Wapń – budulec trwałości handlowej owoców jagodowych





Właśnie pod takim tytułem w dniu 30 marca odbyło się webinarium. W gronie zaproszonych ekspertów znaleźli się dr Piotr Chohura z UP we Wrocławiu, dr Paweł Krawiec z Horti Team oraz Jan Szałas, przedstawiciel Szałas Agro. Wszystkie prezentacje jak i większość zadanych przez widzów pytań dotyczyło żywienia roślin wapniem. Pierwiastek ten pełni bardzo wiele funkcji. Jego dostatek, odpowiednia forma i warunki do pobierania to czynniki silnie warunkujące uzyskanie plonu spełniającego wygórowane wymagania jakościowe odbiorców.

Po co roślinom wapń?

Wapń pełni bardzo wiele funkcji. Jest koenzymem fosfolipaz, amylaz i ATPaz, tworzy kompleksy z białkami i cukrami, bierze udział w fotolizie wody, jest również niezbędny w metabolizmie azotu. Wapń reguluje kationowo-anionowy i osmoregulację. Stabilizuje struktury błon komórkowych, bierze udział w podziałach komórkowych merystemów i wpływa na rozwój systemów korzeniowych roślin. Pierwiastek ten zwiększa odporność krzewów na czynniki stresowe, uczestniczy w kiełkowaniu pyłku, bierze udział w pracy aparatów szparkowych. To wciąż nie jest pełny katalog funkcji wapnia, a jedynie wybrane funkcje fizjologiczne jakie pełni – mówił we wstępie swego wystąpienia dr P. Chohura. W dalszej jego części skupił się na znaczeniu jakie wapń ma dla jakości owoców. Wymienił katalog właściwości tego składnika odżywczego. Pierwiastek ten nie tylko zwiększa jędrność owoców, ale także podnosi ich odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki wysyceniu owoców wapniem mniejsza ich liczba uszkadzana jest podczas zbiorów. Wapń wpływa na trwałość pozbiorczą jagód. Dzięki niemu mają one ładniejszy wygląd. Pierwiastek ten zapobiega opadaniu zawiązków borówki, „leczy” zatrucia glinem, manganem i innymi metalami, może wpływać na ograniczenie porażenia niektórymi chorobami grzybowymi i szkodnikami. Jest zatem bardzo ważnym pierwiastkiem, co dowiedzione zostało w pierwszej prezentacji podczas webinarium. W kolejnych wystąpieniach omówione zostały konkretne rozwiązania umożliwiające dostarczenie roślinom wapnia w efektywny sposób.

Jak skutecznie dostarczyć wapń roślinom?

Dużo na temat transportu wapnia mówił podczas marcowego webinarium J. Szałas. Poinformował m.in., że wapń jest przemieszczany ze strumieniem transpiracji, a owoce transpirują mniej niż liście. Proces ten jest jeszcze słabszy, gdy jagody rosną. Uzyskują one tą drogą wapń mniej więcej do 1/3 ich wzrostu. Potem translokacja wapnia jest limitowana do słabszego transportu floemowego. Wówczas wapń jest „rozcieńczany” i wiele zależy od transportu przez tkanki lub pomiędzy nimi. Mamy w swej ofercie produkt, który wykazuje na tym etapie bardzo dobre działanie. HotriCaltech opiera się na opatentowanej technologii CaT™. Molekuła ta stymuluje kanały wapniowe w ścianach komórkowych, dzięki czemu zwiększa stężenie jonów wapnia w komórkach. To zaś sprzyja krążeniu jonów wapnia w tkankach roślin, co jest szczególnie istotne dla organów o niższym stopniu transpiracji – mówił specjalista w trakcie swej prelekcji. Poinformował, że badania wykonane w różnych krajach dowiodły, że stosowanie HortiCaltech przekłada się na uzyskanie owoców o lepszym walorze handlowym i dłuższym shelf-life.

Wdrożenia w Polsce

Jak się okazało, badania na przestrzeni dwóch sezonów z udziałem HortiCaltech, a także innego preparatu z oferty Szałas Agro – BioUp – realizowane były w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach. Przedstawił on w swym wystąpieniu wieńczącym pierwszą część webinarium wyniki jakie uzyskano po zastosowaniu tychże produktów.

Jedną z możliwości zapoznania się z nimi jest obejrzenie zapisu webinaru pt. „Wapń – budulec trwałości handlowej owoców jagodowych”. Film zawierający wszystkie trzy prelekcje a także sesję odpowiedzi na pytania nadesłane przez widzów w trakcie webinarium znajduje się poniżej:

Dla plantatorów preferujących bardziej klasyczny przekaz informacji przygotowujemy inną możliwość. Relacja z webinaru wzbogacona opiniami plantatorów truskawek dotyczącymi żywienia roślin wapniem znajdzie się w numerze 5/2021 czasopisma „Jagodnik”. Już teraz zapraszam do lektury tego i innych tekstów, które znajdą się w tym numerze fachowego, branżowego czasopisma poświęconego uprawie jagodowych.







Poprzedni artykułAnalizy niezbędne do prawidłowego określenia potrzeb nawozowych
Następny artykułHiszpański plantator dostaje 1 euro za kilogram truskawek!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj