Rekomendacje dotyczące uprawy truskawek w szklarniach




W połowie kwietnia br. kamera portalu jagodnik.pl odwiedziła kilka gospodarstw produkujących truskawki w regionie Kalisza. Szczegółową relację z tych gospodarstw – zastosowanych tam technologii uprawy znajdziecie w czasopiśmie „Jagodnik” 5/2021 i 6/2021. W przygotowanej relacji filmowej zwracamy uwagę na kilka ważnych aspektów, które warto wdrożyć wybierając taki system uprawy truskawek.

W gospodarstwie Aldony i Jarosława Radolów z Godziontkowa koło Kalisza w uprawie szklarniowej truskawek kolejny sezon prym wiedzie ‘Malling Centenary’. Tegoroczny plon – zarówno wielkość jak też jakość owoców spełniły oczekiwania plantatorów. Z powodzeniem uprawia się tutaj również truskawki odmian powtarzających owocowanie w tunelach.

Truskawki w szklarniach uprawa się w donicach wypełnionych substratem kokosowym, przygotowanym pod tą uprawę przez firmę Ceres. Podobnie uprawy w tunelach zblokowanych dostarczonych przez firmę Haygrove realizowane są w matach z substratem kokosowym, również dostarczanych do tego gospodarstwa przez firmę Ceres.

Uprawa pod osłonami, pozwala znacznie ograniczyć liczbę zabiegów fungicydowych. Mimo wszystko uprawiając odmiany podatne na choroby systemu korzeniowego takie jak Phytophtora cactorum, warto oprócz precyzyjnego sterowania ilością podawanej pożywki oraz utrzymywaniem odpowiedniej wilgotności w szklarniach wprowadzać do podłoża grzyby zwalczające tego patogena. W tym przypadku Tomasz Szuławy z firmy Ceres rekomendował aplikację preparatów zawierających grzyby z rodzaju Trichoderma. Jednym z produktów zawierających te pożyteczne grzyby jest Triash, który ogranicza porażenia systemu korzeniowego przez patogeny odglebowe. Ten preparat jest mieszanką bakterii ryzosferowych i grzybów mikoryzowych, które kolonizują korzenie roślin i zapewniają korzystne efekty, takie jak szybszy wzrostu roślin i zmniejszona podatność na niekorzystne warunki. Obecne w produkcie Triash gatunki grzybów Trichoderma wpływają na zdrowotność roślin, kolonizując glebę lub części rośliny, zajmują fizyczną przestrzeń i zapobiegają w ten sposób namnażania się niepożądanych organizmów.

Od czasu kwitnienia warto z kolei sięgać po bakterie z rodzaju Bacillus, które będą zabezpieczały rośliny oraz owoce przed rozwojem patogenów grzybowych odpowiedzialnych m.in. za występowania w uprawie szarej pleśni.

W uprawach pod osłonami, szkodniki w dużym stopniu zwalczane są poprzez rozwieszane tutaj tablice lepowe oraz wprowadzane na plantacje entomofagi, które w znacznym stopniu zwalczają roztocza oraz mszyce.

Więcej informacji o poruszonych w tekście zagadnieniach w materiale filmowym:







Poprzedni artykułJedzenie, które obniża ciśnienie
Następny artykułOchrona truskawek odmian powtarzających owocowanie w czasie zbiorów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj