Porzeczka czerwona w uprawie szpalerowej – nawożenie

Owoce zaczynają wybarwiać się

W gospodarstwie Tomasza Woźniaka w Jastkowie pod Lublinem prowadzona jest od 2018 roku plantacja porzeczek w uprawie szpalerowej. Celem jest dostarczenie na rynek owoców deserowych o wysokiej jakości, mierzonej także zdolnością do przechowywania plonu przez kilka miesięcy od chwili jego zbioru. Ważnym warunkiem, jaki musi być spełniony by sprostać takiemu wyzwaniu, jest efektywne nawożenie. Jedną z firm biorącą udział w projekcie „Porzeczkowa demo farma” jest Timac Agro Polska. Żywienie roślin prowadzone jest m.in. w oparciu o program sformułowany przez specjalistów z tego właśnie przedsiębiorstwa.

Wpierw diagnostyka gleby

Zaczęliśmy od wykonania analiz gleby, by precyzyjnie odpowiedzieć na potrzeby żywieniowe roślin. Potrzebny okazał się fosfor, więc sięgnęliśmy po produkt zawierający technologię TOP-PHOS. Dzięki niej pierwiastek ten nie jest uwsteczniany. Chcieliśmy także zwiększyć ilość dostępnego dla krzewów odżywczego wapnia. Physiomax 975 zapewnił roślinom komfort w tym względzie. – informuje Grzegorz Iskra z Timac Agro Polska (TAP).

Po posadzeniu nakierowanie na wzrost wegetatywny

Młode rośliny wysadzono na dobrze przygotowane stanowisko i od razu podjęto wysiłki zmierzające do stworzenia optymalnych warunków do silnego ich wzrostu. Przydatne okazały się takie nawozy posypowe jak Eurofertil 33 N-process, bezchlorkowy nawóz z efektem biostymulacyjnym. Wzrost systemu korzeniowego stymulowany był poprzez aplikacje Fertiactyl Starter. Żywienie dolistnie za pomocą produktów Fertileader, wprowadzone w późniejszych fazach, ma na celu uzyskanie owoców o pożądanych parametrach. W kwaterze doświadczalnej stosowana jest także fertygacja. Dokładniej o tym jakie nawozy i w jakim celu stosowane były w gospodarstwie Tomasza Woźniaka Grzegorz Iskra mówi na poniższym filmie:







ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here