Siła (smaku) ‘Magnum’

Odmiana 'Magnum' w uprawie na rynnach

W ostatnich latach na gruncie poszukiwań nowych odmian truskawek, które mogłyby odnieść sukces na rynku, coraz więcej uwagi poświęca się zagadnieniu smaku. Konsumenci wprawdzie nie kierują się nim na etapie wyboru produktu pierwszy raz. Jednak nie zakupią truskawek ponownie, jeśli uznają je za niesmaczne za pierwszym razem. Organizacja Produced in Kent wyróżniła odmianę truskawek ‘Magnum’ nagrodą The Taste of Kent, dla najsmaczniejszej truskawki.


‘Magnum’ zyskało uznanie

Magnum (fot. Meiosis, głównym licencjodawca dla tej odmiany)

Impreza The Taste of Kent Awards 2018 rozpoczęła się od rywalizacji w pierwszej kategorii the Garden of England Champion – najsmaczniejsze owoce miękkie i czereśnie. Smak poszczególnych odmian oceniała komisja przy organizacji the National Cherry and Soft Fruit Show w hrabstwie Kent. Zwycięzcą okazały się owoce wyprodukowane przez John Myatt & Co z Mockbegger Farm w Rochester. ‘Magnum’ to odmiana owocująca tradycyjnie, wyhodowana przez Marionnet SCEA. Jej owoce są duże i słodkie. Jest nieznacznie wcześniejsza niż ‘Honeoye’, o terminie owocowania zbliżonym do ‘Clery’. Krzewy plonują na poziomie około 535 g z rośliny. Średnia waga pojedynczego owocu, zazwyczaj o jaskrawoczerwonej barwie, wynosi 24 g. To odmiana, która sprawdza się w uprawie w substratach. Zaletą, poza smakiem, jest także dobra trwałość pozbiorcza.

‚Magnum’ sprawdza się w uprawie pod osłonami
Magnum w uprawie tunelowej w substracie na początku dojrzewania owoców (fot. Meiosis)

O wydarzeniu
The Taste of Kent Awards to cyklicznie co roku organizowana impreza której początki sięgają 2004 roku. Obecnie uznawana jest za ważne wydarzenie przez producentów żywności i napojów w hrabstwie Kent. Wydarzenie to służy promocji szerokiej gamy produktów spożywczych wytwarzanych na terenie hrabstwa.

Źródło: http://www.producedinkent.co.uk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here