Świeże owoce jagodowe również zimą

Sterowana uprawa jeżyn odmiany ‘Loch Ness’




Ważnym punktem Międzynarodowej Konferencji Jagodowej (ISFC, czy też: Kongres jagodowy w HOlandii) odbywającej się od kilku lat w s’ Hertogenbosch jest wycieczka terenowa i możliwość odwiedzenia holenderskich gospodarstw specjalizujących się w produkcji owoców, materiału szkółkarskiego lub tak jak w tym roku Stacji Doświadczalnej firmy Delphy (Improvement Centre Delphy ) koło Rotterdamu.

W Improvement Centre Delphy prowadzone są doświadczenia w szklarni z uprawą bezglebową truskawek, malin, jeżyn, ogórków, róż i pomidorów. Celem centrum jest badanie i testowanie rozwiązań, które następnie są wdrażane do praktyki i pomagają producentom w dopracowaniu technologii uprawy owoców i warzyw pod osłonami.

Uczestniczy drugiego dnia konferencji

Tematem przewodnim prezentowanym przez doradcę Delphy Willema van Eldika była uprawa maliny i jeżyny w szklarni w różnego rodzaju substratach. Celem tej uprawy jest możliwość produkcji owoców wspomnianych gatunków zimą w szklarniach. W Holandii jest to realne, dzięki znacznie wyższym temperaturą niż w Polsce. Oczywiście konieczne jest ogrzewanie takich obiektów oraz doświetlanie, gdyż zimą długość dnia i nocy są niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin jagodowych. Doświetlanie prowadzi się przy użyciu lamp LED i rozpoczyna się już w listopadzie. Młode rośliny sadzi się do pojemników, wypełnionych specjalną kompozycją torfu, kokosu i perlitu, która jest dopasowywana do konkretnego gatunku. Od samego początku uprawy dba się o prawidłową zdrowotność roślin. Ważna jest jakość wody używanej do podlewania i nawożenia upraw w pojemnikach. W zależności od różnych zmiennych, odmiany, podłoża, długości doświetlania, fazy fenologicznej, stosuje się różne pożywki podawane roślinom kroplowo. Kilkukrotnie w ciągu doby kontrolując pH i EC podawanej rośliną pożywki oraz parametry roztworu który wypływa z pojemników uprawowych. Dzięki stałej kontrolowani podstawowych parametrów, można dobrzez zarządzać żywieniem roślin. Ważnym elemenetem układania zaleceń nawozowych jest znajomość potrzeb pokarmowych danej odmiany, oraz wcześniejsza analiza składu chemicznego wody i podłoża użytego do uprawy roślin danego gatunku. Należy kontrolować parametry klimatu panującego wewnątrz obiektu, aby były optymalne dla uprawianej odmiany oraz fazy fenologicznej. Ważne jest aby rośliny na początku wzrostu wegetatywnego wytworzyły odpowiednią masę korzeniową, w tym celu nie powinno się stwarzać roślinom komfortu wodnego i podawać odpowiednie ilości składników odżywczych przez system fertygacyjny. Drugim ważnym elementem w przypadku uprawy jeżyny lub maliny jest zachowanie optymalnej liczby pędów na metrze bieżącym uprawy. Dla jeżyny odmiany 'Loch Ness’ uprawianej w pojemniku prelegent polecał aby na 1 doniczkę o pojemności 5-10 litrów przypadało 5-6 pędów owoconośnych. Przy maksymalnym potencjale plonotwórczym jeżyny z m2 uprawy w szklarni uzyskać można 10 do 12 kg owoców. Jest to jednak możliwe tylko dzięki optymalnym warunkom wzrostu i rozwoju rośliny, który pozwala zbudować maksymalny potencjał plonotwórczy. W czasie całej uprawy ważna jest stała kontrola systemu korzeniowego, aby w miarę możliwości wcześnie identyfikować ewentualne występowanie chorób systemu korzeniowego. Poważnym zagrożeniem są szkodniki, a w szczególności przędziorki. W Holandii do ich zwalczania w uprawach szklarniowych stosuje się Floramite lub Vertimec. Rośliny mogą też być porażane przez sprawce mącznika prawdziwego.

Doświadczalna uprawa maliny w pojemnikach

Po zakończeniu krótkiej prezentacji, uczestnicy zostali podzieleni na grupy, i zaproszeni do poszczególnych obiektów w których prowadzone są różne doświadczenia. Zaprezentowano nam m.in. pojemnikową uprawę malin i jeżyn z doświetlaniem LED, uprawę truskawek w matach wypełnionych substratem, uprawę róż na kwiat cięty, oraz pomidorów i ogórków w wełnie mineralnej. Cześć prowadzonych doświadczeń, to innowacje pomysły doradców z firmy Delphy. Mają one pomóc zdobywać niezbędną wiedzę, którą przekazują współpracującym z nimi producentom. Część doświadczeń zlecana jest również przez prywatne firmy, chcące opracować optymalną technologię do oferowanych rozwiązań.

Albert Zwierzyńskim tel +48 533373709, e-mail: albertgo99@wp.pl, www.doradcajagodowy.pl







Poprzedni artykuł„Malinowy Czas” w Wojciechowie (cz. I)
Następny artykułNowy poradnik o ochronie roślin jagodowych