Czarną i czerwoną porzeczkę oraz aronię i rokitnika uprawiamy na ok 550 ha, dominującym gatunkiem w strukturze jest porzeczka czarna. Przez ponad 20 lat...
Rozpoczynający się, choć z opóźnieniem, nowy sezon zbioru borówki, wymaga wielu przygotowań ze strony producentów. Trzeba odpowiednio zaplanować zbiory, zadbać o opakowania, odpowiednią ilość...
Pod takim hasłem 12 lipca w gospodarstwie Rafała Popławskiego w miejscowości Wychódźc koło Czerwińska nad Wisłą odbywało się spotkanie poświęcone uprawie truskawek w tunelach...
Truskawki tradycyjne tworzą tzw. pąki kwiatostanowe w drugiej części lata w roku poprzedzającym owocowanie. Ilość wytworzonych pąków zależy od odmiany, warunków pogodowych, stanu odżywienia...
Do założenia doświadczenia odmianowo-porównawczego w ramach projektu Malinowe Factory użyto sadzonek malin w doniczkach P9. Materiał ten w większości rozmnażany był w laboratorium kultur...
By uzyskać dobre zapylenie malin, na kwitnąca plantację trzeba wprowadzić 2-5 uli pszczelich/ha. Maliny jako gatunek wybitnie midodajny są chętnie odwiedzane przez pszczoły, co...
Wobec zaistniałej niezwykle dramatycznej sytuacji, w jakiej znaleźli się producenci owoców czarnej porzeczki w naszym kraju, powstały Komitet Protestacyjny (czyt. też: Czarna porzeczka czy...
W ramach projektu Malinowe Factory, rośliny za pomocą systemu nawadniającego będą w odstępach dwutygodniowych podawa im m.in. aminokwasy znajdujace się w produkcie Terra Sorb...
Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek w związku z gwałtownym pogorszeniem się stanu plantacji w Polsce postanawia dokonać korekty deklarowanych na Międzynarodowej Konferencji w Wilnie...






















