Owoce takie jak truskawki i maliny charakteryzują się krótkim okresem przydatności do spożycia po zbiorze. Zaledwie kilka dni świeżości na sklepowych półkach przekłada się na znaczne straty ekonomiczne. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Dakoty Południowej opracowują innowacyjne rozwiązanie: biodegradowalne materiały opakowaniowe z roślin, stanowiące odpad z produkcji rolnej, które mogą wydłużyć trwałość tych delikatnych owoców.
Problem krótkiej trwałości
Maliny i truskawki, mimo ogromnej popularności, szybko się psują po zbiorze, znacznie szybciej niż np. jabłka czy banany. Szacuje się, że aż 25% truskawek trafia na śmietnik na etapie dystrybucji i sprzedaży detalicznej.
Biodegradowalna alternatywa dla plastiku
Zespół badawczy pod kierownictwem profesora Srinivasa Janaswamy’ego opracowuje biodegradowalne folie z roślin, często stanowiących odpad w przemyśle rolniczym, są to łuski soi, lucerna, kolby kukurydzy. Wyprodukowane z tych materiałów folie ulegają biodegradacji w ciągu mniej niż 60 dni, w przeciwieństwie do tradycyjnego plastiku, którego rozkład trwa setki lat. Profesor Janaswamy podkreśla, że plastik, choć praktyczny, gromadzi się w środowisku, tworząc niebezpieczne odpady.
Wydłużony okres przydatności do spożycia
Badania wykazały, że folie wyprodukowane z łusek soi wydłużają trwałość malin o 6 dni, a folie z lucerny – trwałość truskawek o 2 dni, w porównaniu do tradycyjnych opakowań z polistyrenu. Sekret tkwi w zdolności folii do blokowania promieniowania UV, lepszej kontroli wymiany wilgoci i gazów, tworząc „oddychającą” barierę, która spowalnia utratę wody z owoców.
Biodegradowalne folie mogą przynieść wiele korzyści: zmniejszenie strat ekonomicznych dla producentów, dłuższą świeżość owoców dla konsumentów, redukcję plastikowych odpadów oraz nowe źródło dochodu dla rolników. Jak podsumowuje profesor Janaswamy, prowadzone badania te otwierają nowe możliwości dzięki połączeniu nauki o materiałach, technologii żywności i ochronie środowiska, prowadząc do opracowania bardziej zrównoważonych rozwiązań do pakowania żywności.
Źródło: SDSU