O truskawce od korzenia po owoce





Dziś chcemy zaprezentować czytelnikom portalu www.jagodnik.pl kolejną interesującą i obfitą w merytoryczny przekaz rozmowę. Odbyła się ona na plantacji truskawek w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach. Tam właśnie, w ramach projektu Truskawkowe inspiracje, gospodarz podejmował Grzegorza Ożarka z firmy Intermag. Krzewy zawiązały owoce, więc konieczna stała się modyfikacja podawanej im pożywki. Tego tematu w dużej mierze dotyczyły poruszane zagadnienia żywieniowe. Spotkanie dało jednak także niezłą okazję do rozmowy o ogólnej kondycji roślin oraz wskazaniu czynników, które odpowiadają za ich aktualny stan.

O kwaterze

Specjaliści spotkali się na dwuletniej plantacji ‘Malling Allure’. Została ona założona w maju 2020 roku z sadzonek typu plug i zaowocowała w roku posadzenia wydając satysfakcjonujący plon.  Niestety zimą doszło do pewnych uszkodzeń. Pomimo płaskiej okrywy rzędy bardziej wyeksponowane na mroźne podmuchy w widoczny sposób ucierpiały. Jak to często bywa, nie ma sytuacji jednoznacznie złych czy dobrych. Przebieg zimowli stworzył przestrzeń do wypróbowania różnych programów regeneracyjnych i biostymulacyjnych. Plantacja w całości została „uratowana” i aktualnie weszła w okres dojrzewania owoców. Zbiory zaczną się ok. 10 dni po ‘Elsancie’. Jak obecnie można wesprzeć rośliny, by stworzyć im dogodne warunki do owocowania?

Aktualne zalecenia

Przy systemie produkcji takim jak ten, który tu widzimy, a więc wysokiej klasy sadzonkach i uprawie na wyścielanym i fertygowanym zagonie, punktem wyjścia musi być analiza wody. Na podstawie jej wyniku ułożyć można program fertygacji, który w precyzyjny sposób będzie dopasowana do potrzeb roślin, także przy uwzględnieniu specyfiki odmiany. Uzupełnieniem żywienia korzeniowego będzie program biostymulacji realizowany poprzez zabiegi nalistne. Mam na myśli produkty takie jak Tytanit czy Optysil. Ważne, by roślinę zregenerować i uodpornić na niekorzystne warunki uprawy – mówił G. Ożarek. Dodał, że w okresie po kwitnieniu skoncentrować należy się na żywieniu truskawek potasem oraz aplikacjami azotu w zbilansowanych ilościach. Dodatkowo dolistnie także aplikować można potas, ale szczególnego znaczenia nabiera wapń, który zapewni owocom odpowiednią jakość. Ta jak stwierdził specjalista z Intermag w ostatnim czasie staje się w coraz większym stopniu ważniejsza niż tylko sama ilość pozyskiwanych z plantacji owoców. Truskawka o odpowiednich parametrach jakościowych to produkt, który można zbywać dochodowo nawiązując trwałe relacje handlowe z wymagającymi odbiorcami.

Ważna także to czego nie widać

Nie widać korzeni, ale ich rozwój ma kluczowe znaczenie dla wegetacji i plonowania truskawek. Rośliny, także te w szczególnie mocno uszkodzonej części kwatery, dobrze zregenerowały się i wszystko wskazuje na to, że pomimo przejściowych trudności cała kwatera zostanie przygotowana do zimy i kolejnego sezonu z myślą o pozyskaniu z niej owoców w roku 2022. Rozrostowi systemu korzeniowego sprzyja aplikacja preparatów z serii Bactim. Zawierają one grzyby i bakterie, które zasiedlając ryzosferę stwarzają lepsze warunki dla funkcjonowania korzeni truskawek. Najlepszy efekt uzyskuje się podając te produkty poprzez system fertygacji.

To tylko zarys najważniejszych kwestii poruszonych przez obu truskawkowych specjalistów. Aby uzyskać pełniejsze i bardziej szczegółowe informacje wystarczy obejrzeć poniższy materiał filmowy:







Poprzedni artykułPolskie truskawki nie tylko w czekoladzie
Następny artykułJak utrzymać wielkość truskawek i poprawić smak?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj