Warzywa i owoce podstawą naszej odporności

Nie ma leków ani szczepionki na koronawirusa i dlatego powinniśmy dbać o odporność organizmu. Deficyt odporności mamy zawsze na przednówku. Teraz, kiedy jest niewiele świeżych owoców i warzyw eksperci polecają ich przetwory, mrożonki i soki.

Na wirusy nie ma lekarstwa. Jedynym lekarstwem jest wzmocnienie odporności. Wszystkie wirusy wywołują stany zapalne górnych dróg oddechowych, musimy zatem mieć w diecie dużo czynników działających przeciwzapalnie – bardzo dużo antyoksydantów. To jest dobry czas by docenić rolę warzyw i naszych owoców w diecie

– mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.

Dzięki realizowanym przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowym badaniom konsumpcji warzyw i owoców” wiemy, że w marcu br. roku najpopularniejszymi warzywami była marchew, którą jadło aż 88% Polaków, cebula (87%) i pomidory (84%).

Badania pokazują, że cały czas ilość warzyw i owoców w diecie Polaków jest niewystarczająca. Dziś naszym wyzwaniem jest odporność. Ludzie, którzy mają prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy lepiej radzą sobie z chorobą. Dotyczy to także koronawirusa – mówi Paweł Myziak, Członek Zarządu Zrzeszenie Producentów Papryki RP.

Warzywa i owoce na odporność

Są dwa powody, dla których powinniśmy dziś mówić o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Po pierwsze dostarczają bardzo silnych antyoksydantów, po drugie stymulują nasz układ odpornościowy. Ludzie, którzy są zdrowi i zdrowo się odżywiają są odporni. Jedząc zdrowo organizm nawet zainfekowany zwalczy wirusa, choroba się nie rozwinie. Co to znaczy przechodzić zakażenie bez objawów? To znaczy mieć tak silny organizm, że on bez efektów ubocznych, potrafi sobie poradzić z chorobą

– mówi prof. n. farm. Iwona Wawer. 

Na przednówku najpopularniejszym owocem było w Polsce jabłko. 90% respondentów deklaruje, że jadło jabłka w tygodniu poprzedzającym badanie. W marcu dostęp do świeżych owoców krajowych pozostaje ograniczony. Drugą i trzecią pozycję w rankingu popularności wszystkich owoców, tak jak w lutym, zajmują banany i pomarańcze. W porównaniu z lutym zauważyć można wzrost spożycia truskawek, które coraz częściej są dostępne w formie świeżej w sieciach handlowych (z 16% do 20%).

– Rośnie popularność jabłek, mamy mnóstwo odmian, każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy soki, nektary, soki NFC – mówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.

Jemy owoce z drugiego końca świata zamiast korzystać z wyjątkowego bogactwa krajowej oferty. Truskawek, malin, naszej porzeczki, aronii czy agrestu. Naszymi superowocami powinniśmy ratować nie tylko siebie, ale i pół świata – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.

Warzywa i owoce w ochronie przed infekcjami

Chorujemy w okresach gdzie o odporność jest trudno. Deficyt odporności mamy wtedy kiedy jest mniej warzyw i owoców. Od zawsze na przednówku. Teraz, kiedy jest niewiele świeżych owoców i warzyw, powinniśmy kupować nie makaron, a przetwory, soki oraz mrożone warzywa i owoce. Wszystkie mrożone truskawki, maliny, borówki – przekonuje prof. Iwona Wawer.

Bardzo popularny w przetworach jest smak jabłkowy. Cieszy fakt, że krajowe owoce mają tak szeroką ofertę. Bardzo wartościowe są również owoce jagodowe – truskawkaborówkamalinaczarna porzeczka,aronia. Są coraz powszechniej dostępne, warto po nie sięgać kierując się sezonowością, a dziś szukać w postaci przetworów i mrożonek – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Nasze zakupy w czasie pandemii – marzec 2020

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego co zjadamy.

Zaledwie o 12% Polaków możemy powiedzieć, że w marcu spełnili ten warunek. Jednocześnie odnotowaliśmy nieznaczny wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W marcu mniej Polaków niż w lutym (22% wobec 26%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale.

Trzeba jeść dużo przetworów i mrożonek i czekać na słońce. Mam nadzieję, że ten szalony rok to będzie rok wzrostu spożycia warzyw i owoców. Mamy dzisiaj wielką okazję do tego by przemyśleć i zrozumieć ich fundamentalną rolę w naszej diecie. Często słyszymy, że są bardzo zdrowe, są podstawą diety, ale musimy pójść krok dalej. Bez nich jesteśmy zbyt słabi aby sobie poradzić w wielu sytuacjach. Warto o tym pamiętać idąc na zakupy – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.

Trzeba przestrzegać wszystkich ograniczeń, a z drugiej strony trzeba normalnie funkcjonować i robić zakupy. Warto pamiętać by te zakupy były racjonalne i aby w połowę zakupowego koszyka stanowiły warzywa i owoce. To jest najważniejsze na ten trudny czas – mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzająca Public Division, Kantar.

W całorocznym monitoringu chcemy obserwować co Polacy jedzą, a w badaniach jakościowych odpowiedź na pytanie dlaczego owoce i warzywa nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Wiedza ta wydaje się dziś jeszcze ważniejsza – mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.


„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR Polska dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

1 KOMENTARZ

  1. Obawiam się że branżę owocową czeka w tym roku kryzys, brak rąk do pracy, panującą już susza, znaczne spadki temperatury powodujące uszkodzenia, zastój branży turystyczno-resteuracyjnej i ogólny spadek dochodów ludności.Jeśli dodamy do tego jeszcze ze 2 pośredników (którzy chcą zarobić w ciągu paru godzin więcej niż rolnik przez cały rok)w łańcuchu producent-konsument to cena owoców może być zaporowa dla przeciętnego konsumenta, a niestety owoce nie są postrzegane jako produkt pierwszej potrzeby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here