Kontynuujemy przekaz informacji dotyczącej produkcji jagodowych w Meksyku. Trzeba wiedzieć, że Meksyk to obecnie jeden z największych producentów truskawek na świecie, który w przypadku produkcji tych owoców notuje stały wzrost zbioru tych owoców. Prognozy na rok 2025 wskazują na 700 000 ton, co stanowi 6% wzrost w porównaniu do szacunków z 2024 roku (661 260 ton). Ten pozytywny trend jest kontynuacją odbicia po spadku produkcji w 2020 roku, spowodowanym pandemią COVID-19. Tak znacząca produkcja może uplasować ten kraj nawet na 3 pozycji po Chinach i USA, pod względem produkcji truskawek na świecie.
Nowoczesne metody uprawy
Producenci truskawek w Meksyku zwiększają powierzchnię upraw i wdrażają nowoczesne technologie ich uprawy, aby zmaksymalizować wydajność i efektywność wykorzystania przeznaczonego pod te uprawy areału. Inwestycje idą w kierunku upraw pod osłonami oraz optymalizacji systemów nawadnia, które np. w 2024 roku pozwoliły ograniczyć negatywny wpływ suszy na te uprawy.
Wydajność i uprawa
Średnia wydajność na meksykańskich plantacjach truskawek wynosi 59-62 ton z hektara, przy zagęszczeniu nawet 54 000 szt./ha. Zmniejszenie liczby uprawianych odmian pozwala na bardziej precyzyjne zarządzanie uprawami.



Sezon zbiorów
Sezon zbiorów truskawek w Meksyku jest długi i zróżnicowany regionalnie, trwając od listopada do lipca, z głównym szczytem produkcji w maju i czerwcu. Centralne regiony Meksyku (Michoacán, Guanajuato, Jalisco i Meksyk) rozpoczynają zbiory w październiku i kontynuują je do czerwca, z największą intensywnością od stycznia do kwietnia. Baja California produkuje głównie latem, uzupełniając podaż przez cały rok. Technologia wysokich tuneli w Meksyku Środkowym wydłuża sezon.

Warunki klimatyczne i uprawa
Produkcja truskawek w Meksyku rozwija się w regionach o maksymalnych temperaturach dziennych 21-24°C i średnich temperaturach letnich 15-29°C. Optymalne warunki temperaturowe, pozwalające wydłużyć sezon zbiorów i pozytywnie wpływające na plon i jego jakość, uzyskuje się na wysokościach 760-2900 m n.p.m.
Kluczowe są dobrze zdrenowane gleby bogate, w materię organiczną, uprawy w większości zakłada się na podwyższonych zagonach.
Coraz częściej stosuje się uprawę w pojemnikach.
Nawadnianie kroplowe jest powszechne, szczególnie w suchych regionach, takich jak północna Baja California.
Tunele foliowe stanowią coraz ważniejszy element ochrony upraw (44,8% produkcji).
Zróżnicowane warunki klimatyczne w różnych regionach Meksyku (ciepłe dni i chłodne noce w Meksyku Środkowym, suche warunki w Baja California, chłodne zimy i wysokie wysokości w północnym Meksyku) pozwalają na niemal całoroczną produkcję truskawek, z głównym szczytem zbiorów w maju i czerwcu.
Rynki zbytu
Meksyk dostarcza truskawki na rynki krajowe (świeże i przetworzone) oraz na eksport, z rosnącym oknem eksportowym do USA w marcu i kwietniu.
Konsumpcja owoców jagodowych w Meksyku stale rośnie, co jest efektem kampanii edukacyjnych prowadzonych przez producentów, mających na celu zwiększenie świadomości konsumentów i preferencji wobec tych owoców. Chociaż eksport jest głównym motorem produkcji, coraz więcej Meksykanów włącza jagody do swojej codziennej diety. Szacuje się, że w 2024 roku spożycie truskawek wyniosło 2400 gramów na osobę, malin – 314 gramów, jeżyn – 1200 gramów, a borówek – 146 gramów.
Truskawki będą cały czas najpopularniejszymi jagodami w tym kraju. Oprócz działań marketingowych producentów, rosnąca świadomość zdrowego odżywiania wśród konsumentów napędza popyt na świeże i mrożone owoce jagodowe.