Jagodnik 2/2024 już w sprzedaży



Kierunek, w jakim rozwija się konsumpcja owoców jagodowych, pokazuje, że to właśnie wysokiej jakości deserowe truskawki, borówki, a także maliny coraz częściej decydują o prestiżu danego sklepu i powinny być w ciągłej sprzedaży. Produkcja tych gatunków zaliczana jest obecnie do bardzo perspektywicznych i jej poziom rośnie w różnych regionach świata.  Rozwijając produkcję owoców, trzeba dbać o ich jakość, w tym też o smak. Rosnąca skala produkcji wysokiej jakości owoców deserowych, wymaga skierowania swojej uwagi na eksport. W kraju rośnie liczba prowadzonych na dobrym poziomie gospodarstw, które przy odpowiednim zorganizowaniu mogą sprzedawać znaczne ilości tych owoców do wielu krajów. Warto z takich doświadczeń korzystać i zapoznać się z treścią aktualnego numeru „Jagodnika”, w którym dużo piszemy o tych tematach. 

Truskawka

Najlepsze odmiany truskawek w projekcie Truskawkowe Inspiracje

W projekcie Truskawkowe Inspiracje, w latach 2022 i 2023 oceniliśmy 24 odmiany, w tym kilka zupełnych nowości. Niektóre okazały się na tyle atrakcyjne, że już po pierwszym sezonie zaczęły masowo trafiać na plantacje towarowe. Ostatecznej oceny odmian dokonaliśmy po sezonie 2023, a jej efekty zostały również zaprezentowane podczas Konferencji Truskawkowej w trakcie TSW 2024.

Z pola na rynek owoców deserowych

Państwo Brodzińscy od wielu lat zajmują się handlem owocami truskawek. W niektórych sezonach problem stanowiło dla nich uzyskanie towaru o zadowalających walorach jakościowych. Zdecydowali więc, że przynajmniej część owoców będą sami produkować.

Bioinsektycydy i biofungicydy

W poprzednim numerze „Jagodnika” opisałem czynniki wpływające czy wręcz decydujące o skutecznej ochronie nie tylko truskawki, ale też innych gatunków jagodowych. W poniższym materiale przedstawiam grupę produktów oraz rozwiązań, które coraz częściej stosowane są jako skuteczne wsparcie standardowej ochrony chemicznej lub w wielu przypadkach są jedynym sposobem skutecznego zwalczania szkodników albo chorób.

Tym razem truskawkowo. expoSE & expoDirekt

Wizyta na duecie targowym expoSE & expoDirekt stanowi świetną okazję do zapoznania się z trendami panującymi na niemieckim rynku nie tylko owoców jagodowych. Ubiegłoroczna edycja targów, która odbyła się 22-23 listopada, zgromadziła rekordową liczbę wystawców – 430 firm z dwunastu krajów. Targi odwiedziło 5500 osób z 37 krajów, co dowodzi międzynarodowego charakteru tego wydarzenia.

Odmiany powtarzające owocowanie (cz. I) – plonowanie i sadzenie

W listopadzie ub. roku firma doradcza Greenovatica po raz kolejny zorganizowała szkolenie dla współpracujących z nią plantatorów. Starano się przedstawić optymalne rozwiązania dotyczące m.in. truskawek odmian powtarzających owocowanie, które stanowią ważną część produkcji w gospodarstwach stawiających na uprawę truskawek pod osłonami.

Jak zmieniać będzie się produkcja truskawek w Europie?

Pod koniec października 2023 roku miałem okazję odwiedzić siedzibę firmy Fresh Forward w Holandii. Z jej przedstawicielami rozmawiałem m.in. na temat trendów na rynku truskawek oraz o najnowszych osiągnięciach w hodowli odmian prowadzonej w tym przedsiębiorstwie. Uważają oni, że produkcja tych owoców będzie coraz bardziej wyspecjalizowana i oparta na rozległej wiedzy. Z jednej strony ważne są cechy genetyczne odmian, a z drugiej – poznanie i wykorzystanie atutów poszczególnych kreacji w warunkach danego gospodarstwa.

Malina

Zarządzanie kosztami w uprawie tunelowej

Uprawy malin są specyficzne pod względem zarządzania, gdyż produkcja taka jest zazwyczaj procesem dynamicznym i zmiennym. Otoczenie związane z tą produkcją wymaga również koordynacji i podejmowania szybkich działań. Decyzje, aby mogły być trafne, należy podeprzeć zrozumieniem rożnych aspektów produkcji.

Nowe polskie odmiany

W grudniu 2023 roku do badań przedrejestracyjnych w COBORU spółka Niwa zgłosiła 9 odmian maliny i jeżyny mojego autorstwa*, z których część przeznaczona jest do produkcji owoców deserowych, a część do przetwórstwa i do mechanicznego zbioru owoców. W tym artykule przedstawiam opis nowych deserowych odmian maliny.

W klasie PREMIUM (cz. II)

W pierwszej części relacji („Jagodnik” 1/2024) z firmy Legsad, należącej do Renaty i Rafała Koźlaków, zlokalizowanej w okolicach Legnicy przedstawiłem informacje dotyczące produkowanych tam malin oraz zmian, jakie w technologii ich uprawy oraz doborze odmian wprowadzono w ostatnich latach. Czytelnicy mogli się również dowiedzieć o poczynionych w tym gospodarstwie inwestycjach związanych z przygotowaniem owoców do sprzedaży. W drugiej części relacji opisuję tematy związane z logistyką oraz prowadzoną w nim również uprawą jeżyn i borówek.

