W uprawie truskawek warto testować różne rozwiązania





Detlef Licht od wielu lat związany jest z branżą owoców jagodowych. Swoją działalność rozpoczął od współpracy ze szkółkami produkującymi materiał nasadzeniowy. Od mniej więcej dziesięciu lat skupia się na owocach jagodowych i pracuje jako kierownik produkcji w rodzinnej firmie Bäcker’s Erdbeer und Spargelhof, która ma siedzibę w Münster w Niemczech. W tym przedsiębiorstwie uprawia się głównie truskawki, które rosną zarówno w szklarniach, jak i w otwartym gruncie, a ostatnio rozpoczęto również produkcję borówek, malin i jeżyn w tunelach.

Truskawki w szklarniach

Truskawki w tym niemieckim gospodarstwie uprawiane są w zblokowanych szklarniach, które wcześniej były wykorzystywane do produkcji roślin ozdobnych. Na mniej więcej 1,5 ha rosną głównie truskawki na zbiór jesienno-wiosenny, ale zwiększa się też znaczenie odmian powtarzających owocowanie. Dominuje ‘Favori’, ponieważ smak jej owoców jest dobry, a ich zbiór rozpoczyna się 7 dni wcześniej niż odmiany ‘Hademar’.

W zeszłym roku produkcję szklarniową rozpoczęto od posadzenia 17 lutego materiału tray plants odmian powtarzających owocowanie. Umożliwiło to zbiór ich owoców w tym samym czasie, co z dojrzewających w tradycyjnym terminie odmian tzw. czerwcowych uprawianych na najwcześniejszy zbiór w szklarniach lub tunelach. Miniony rok był trzecim sezonem produkcji odmian powtarzających owocowanie w szklarniach, a równocześnie drugim wykorzystywania do tej uprawy sadzonek typu tray plants.

Obecnie testuje się kilka odmian truskawki przeznaczonych do zbiorów jesienią i wiosną oraz kilka selektów powtarzających owocowanie (…)

Truskawki uprawiane na otwartym polu

W tym gospodarstwie truskawki są także uprawiane na 12 hektarach w otwartym gruncie. Plantacje te zakładane są w zagęszczeniu około 30 000 roślin na 1 ha, w podwójnych rzędach, na zagonach okrytych czarną folią. Wykorzystywane są dwie metody produkcji – uprawa z sadzonek frigo zakładana na początku maja na tzw. 40-dniowy zbiór oraz z doniczkowanych sadzonek zielonych sadzonych pod koniec lipca. W produkcji jest kilka odmian (…)

Z pełną treścią tego materiału możesz zapoznać się w czasopiśmie „Jagodnik” 1/2025 – zachęcamy do prenumeraty – kliknij w link i kup ten numer „Jagodnika” lub zamów sobie całoroczne prenumeratę do której otrzymasz gratis „Poradnik Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych” na rok 2025.






Poprzedni artykułNiskie temperatury opóźniają szczyt zbiorów marokańskich borówek
Następny artykułBiostymulatory i nowe rozwiązania w uprawie malin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj