Jagodnik 3/2021 już w sprzedaży


W bieżącym roku, na mocy decyzji podjętej przez Komisję Europejską, z użycia zostanie wycofane kilka substancji czynnych środków ochrony roślin, ważnych w uprawach ogrodniczych. Wiele z nich trudno będzie zastąpić dostępnymi produktami. Dlatego kluczowe jest poznanie aktualnych rozwiązań – znajdują się one w „Poradniku Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych” na rok 2021, który co roku bezpłatnie otrzymują wszyscy prenumeratorzy czasopisma „Jagodnik”. Poradnik można także kupić w e-sklepie na portalu jagodnik.pl. Z częścią najważniejszych zmian, jakie znalazły się w „Poradniku…”, można zapoznać się na str. 80 tego numeru. W bieżącym wydaniu również sporo informacji o nowych możliwościach ochrony, czy też warty uwagi odmianach truskawek lub malin.

Truskawka

Herbicydy doglebowe

Plantatorzy truskawek napotykają na coraz liczniejsze ograniczenia przy stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin, do których należą też herbicydy. Efektywne wykorzystanie tych preparatów wymaga szerokiej wiedzy. W tekście opisano zasady stosowania herbicydów oraz szczegółowe zalecenia dotyczące środków doglebowych.

.

Nieprzeciętna rodzina

Rodzinne gospodarstwo państwa Maruszewskich można określić jako typowe, w którym uprawia się truskawki – niewielki areał, różne odmiany, lokalna sprzedaż. Cechą, która jednak wyraźnie je wyróżnia, jest dążenie do uzyskania najlepszej jakości produkowanych owoców, a osiąga się to dzięki ciężkiej pracy wszystkich członków rodziny.

Ważniejsze szkodniki – co warto wiedzieć przed sezonem?

Wraz ze zmianami w uprawie truskawek pojawiają się czasami nowe problemy w ochronie ich plantacji. Pojawiają się nowe, mniej znane szkodniki, takie jak opisywane już wcześniej zmieniki i wciornastki (czyt. „Jagodnik” 2/2021), ale często nierozwiązane zostają także „stare” problemy. Warto więc u progu nowego sezonu wegetacyjnego przedstawić lub przypomnieć niektóre z nich.

Uprawa w substracie kokosowym

W ostatnich latach intensywnie rozwija się uprawa truskawek w substracie kokosowym i do niedawna była to głównie produkcja tunelowa. O to, jakie substraty najlepiej się sprawdzają w takich systemach produkcji i co trzeba wiedzieć o ich dobrym przygotowaniu do uprawy, pytam przed sezonem Tomasza Szuławego z firmy Ceres.

Która odmiana najlepsza?

Tegoroczna edycja Akademii Uprawy Truskawek, ze względu na ogólnoświatową sytuację, odbyła się zdalnie. Podzielona została na 4 części. Podczas pierwszej specjaliści z branży dyskutowali o jakości materiału szkółkarskiego oraz odmianach, których cechy zapewnić mogą dochodowość produkcji. Jak się okazało, druga kwestia wzbudziła szczególnie duże zainteresowanie i podczas jej omawiania przekazano sporo wartościowych informacji.

Mikroorganizmy – złożone narzędzie przyszłości

Badania dotyczące możliwości wykorzystania mikroorganizmów w uprawach rolniczych czy ogrodniczych prowadzone są od dziesięcioleci. Z jednej strony są to preparaty zawierające pojedyncze mikroorganizmy czy całe konsorcja mikroorganizmów, wpływające na poprawę wzrostu czy plonowania roślin, z drugiej – preparaty z wyselekcjonowanymi szczepami grzybów czy bakterii do zwalczania chorób i szkodników, w tym nicieni.

Nowe odmiany uprawiane z nasion

Holenderska firma ABZ Seeds, o której pisaliśmy w „Jagodniku” 3/2020, wprowadziła w tym sezonie do oferty dwie nowe, hybrydowe, powtarzające owocowanie odmiany truskawki. ‘Soraya’ oraz ‘Estavana’ rozmnażane są generatywnie i przeznaczone do uprawy z nasion.

.

.

Malina

Przegląd odmian

Rynek malin w Polsce przechodzi obecnie poważne zmiany strukturalne. Typowa, znana od lat produkcja owoców z przeznaczeniem dla przetwórstwa staje się mniej atrakcyjna dla plantatora, a coraz więcej argumentów przemawia za produkcją owoców deserowych. Zmienia się też proporcja pomiędzy uprawianymi odmianami „letnimi” a „jesiennymi” – w skali kraju, zwłaszcza z przeznaczeniem owoców dla przetwórstwa, powraca trend uprawy odmian „letnich” maliny.

Malinowa wiedza online

„Nawożenie i uprawa malin w polu i tunelu, z perspektywy ubiegłego sezonu” to tytuł webinaru, który miałem przyjemność prowadzić 19 stycznia. Wydarzenie zorganizowali wspólnie wydawca czasopisma „Jagodnik” oraz firma Yara Poland. Transmisja na żywo oraz zapis prawie trzygodzinnej konferencji udostępnione zostały wyłącznie zarejestrowanym widzom.

Piecyki sadownicze lepsze od świec

Plantatorzy wspomagają się różnymi metodami, jedną z nich jest palenie świec parafinowych, ale – o ile może to być dobrym rozwiązaniem do ochrony upraw na otwartym terenie – niekoniecznie ten sposób podgrzewania powietrza sprawdza się w uprawie tunelowej.

.

Borówka wysoka

Ważne aspekty fertygacji borówki (cz. II)

W pierwszej części materiału („Jagodnik” 2/2021) przedstawiłem potrzeby wodne borówki i charakterystykę chemiczną wody, która powinna być lub jest używana na plantacjach tego gatunku, z uwzględnieniem np. zawartości w niej wodorowęglanów. Opisałem również zapotrzebowanie, jakie te rośliny wykazują na wapń, oraz dlaczego należy uważać na bor i jaką rolę w uprawie borówki odgrywa zakwaszanie wody.

W kierunku produkcji borówek

Green Fruit Gospodarstwo Sadownicze Paweł Turczyn, położone w Wandalinie pod Opolem Lubelskim, od lat nakierowane było na produkcję jabłek. Zmiany zachodzące na rynku sprawiły jednak, że konieczna okazała się dywersyfikacja produkcji, a zainteresowanie właścicieli wzbudziła uprawa borówki wysokiej. Jedną z większych inwestycji, którą niedawno zrealizowano w tym gospodarstwie, była budowa systemu fertygacyjnego, zaprojektowanego tak, by spełniał bieżące i przyszłe wymagania plantacji.

Maszynowy zbiór deserowych borówek w USA

W Stanach Zjednoczonych do zbioru borówek przeznaczonych do przetwórstwa (koncentrat owocowy) i do mrożenia używa się tradycyjnych samojezdnych kombajnów całorzędowych (ang. Over-the-Row – OTR). W ostatnich latach coraz więcej plantatorów borówki nie tylko w Ameryce Północnej jest również zainteresowanych maszynowym zbiorem borówek przeznaczonych do oferowania jako świeże owoce. Zastanawiacie czy to się sprawdza?

Jakość, a nie ilość

Miało być kilka krzewów borówki na własne potrzeby, a z czasem powstała profesjonalna plantacja towarowa. Rozpoczęta u państwa Chraniuków z Siedlec przygoda z borówką jest zarazem świetnym przykładem tego, że w uprawę tego gatunku trzeba dużo zainwestować w chwili zakładania plantacji, by po kilku latach mieć piękne, dobrze plonujące krzewy.

Światowy rynek borówki

W drugiej połowie stycznia 2021 roku sezon zbioru borówek w Peru dobiegł końca, a światowy rynek był zdominowany głównie przez owoce z Chile. Kolejne dostawy pochodzić będą z krajów nad Morzem Śródziemnym – Hiszpanii i Maroka. W obu krajach przewiduje się jednak, że sezon borówkowy rozpocznie się później niż zwykle, co może potencjalnie stworzyć pewną lukę na rynku.

Mechanizacja

Optymalizacja opryskiwania

Na początku lutego odwiedziłem zakład produkcyjny firmy Bury w Woźniakowie koło Kutna. Trwają tam zaawansowane prace nad grupą opryskiwaczy nowej generacji. Celem tych działań jest uzyskanie urządzeń o lepszej precyzji nanoszenia cieczy roboczej na rośliny. Dodatkową korzyścią ma być ograniczenie zapotrzebowania na moc ciągników, które współpracować będą z nowymi opryskiwaczami.

Ochrona

Poradnik Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych – edycja 2021

W ostatnim roku Komisja Europejska na mocy rozporządzeń podjęła decyzje o wycofaniu z obrotu i produkcji roślinnej kilku substancji czynnych ważnych dla ochrony roślin jagodowych. Postanowienia te skutkują dużymi ograniczeniami w ochronie roślin. Są tym bardziej bolesne, bowiem koncerny chemiczne nie mają substancji alternatywnych dla wycofywanych środków ochrony roślin. Plantatorzy mogą stanąć przed wyzwaniem, jak zbudować efektywny program ochrony.

Drosophila suzukii – po trudnym sezonie

Muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii) to szkodnik owoców o cienkiej skórce, który notowany jest w Polsce od siedmiu lat. Masowe wystąpienie tej muchówki i straty ekonomiczne w plonie owoców nastąpiły jednak dopiero w 2020 roku. Jedną z przyczyn tego zjawiska była uśpiona czujność producentów, gdyż D. suzukii w latach 2015-2019 odławiana była w niewielkich ilościach.

Eko uprawy

Ważne kierunki

W trakcie internetowego szkolenia zatytułowanego „Produkcja owoców ekologicznych”, zorganizowanego w ubiegłym roku przez Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, omówiono nie tylko kwestie związane z organizacją sektora, ale i aspekty agrotechniczne, wśród których duży nacisk położono na ochronę roślin.

Targi/konferencje

Nowe technologie

Jedno z najważniejszych wydarzeń w europejskiej branży jagodowej – Global Berry Congress (GBC), który odbył się 10 grudnia ub. roku (czyt. też „Jagodnik” 2/2021) – tym razem miało formułę zdalną. Podczas wydarzenia online przekazano wiele ciekawych informacji, a kilka wystąpień dotyczyło najnowszych technologii w produkcji i sortowaniu owoców.

Perły kuchni polskiej

Ziemniaczano-serowe czeburieki z owocami

Są smaczne, śliczne i pachnące. I mają wiele odmian, bo mogą być nadziewane wszelkimi owocami. Świeżymi lub mrożonymi. Dlatego też w mojej kuchni ziemniaczano-serowe czeburieki z owocami smażę na co dzień i od święta. Od stycznia do świąt Bożego Narodzenia. Przepis od początku do końca jest mojego autorstwa, choć na jego pomysł wpadłem jedząc smażone pierogi z mięsem w Nowosybirsku na Syberii.

Wolna strefa

Czarna porzeczka – czy nadeszły lepsze czasy?

Rynek czarnej porzeczki jest specyficzny – produkcja skoncentrowana głównie w Europie, owoce mało znane w wielu krajach na świecie, a liczba potencjalnych odbiorców mocno ograniczona. W Polsce po 2011 roku przychody ze sprzedaży owoców czarnej porzeczki nie pokrywały kosztów produkcji. Według szacunków IERiGŻ-PIB, średnia cena skupu tych owoców za lata 2014-2018 wyniosła zaledwie 0,70 zł/kg. W ostatnich dwóch sezonach ceny czarnych porzeczek były wyższe. Czy w tej sytuacji można powiedzieć, że sytuacja rynkowa uległa poprawie?





ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here