W tunelu i w otwartym gruncie

Projekt Malinowe Factory w 2023 roku był jak duża bombonierka – każdy mógł w nim znaleźć coś dla siebie. W pierwszej części relacji z finałowego spotkania w ramach projektu (czyt. „Jagodnik” 8/2023) opisywałem kwestie związane z przygotowaniem stanowiska pod uprawę malin oraz zagadnienia dotyczące wykorzystywanych urządzeń, w drugiej – współczesną, przystającą do polskich realiów technologię produkcji malin dla przemysłu („Jagodnik” 1/2024). Poniżej przybliżam zagadnienia związane z uprawą malin w otwartym gruncie oraz w tunelach.

Borówka wysoka

Do przodu! Czy raczej trzeba włączyć bieg wsteczny? – rozmowa z Jerzym Wilczewskim

Z początkiem grudnia 2023 roku odwiedziłem po raz kolejny Białousy, spotykając się przy okazji z Mariuszem Padewskim z firmy Fall Creek, czego podsumowaniem jest rozmowa z założycielem i siłą napędową jednego z największych borówkowych gospodarstw w Europie, panem Jerzym Wilczewskim i jego rodziną.

Z pasją do borówek

Prowadzone przez Klaudię i Łukasza Kurlapskich gospodarstwo Agro-Berry położone jest w miejscowości Ostrów koło Ozorkowa. Borówki uprawia się w nim od 2011 roku, a łączna powierzchnia wszystkich ich plantacji wynosi obecnie 12 ha. Dużą część prac związanych z prowadzeniem upraw ogrodnicy wykonują samodzielnie, co jednocześnie pozwala lepiej rozumieć rośliny, które uprawiają z dużą pasją i zaangażowaniem.

Małe przetwórstwo

Owoce jagodowe w słoiku – wartościowy surowiec dla przetwórstwa

W roku 2023 w Instytucie Ogrodnictwa-Państwowym Instytucie Badawczym w ramach zadania celowego 9.2 „Zrównoważona produkcja artykułów żywnościowych na poziomie lokalnych społeczności”, finansowanego ze środków MRiRW, podjęto badania mające na celu między innymi opracowanie technologii produkcji przetworów z gatunków mniej znanych, takich jak jagoda kamczacka oraz pigwa. Czy się udało? Myślę, że tak…

Ochrona

Mikrobiologiczna rewolucja – różnorodność bakterii z rodzaju Bacillus

Plantatorzy dążą do maksymalnej wydajności, czyli uzyskiwania jak najwyższych plonów, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej ich jakości. Tymczasem rosną koszty produkcji, maleje dostępność siły roboczej oraz pula dostępnych substancji czynnych w ś.o.r. Z drugiej strony, stresy abiotyczne, takie jak susza, zasolenie czy niskie temperatury, stanowią poważne zagrożenie dla produkcji roślinnej i bezpieczeństwa żywności na całym świecie. Aby dostosować się do tych zmiennych i często trudnych warunków, rolnicy muszą szukać nowych rozwiązań i wprowadzać je do swojej technologii produkcji.

Grudniowe Forum

Tradycyjnie już, kończący się rok 2023 firma Bayer zamknęła spotkaniem w ramach Forum Doradców Sadowniczych. W warszawskiej jej siedzibie spotkali się specjaliści z zakresu ochrony, by podyskutować o kluczowych problemach 2023 roku i najbliższych planach rozwoju firmy w zakresie nowych produktów.

Biostymulatory mikrobiologiczne – wsparcie dla roślin

Mikroorganizmy i ich społeczności (mikrobiomy) odgrywają fundamentalną rolę w bioróżnorodności i funkcjonowaniu wszystkich innych żywych organizmów. Dlatego prawidłowe zarządzanie mikrobiomem w systemach rolniczych może promować zrównoważony ekonomicznie rozwój produkcji, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska.

Aktualności

Integrowana ochrona – nowe biofungicydy

Współczesna ochrona roślin wymaga przede wszystkim aktualnej i pełnej wiedzy, zarówno w zakresie doboru preparatów, jak i sposobu ich działania oraz optymalnych terminów stosowania. W dobie coraz większych wymagań ze strony odbiorców, trzeba też zwracać uwagę na ryzyko pozostałości w owocach kierowanych do handlu. Poprzez włączenie do programów ochrony biofungicydów można to ryzyko w znacznym stopniu zminimalizować. Temat ten poruszany był podczas spotkania, które 30 listopada ub. roku zorganizowała firma BASF, a przeznaczone było ono przede wszystkim dla doradców na co dzień współpracujących z plantatorami.

Wolna strefa

Mętna woda

Kto chciałby rynek owoców przemysłowych w Polsce oceniać kryteriami rynkowymi czy poprzez zwykłą logikę, którą powinni kierować się jego uczestnicy, najpewniej by zwariował. Nie ma w tej branży ani dobrej woli, ani chęci współpracy ze strony przedstawicieli zakładów przetwórczych (z niewielkimi wyjątkami), ani długotrwałej czy chociażby jakiejkolwiek wizji ze strony organów tworzących prawo.







Poprzedni artykułCzy kombajny do zbioru borówek będą jeszcze lepsze?  
Następny artykułMaliny w tunelach – czy to się opłaca? Zapraszamy na webinarium

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj