Połączone metody ochrony chemicznej i biologicznej truskawek





Jednym z wyzwań w ochronie truskawek przed chorobami i szkodnikami jest takie jej zaplanowanie by uzyskać ładne, jędrne i smaczne owoce, a jednocześnie z jak najniższą liczbą i pozostałościami substancji chemicznych. Z tego względu w tunelu powierzonym firmie Agrosimex w ramach doświadczeń realizowanych w projekcie „Truskawki w tunelach” wdrożono program ochrony łączący rozwiązania chemiczne z biologicznymi. O szczegółach tak skomponowanej strategii informuje Barbara Błaszczyńska z firmy Agrosimex.

Dwie wzajemnie uzupełniające się metody

Kluczowe jest, by w okresie przed kwitnieniem i podczas kwitnienia truskawek stosować ochronę chemiczną. Dzięki niej w późniejszych okresach, a więc tych poprzedzających zbiory i spożywanie owoców możliwe jest efektywne wykorzystanie rozwiązań biologicznych. Innymi słowy: trzeba sięgnąć po preparaty chemiczne w tych okresach, kiedy presja zagrożeń jest największa. Dzięki temu w późniejszych etapach biologiczne preparaty poradzą sobie. Obie metody – biologiczna i chemiczna – stosowane łącznie, uzupełniająco, dają bardzo dobre rezultaty – wyjaśnia B. Błaszczyńska.

Ochrona chemiczna

Program ochrony chemicznej został tak zaplanowany, by pojedynczy zabieg umożliwiał zwalczenie jak największej liczby chorób. Stosowane były więc mieszaniny produktów, jak np. Malvin 80 WG w połączeniu ze Scorpionem 325 SC lub Malwin 80 WG z Domarkiem 100 EC. Obie te kompozycje pozwalają na jednoczesne zwalczenie 4 poważnych chorób truskawek, takich jak mączniak prawdziwy, szarą pleśń, białą plamistość liści i antraknozę. Stosowany był także dwuskładnikowy Botrefin oraz Kenja 400 SC w mieszaninie z Topazem 100 EC.

Ochrona biologiczna

Dla lepszej ochrony truskawek dwukrotnie stosowany był produkt Limocide. Pierwszej aplikacji dokonano przed kwitnieniem, drugiej po jego zakończeniu. Drugim ze środków biologicznych wykorzystanych w tunelu w którym się znajdujemy był Armicarb SP. Zabieg z jego wykorzystaniem wykonano w fazie dojrzewania owoców – wyjaśnia B. Błaszczyńska. Czym podyktowany był taki właśnie dobór preparatów? Jak działają zastosowane produkty? O których jeszcze rozwiązaniach, niezastosowanych w doświadczeniu w Michałowie, warto pamiętać? Na te i inne pytania odpowiedzi można uzyskać oglądają poniższy film:







Poprzedni artykułChrońmy pszczoły – to od nich zależy nasza produkcja
Następny artykułOpuchlaki i pędraki – najwięksi producenci podzielili się swoimi doświadczeniami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj