Przełom algowy: MC EXTRA – nowe rozwiązanie właśnie wkracza na polską scenę

valagro przedstawiciele




Valagro, lider w produkcji i komercjalizacji biostymulatorów i innych specjalistycznych preparatów dla roślin uprawnych, wprowadza na Polski rynek nowy preparat MC EXTRA w mikrogranulowanej postaci. To niespotykane dotąd połączenie suszonych ekstraktów z alg morskich, które dzięki nowatorskiej technologii produkcji pozwoliło utrzymać wysoką zawartość MANNITOLU, BETAIN, BIAŁEK, POTASU, w wyjątkowej formulacji gwarantującej doskonałą rozpuszczalność.

MC EXTRA to biostymulator oparty na ekstraktach z wodorostów morskich Ascophyllum nodosum, hodowanych przez norweską spółkę firmy Algea.

Jest to przełom na rynku algowym. Udało nam się uzyskać produkt, po pierwsze w niespotykanej dotąd formulacji – mikrogranulowanej, co samo w sobie było ogromnym wyzwaniem technologicznym. Po drugie skład MC EXTRA jest odpowiedzią na potrzeby klientów. Czyli rozwiązaniem, który zapewnia zwiększenie produktywności, z zachowaniem równowagi pomiędzy wzrostem wegetatywnym a generatywnym roślin. MC EXTRA jest rozwiązaniem, którego producenci długo wyczekiwali, bowiem umożliwia „kontrolę” rośliny – a tym samym utrzymanie masy liściowej adekwatnej do zawiązanych owoców, zapobiegając wydłużaniu międzywęźli obserwowanych w gatunkach wiążących owoce piętrowo – informuje Karolina Marzecka z firmy Valagro.

MC EXTRA to owoc współpracy pomiędzy działami marketingu, sprzedaży, globalnych badań w specjalistycznych ośrodkach doświadczalnych, hodowlanych, doświadczenie współpracujących z nami rolników oraz nieustannego rozwoju. Ta współpraca pozwoliła nam wykorzystać naszą dogłębną znajomość norweskiego surowca – alg, jednocześnie czerpiąc korzyści z technologiczno-produkcyjnego know-how dostępnego we Włoszech – technologii GEAPOWER. Rezultatem jest innowacyjne rozwiązanie, które łączy ugruntowaną skuteczność z doskonałą rozpuszczalnością, aby sprostać oczekiwaniom i wymaganiom producentów.

Formulacja MC EXTRA

Dla MC EXTRA opracowano zupełnie inną formulację od dotychczasowych formulacji preparatów algowych. Przede wszystkim MC EXTRA to koncentrat łatwo i całkowicie rozpuszczalny. Jest to formulacja mikrogranul o wysokiej porowatości, która umożliwia szybkie rozprzestrzenianie się wody wewnątrz cząstek i rozpuszczanie produktu. W ten sposób Valagro gwarantuje producentom ustaloną skuteczność MC EXTRA, w łatwej w zarządzaniu formule.

Co zawiera MC EXTRA?

MC EXTRA to koncentrat na bazie norweskich algi morskich Ascophyllum nodosum – tzw. alg brunatnych, które zawierają naturalnie: kwas alginowy, florotaninę, jod, laminarynę, mannitol, fukoidany.

W produkcji MC EXTRA, technologia GEAPOWER umożliwiła naturalne wydobycie z alg morskich  składników, które umożliwiają utrzymanie roślin w równowadze wegetatywno-generatywnej, wpływając na ich aktywność metaboliczną.

Poprzez obecność BETAIN, czyli pochodnych glicyny, wspomagamy roślinę i jej mechanizmy obronne w stresowych warunkach. BETAINY to też tzw. organiczne osmolity, czyli substancje wspomagające skutecznie roślinę przy wystąpieniu silnych stresów środowiskowych – przymrozek, susza. To m.in. betainy odpowiadają za prawidłową „retencję” wody w komórkach roślin – nie dopuszczając do odwadniania komórek, poprzez wpływ na aparaty szparkowe i przepuszczalność błon komórkowych. BETAINY wykazują również działanie wspomagające rozwój systemu korzeniowego.

MC EXTRA charakteryzuje wysoka zawartość MANNITOLU, tzw. osmotycznego protektanta roślin, który odgrywa kluczową rolę w warunkach stresowych (przymrozki, susza, zasolenie) – dzięki zdolności do utrzymania prawidłowego ciśnienia osmotycznego w komórce zapobiega dehydratacji, czyli utracie wody. Dodatkowo MANNITOL to źródło energii łatwo przyswajalnej przez roślinę. MANNITOL odpowiada również za efekt chelatujący poszczególnych mikroelementów.

POTAS jest makroskładnikiem, który ma w roślinie wiele funkcji, m.in. wpływa na rozwój cukru, poprawna transpiracja roślin, kwitnienie, adsorpcję azotu, zdrowotność roślin. Wspomaganie również wybarwiania się owoców.

Mechanizm działania MC EXTRA sprowadza się do:

  • Stymulowania podziałów komórkowych
  • Zwiększania objętości komórek
  • Rozwoju tkanek roślinnych oraz powiększanie owocu

Główne korzyści ze stosowania preparatu

  • Wyrównany wzrost, kontrolowany wzrost części liściowej roślin
  • Maksymalizacja plonu, większy kaliber owocu
  • Nowa formulacja mikrogranulowana dla maxymalnej rozpuszczalności
  • Działanie ochronne dla roślin w warunkach stresowych (MANNITOL, BETAINY)
  • Poprawa wybarwiania owoców
  • W pełni bezpieczne i naturalne rozwiązanie

Sposób dawkowania preparatu

Od momentu rozwoju rośliny do kwitnienia        1 kg/ha

W momencie opadania płatków                         1 kg/ha

(ilość wody na 1 ha=500 l)

Materiał promocyjny







Poprzedni artykułDwie odmiany malin z BerryWorld z nagrodą Taste Institute Awards 2021
Następny artykułNOWOŚĆ: monitoring muszki Drosophila suzukii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj