Dziewiąte Sympozjum Truskawkowe z rozbudowanymi wątkami naukowymi

Folia_bio truskawki


Tegoroczne Sympozjum Truskawkowe odbędzie się w dniach 1-4 maja. Wszystko wskazuje na to, że będzie mieć formułę zdalną, choć wciąż jest mała szansa na organizację części konferencji w tradycyjnym, stacjonarnym wydaniu. Organizatorzy donoszą, że podczas obrad w tym roku przedstawione zostanie 350 nowych doniesień ze świata nauki. To rekordowa liczba.

Sympozjum Truskawkowe zdalne lub w hydrydowej formule

Jak informują organizatorzy,  Konferencja odbędzie się zapewne w całości online. Dostępna będzie  na wirtualnej platformie z różnymi udogodnieniami oraz funkcjonalnościami i przestrzenią dla wystawców. Nadal tli się nadzieja, że niewielka część konferencji odbędzie się w tradycyjnej, bezpośredniej formie. Chodzi tu o wycieczki do ważnych i ciekawych miejsc związanych z branżą truskawkową. Możliwość odwiedzenia wybranych przez organizatorów lokalizacji to zawsze ciekawe doświadczenie, które procentuje w przyszłości. Nie są oni jednak obecnie w stanie zagwarantować, że pomysły te uda się zrealizować. Wszystko zależało będzie od rozwoju epidemii koronawirusa i decyzji, które zapadać będą na krajowym i unijnym poziomie.

Globalne wydarzenie

Restrykcje i obostrzenia to w takiej samej mierze problemy co i motywacja do wyszukiwania środków zaradczych i nowych rozwiązań. Z uwagi na utrudnienia w przemieszczaniu się do wygłoszenia prezentacji zaproszeni zostali specjaliści z różnych kontynentów. Sympozjum Truskawkowe dysponuje rozwiązaniami technicznymi umożliwiającymi transmisje ich wypowiedzi z odległych miejsc. Tak międzynarodowy dobór prelegentów pozwoli na bardzo szeroki ogląd światowej branży truskawkowej. Ważnym elementem wydarzenia będzie przegląd doniesień ze świata nauki dotyczących uprawy truskawki oraz obrotu handlowego owocami tegoż gatunku. Tych nowości naukowych będzie ogółem ok. 350. Z tej łącznej liczby połowa już została zatwierdzona do ujęcia w dwutomowej publikacji pokonferencyjnej liczącej łącznie ok. 1000 stron.

Źródła: www.iss2021.com, www.freshplaza.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here