Pantoea Care – debiut nowego produktu wzmacniającego odporność roślin






W dniu 17 maja w siedzibie Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach premierę miał nowy produkt. Mowa o Pantoea Care. Jest to rozwiązanie mikrobiologiczne, oparte na działaniu organizmów Pantoea Agglomerans T16/8 i Pantoea Allii T14/15. Czy nowe rozwiązanie znajdzie uznanie rynku? Jego twórcy są pozytywnie nastawieni i widzą szerokie zastosowanie tego produktu w uprawach warzyw korzeniowych, kapustnych, liściastych, drzew pestkowych i ziarnkowych a także w jagodnikach.

Jakie znaczenie dla ogrodnictwa może mieć nowy produkt?

Doświadczenia polowe przeprowadzone przez pracowników Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach wykazały, że bakterie Pantoea agglomerans i Pantoea allii zawarte w produkcie Pantoea Care podnoszą odporność roślin na niektóre groźne choroby. W uprawach sadowniczych są to brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szara pleśń, antraknoza, czy zaraza ogniowa.Z kolei w uprawach warzywniczych Pantoea Care znajdzie zastosowanie w ograniczaniu takich zagrożeń, jak alternarioza, mączniak prawdziwy czy czerń krzyżowych.

Zalecenia dla jagodowych

Wykonano już szereg doświadczeń dla wielu gatunków, w tym niektórych jagodowych, aby sformułować zalecenia dla możliwie najlepszego, najefektywniejszego stosowania Pantoea Care. W celu zwiększenia trwałości pozbiorczej owoców maliny zalecane jest wykonanie 4 zabiegów z użyciem środka chemicznego – na początku wegetacji, w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców, a następnie 3 zabiegów produktem Pantoea Care w – okresie wzrostu i dojrzewania owoców. Dla zwiększenia trwałości pozbiorczej owoców borówki wysokiej zalecane jest wykonanie 3 zabiegów z użyciem preparatu o typowo chemicznej kompozycji – na początku wegetacji, w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców, a następnie kolejnych 3 zabiegów Pantoea Care – w okresie dojrzewania i wybarwiania się owoców. W celu ograniczania szarej pleśni na owocach truskawki zalecane jest wykonanie 5 zabiegów w okresie od kwitnienia do zbiorów owoców produktem Pantoea Care. Przy dużej presji choroby należy wykonać 2 pierwsze zabiegi środkami chemicznymi oraz 3 kolejnych zabiegi z wykorzystaniem produktu Pantoea Care.

Zalecenia dla warzyw

W celu ograniczania alternariozy i mączniaka prawdziwego na marchwi zalecane jest wykonanie od 2 do 4 zabiegów produktem Pantoea Care. Pierwszy zabieg Pantoea Care należy wykonać profilaktycznie (przed wystąpieniem objawów chorobowych), kiedy marchew osiąga od 6 do 12 liści (ok. 15 cm naci). Drugi zabieg Pantoea Care dobrze jest wykonać, gdy korzeń marchwi osiągnie 50% oczekiwanej grubości. Trzeci zabieg Pantoea Care należy wykonać, kiedy korzeń marchwi osiąga 60%, w przypadku silnej presji patogenów, gdy korzeń osiągnie około 75% docelowej grubości, należy wykonać dwa zabiegi środkami chemicznymi o różnych substancjach czynnych. Czwarty zabieg Pantoea Care trzeba przeprowadzić, kiedy korzeń marchwi osiąga 75-85% grubości.

W celu zwiększenia odporności kapusty białej głowiastej na czerń krzyżowych zalecane jest wykonanie od 2-5 zabiegów produktem Pantoea Care. Pierwsze zabiegi powinny być wykonane zapobiegawczo – od momentu wysadzenia rozsady w pole. Kolejne zabiegi w fazach od początku tworzenia główek  do czasu, gdy osiągną one 60% typowej wielkości. W momencie wysokiej presji patogenu do ochron należy wprowadzić środki chemiczne.

Stosowanie i dawkowanie Pantoea Care

Produkt stosuje się w formie oprysku, najlepiej drobno lub średniokroplistego. Bakterie najefektywniej działają, jeśli zostaną podane na rośliny w wodzie o odczynie pH w zakresie 6,2-7,2. Ich żywotność ogranicza jednak silna operacja słoneczna. Z uwagi na to, zabiegi wykonywać należy rano lub wieczorem, ewentualnie w silnie pochmurne dni. Preparatu nie należy także łączyć w mieszaninie zbiornikowej ze środkami na bazie miedzi bądź srebra. Przed zastosowaniem produktu należy dokładnie umyć opryskiwacz, gdyż zanieczyszczenia po chemicznych środkach ochrony oraz nawozach mogą powodować dezaktywację bakterii. Całą zawartość opakowania należy zużyć bezpośrednio po jego otwarciu. Nim do tego dojdzie, Pantoea Care przechowywać należy w temperaturze od 5 do 25℃, nie wystawiając na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Zalecana dawna dla jednokrotnego użycia Pantoea Care wynosi 0,5 kg/ha. Aplikacji dokonywać należy co 7-14 dni, a każdorazowo do sporządzania cieczy użytkowej przeznaczyć trzeba 400-750 l wody na każdy hektar chronionej plantacji.









Poprzedni artykułJak utrzymać jakość truskawek w trakcie zbiorów?
Następny artykułCzy sezon truskawkowy się kończy? Ceny, podaż rokowania  

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj