresie ich rozwoju, a objawy jego niedoboru są często spotykane na plantacjach malin wiosną lub w warunkach stresowych. W klasycznym, przedstawianym w literaturze doświadczeniu hydroponicznym objawy niedoboru fosforu na liściach malin przy korzystaniu z najuboższej pożywki wystąpiły po 30 dniach uprawy.

‘Delniwa’ – co decyduje o sukcesie jej uprawy

Dlaczego odmiana bijąca rekordy popularności w Kosowie, bardzo dobrze oceniana w Serbii oraz dobrze sprawdzająca się na plantacjach w Ukrainie, cieszy się mniejszą popularnością w Polsce?

Borówka wysoka 

Choroby bakteryjne na plantacjach borówek

Z roku na rok wzrasta presja gatunków chorobotwórczych zarówno bakterii, jak i grzybów znajdowanych na plantacjach borówki wysokiej. W związku z rozwojem i intensyfikacją tych upraw, obserwujemy również zmiany w dynamice pojawiania się nowych gatunków patogenicznych, dotychczas na tych roślinach niediagnozowanych.

.

Wpływ nawozów i biostymulacji na plonowanie

Rosnące zapotrzebowanie konsumentów na wysokiej jakości owoce borówki wysokiej sprawia, że uprawa tego gatunku z jednej strony zyskuje na znaczeniu, z drugiej stawiane są jej coraz wyższe wymagania. Znaczny popyt na te owoce napędzany jest ich walorami prozdrowotnymi, smakowymi, ale także szeroko zakrojoną akcją promującą borówkę jako superfood.

Produkcja borówki wysokiej w Chile – aktualna sytuacja

Chile od wielu lat jest dużym producentem i eksporterem owoców borówki wysokiej. Ten leżący na południowej półkuli kraj był inicjatorem rozwoju produkcji tych owoców w Ameryce Południowej oraz ich eksportu na różne światowe rynki, ale w ciągu kilku ostatnich lat został w tej dziedzinie zdominowany przez swego sąsiada, czyli przez Peru (więcej o ekspansji eksportu peruwiańskich borówek oraz jego negatywnych skutkach dla polskich producentów – czyt. „Jagodnik” 1/2023).

Czy się jeszcze opłaca? cz. II

W poprzedniej części artykułu przedstawiłem metodykę liczenia kosztów w rachunku ciągnionym, która pozwala na ich śledzenie na każdym etapie prowadzenia plantacji, umożliwia wykazanie relacji z wartością sprzedaży, dochodowości, zyskami i obejmuje całościowo koszty jako funkcję naszej działalności gospodarczej. W kolejnej części przedstawiam, jakie są rodzaje kosztów związanych z prowadzeniem gospodarstwa i produkcją owoców.

Porzeczka

Podczas XIII Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW) w Kielcach, 18 stycznia odbyła się I Konferencja Jagodowa – porzeczka i malina, co stanowiło nowość w trakcie tego wydarzenia. W część związanej z porzeczkami przedstawiono zagadnienia dotyczące plonowania polskich odmian porzeczki czarnej, ochrony przed szkodnikami, racjonalnego nawożenia roślin, przetwórstwa owoców, w tym produkcji win, oraz sytuacji i perspektyw uprawy porzeczek (czarnej i czerwonej) w Polsce.

Targi/konferencje 

Innowacje w zakresie fertygacji i nawadniania

W tej części relacji z Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które w roku 2023 po raz pierwszy odbyły się w halach Targów Kielce, przedstawiam wybrane rozwiązania z zakresu zwiększania precyzji nawadniania i fertygacji, a także minimalizacji nakładów pracy, dotyczące plantacji jagodowych.

Ochrona 

Nowe projekty dla roślin jagodowych

Zwiększające się zainteresowanie konsumentów owocami roślin jagodowych powoduje, że ich areał w ciągu kilku ostatnich lat wykazuje tendencję wzrostową. Mimo tego, ryzyko i wysokie nakłady pracy związane z produkcją tych roślin, zwłaszcza w systemie ekologicznym, mogą stać się barierą dla jej dalszego dynamicznego rozwoju, który jest warunkiem realizacji założeń Europejskiego Zielonego Ładu w ramach trzech priorytetów, czyli zero zanieczyszczeń, ekosystemy i bioróżnorodność, zdrowa żywność i zrównoważone rolnictwo.

Zmiany w wykazie środków do ochrony roślin jagodowych

Na rynku dostępne jest już kolejne wydanie „Poradnika Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych 2023”. Podstawą do opracowania zaleceń zawartych w tej publikacji są informacje z rejestru środków ochrony roślin Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dzień 15 grudnia 2022 r. Poniżej przedstawiamy, jak zmieniła się oferta preparatów dopuszczonych do stosowania w ochronie roślin jagodowych, w porównaniu z ubiegłoroczną.

Tylko u nas 

Strategia roztworowego użyźniania gleb (cz. I) – żywienie i stymulacja roślin jagodowych

Nowoczesne technologie uprawy w pojemnikach czy na matach, w podłożach mineralnych inertnych (wełna mineralna, perlit, keramzyt) lub organicznych (torf, włókna kokosowe, węgiel brunatny) oraz na zagonach okrytych wykluczają możliwość nawożenia posypowego w okresie wegetacji, na rzecz roztworowego jako efektywnego i precyzyjnego żywienia roślin.

Małe przetwórstwo 

Potencjał aronii

Gospodarstwo założone przez Piotra Eggerta, obecnie prowadzone wspólnie z synem Pawłem, od początku związane jest z aronią. Przez lata rozwijano w nim i nadal rozwija się produkcję szkółkarską, która obecnie wynosi ponad 1 mln sadzonek rocznie, a od kilku lat rozbudowuje się również sektor związany z przetwórstwem ekologicznych owoców aronii. Jak się okazuje, owoce te mogą mieć różnorodne zastosowanie, a pula produktów, w których się je wykorzystuje, jest szeroka. Rozmawiam o tym z Pawłem Eggertem

Od jednej rośliny

Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w Jenkowicach, małej wiosce w Dolnośląskiem, liczącej zaledwie 400 mieszkańców, ponad 20 lat temu Danuta i Piotr Maciejczykowie posadzili pierwszą sadzonkę ukochanej truskawki. Brzmi jak początek bajki?







Poprzedni artykułKonferencja truskawkowa Agrosimex, cz. 2 – ochrona
Następny artykułSzkolenie Jagodowe w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą (cz. III) – integrowana ochrona roślin – chemiczna i biologiczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj