Ekstrakty roślinne nowej generacji w uprawach jagodowych





Zastosowanie ekstraktów roślinnych z roślin rodzimych w uprawie malin, ale także innych gatunków roślin to kierunek stosunkowo nowy i jeszcze nie tak dobrze znany wśród producentów. Tymczasem stosowanie nowej generacji ekstraktów roślinnych może pozytywnie wpływać na odporność roślin, ich plonowanie i jakość owoców. Podczas webinaru malinowego opowiedziała o tym dr Małgorzata Gruszczyk z firmy Natura Expert.

Jak wskazała prelegentka, dzisiejsze rolnictwo musi się mierzyć z wieloma wyzwaniami. Wśród nich są np. niedobory wody i wynikające z tego stresy dla roślin, wyższa częstotliwość występowania chorób i szkodników, wzrost kosztów produkcji, ograniczanie liczby substancji czynnych oraz wysokie wymagania wobec jakości owoców i warzyw trafiających na rynek. Tu otwiera się pole do wykorzystania roślin zielarskich, które posiadają wiele biologicznie czynnych związków wspomagających naturalne procesy życiowe roślin. Dr Małgorzata Gruszczyk określiła je jako „ziołowe destresanty” – z kolei w ramach regulacji prawnych są one definiowane jako biostymulatory niemikrobiologiczne.

Ich głównym zadaniem jest oddziaływanie na metabolizm i procesy życiowe roślin. Do tworzenia produktów Natura Expert używane są ekstrakty m.in. z pokrzywy zwyczajnej, skrzypu polnego, bylicy piołun i wrotyczu pospolitego.

Przykładem takiego produktu, przedstawionym przez specjalistkę jest Urticus, będący ekstraktem wyizolowanym z pokrzywy. Zawiera hormony roślinne, kwasy organiczne, polisacharydy i ciała czynne stymulujące naturalne procesy, które w efekcie prowadzą do lepszego wykorzystania składników pokarmowych przez roślinę, wzrostu plonów i lepszej jakości owoców. Przyśpiesza regenerację roślin wynikającą z czynników stresowych.

Do upraw jagodowych dr Małgorzata Gruszczyk poleciła kilka produktów Natura Expert, które stosowane łącznie zapewniają roślinom całą grupę substancji aktywnych: Urticus – będący ekstraktem z pokrzywy, Otis – będący kompleksem ekstraktów z tymianku, szałwii i oregano, Salixar – kompleks ekstraktu z wierzby, Artallur – kompleks ekstraktu z piołunu, wrotyczu, czosnku, cebuli i pokrzywy, Urteqs Gold – kompleks ekstraktów z pokrzywy i skrzypu oraz Equitus – kompleks ekstraktu ze skrzypu.

Wszystkie bardzo dobrze mieszają się z wodą i można stosować je razem z nawozami i niektórymi fungicydami. Preparaty wchłaniają się bardzo szybko – już w ciągu 2 godzin i w zależności od produktu wpływają m.in. na stymulację wzrostu masy korzeni, stymulowanie wzrostu części nadziemnej, stymulacje SAR, ISR, mikoryzy czy kwitnienie i zawiązywanie owoców.

Poszczególne preparaty są także polecane w sytuacji zagrożenia wystąpienia czynników stresowych, np. mrozu i uszkodzeń herbicydowych itd.

Produkty były testowane m.in. w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach i doświadczenia z ich udziałem dały bardzo ciekawe rezultaty. Ich wyniki oraz dokładne informacje na temat poszczególnych produktów możecie znaleźć w zapisie webinarium, który znajduje się poniżej.






Poprzedni artykułRynek borówki oczekuje więcej owoców w kategorii Premium
Następny artykułZabezpieczenie malin przed mrozem w tunelach 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj