Ochrona porzeczki – wiele wyzwań, jedna odpowiedź




Trudne warunki pogodowe, suche i wietrzne dni mieszające się z mroźnymi nocami, sprawiają, że porzeczki bardzo ostrożnie rozwijają się w tym roku. Plantacje powoli zazieleniają się, a to oznacza, że już niebawem plantatorzy będą musieli zadbać o ich kondycję i zdrowotność. Skuteczna ochrona wymaga wiele uwagi, gdyż gatunek atakowany jest przez kilka groźnych chorób. Zaniechanie ich zwalczania, czy zastosowanie nieefektywnych preparatów z pewnością odbije się na wysokości uzyskanego plonu. Na szczęście w ofercie Sumi Agro Poland jest fungicyd Yamato 303 SE, który skutecznie przeciwstawi się najpoważniejszym zagrożeniom dla uprawianych roślin. A jest ich wcale nie mało.

Amerykański mączniak agrestu

Najwcześniejsze objawy tej choroby zaobserwować można już wiosną. Choć poraża ona chętniej agrest, to obecna jest także na plantacjach porzeczki czarnej a nawet czerwonej. Plamy białego, nalotu o konsystencji mąki pojawiają się na wierzchołkowych, młodych liściach. Infekcja sukcesywnie rozprzestrzenia na coraz większą powierzchnię liści i pędów. Z czasem nalot przyjmuje szarą barwę z wyraźnymi czarnymi punktami. Dochodzi do deformacji liści i zamierania całych pędów. Owoce porażane są rzadko, choć to także się zdarza. W miejscu wystąpienia plam pojawiają się pęknięcia i gnicie. Choroba może wpływać na efektywność ekonomiczną prowadzenia plantacji. Dochodzi bowiem do przedwczesnego zrzucania liści, redukcji liczby owocodajnych pędów i w efekcie do zmniejszenia uzyskiwanego plonu.

alt

Opadzina liści porzeczki (antraknoza)

Typowymi objawami antraknozy porzeczki są pożółknięte liście na krzewach już w lipcu i sierpniu a niekiedy nawet w czerwcu. Pojawiać mogą się także mniejsze plamy o początkowo jasnozielonej a następnie brunatnej barwie. Z czasem powiększają one swą powierzchnię aż w końcu liście zaczynają opadać. Na silnie porażonych krzewach w końcu sierpnia prawie ich już zupełnie nie ma. Choroba ta atakuje wszystkie uprawiane porzeczki, zwłaszcza porzeczkę czarną.

Biała plamistość liści porzeczki

Objawy tej choroby występują jeszcze wcześniej niż w poprzednio omawianym przypadku, bo już w połowie maja. W tym okresie dostrzec można niewielkie, brązowe plamy. Stopniowo powiększają się i zmieniają kolor na szary – szarobiały z brązową obwódką. Ich kształt staje się nieregularny. Biała plamistość liści jest chorobą o wcześniejszym występowaniu i przebiegu niż antraknoza. W jej rezultacie już podczas zbiorów defoliacja krzewów może być całkowita. Tak ostry przebieg choroby prowadzi do osłabienia roślin, pogorszenia ich zimotrwałości.

Szara pleśń

Szara pleśń na pędzie porzeczki czarnej – ‘Ruben’ – 29.05.2019 r. – woj. lubelskie (fot. P. Krawiec)

Szara pleśń atakuje wszystkie nadziemne części roślin. Początkowo zaobserwować dają się chlorotyczne, stopniowo zajmujące coraz większą powierzchnię, brązowe przebarwienia. Silne porażenie chorobą prowadzi do zamierania liści i wierzchołków pędów. Rozwojowi szarej pleśni sprzyja deszczowa pogoda. Szczególnie krytycznym okresem jest kwitnienie, ale choroba atakować może także w innych fazach fenologicznych porzeczki. Pojawia się charakterystyczny biały nalot, który z czasem staje się szary i pylisty. Zarodnikowanie wywołuje kolejne infekcje, a patogen szybko rozprzestrzenia się. Szara pleśń może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. W przypadku ich przechowywania w niewłaściwych warunkach infekcja może rozprzestrzenić się bardzo szybko, niszcząc zgromadzony plon.

Wiele problemów, wspólne remedium – Yamato 303 SE

Skutecznym rozwiązaniem na wszystkie wymienione zagrożenia jest Yamato 303 SE. Posiada on rejestrację do zwalczania opisanych chorób w uprawie porzeczki czarnej, czerwonej i białej (w uprawach i zastosowaniach mało-obszarowych). Można go stosować od fazy początku rozwoju kwiatostanu – pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach do końca fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły, przed rozwojem zawiązków owoców lub bezpośrednio po zbiorach (BBCH 51–69 i po 89). Jednorazowa dawka to 1,2-1,5 l/ha przy zużyciu 500-900 l wody. Rekomenduje się opryskiwanie drobnokropliste. W ciągu sezonu można wykonać jeden zabieg.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

materiał promocyjny









Poprzedni artykułOpuchlaki – jest nowa i już sprawdzona metoda
Następny artykułBorówkowe Factory 2020 – formowanie zagonów do sadzenia borówki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj