O to, w jaki sposób warto rozwijać produkcję jagodową, zapytałem Stijna Geurtsa (fot. 1), który prowadzi firmę Agribroker, a wcześniej przez wiele lat związany...
Gleby zasobne w materię organiczna i próchnicę są o wiele bardziej przydatne pod uprawę roślin względem gleb czysto mineralnych, gdzie bez ingerencji rolnika szybko...
Nasze polskie soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających –...
Według różnych ekspertów rynkowych, w dobie COVID-19 trzeba się spodziewać wszystkiego i nic nie da się przewidzieć. Są ofiary, bankructwa, rynek się załamuje. Jedno...
Jednym z zaplanowanych prelegentów na Akademię Uprawy Truskawek, która w marcu miała odbyć się w Czerwińsku nad Wisłą, był Albert Zwierzyński z firmy Calfert....
Z różnych części Polski spływają do nas informacje o
aktualnym stanie borówkowych plantacji. Niestety wieści nie są optymistyczne
bowiem marcowo-kwietniowe mrozy spowodowały spore uszkodzenia na plantacjach...
Ogrodnicy stoją obecnie w obliczu podwójnie trudnej sytuacji w kontekście ochrony upraw przed szkodnikami. Po pierwsze szybko zmienia się klimat. Coraz cieplejsze okresy w...
Wiosna to jeden z najważniejszych okresów na plantacjach borówki. Pracy wtedy nie brakuje, ale również wykonane wtedy zbiegi pielęgnacyjne, wpływają na to jak będą...
Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych łączą siły w walce z koronawirusem. Zebrali ponad 4500 sztuk przetworów o wadze 2400 kg, soków, konfitur i dżemów...
Chociaż do początku sezonu w Polsce zostały jeszcze prawie
trzy miesiące, już teraz można zaobserwować rosnący niepokój wśród producentów
owoców miękkich. Pozamykane granice i kwarantanny spowodowane...


























