Maliny głównym bohaterem premiery w Stolicy Dobrego Piwa




Plantatorzy i piwowarzy spotkali się we Wrocławiu by pokazać znakomitej jakości polskie maliny oraz kunszt naszych piwowarów. Wspólne piwo to WRCLW Raspberry Rye RIS – z dodatkiem naturalnego, tłoczonego soku z polskich, soczystych malin. Eksportowy hit. Charakterny, mocny Russian Imperial Stout, z nutami kawy i czekolady, do tego słodko-kwaśne, aromatyczne maliny. Powstało nowe, intensywne piwo.

Plantatorzy & piwowarzy 

Dziś we Wrocławiu spotkały się dwie branże, malinowa i piwowarska. Branże niby odległe, ale w wyniku spotkania powstało piwo, w którym czuć polską malinę. Szukamy sposobów na wydajniejsza produkcję i nowych możliwości zagospodarowania malin. Szukamy daleko, a rozwiązania są tak blisko. Cieszy fakt, że są one tak cenionym dodatkiem do rzemieślniczych piw – mówi dr Paweł Krawiec, lubelski producent, kontynuator rodzinnych tradycji i koordynator projektu Malinowe Factory.

Spotkania ekspertów to zawsze doskonała okazja do wymiany doświadczeń – Mateusza Gulej & dr Paweł Krawiec

– Malina jest w opinii nas piwowarów owocem niezwykle szlachetnym. Możemy ją wykorzystać do praktyczne każdego rodzaju piwa, nadaje mu piękny kolor, aromat i smak. Ma dużo witaminy C, substancji przeciwutleniających. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość – mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowara Browaru Stu Mostów. Maliny to owoce, które doskonale łączą się z piwem.

Od lat wiedzą to koncerny, które nieprzerwanie produkują piwa z… dodatkiem syropu glukozowego, barwników i aromatów malinowych. My nigdy nie idziemy na skróty. Dodajemy tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin. Niesamowicie aromatyczny, słodko-kwaśny. W piwach jasnych taki sok nadaje przepiękny, czerwony koloru (jak np. w SALAMANDER Raspberry and Basil Rye Grisette), natomiast w piwach ciemnych, takich jak WRCLW Rye RIS niesamowicie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami – dodaje Gulej.

Piwa owocowe – rosnący trend

Browarnicy podkreślają jak cenne jest doświadczenie plantatorów, wiedza na temat odmian i ich walorów smakowych.

Piwa owocowe to już nie eksperyment. To bardzo mocny trend, nie tylko krajowy, ale też eksportowy. Sukces naszych piw owocowych opiera się na wsparciu polskich plantatorów, z którymi kooperujemy niemal od początku – mówi Grzegorz Ziemian z Browaru Stu Mostów.

Od początku tworzenia piw owocowych Browar Stu Mostów współpracuje z producentami owoców

Obie branże mają wiele wspólnego. Polska to jeden ze światowych liderów w produkcji owoców jagodowych. Nasze piwowarstwo rzemieślnicze rozwija się bardzo dynamicznie. Każde z naszych piw udowadnia tezę, że razem możemy tworzyć produkty unikatowe na skalę Europy i świata – dodaje Ziemian.

Uroczysta premia odbyła się równolegle we Wrocławiu, ponad 20 wiodących pubach i najważniejszych dla produkcji malin regionach Polski. Obok Lubelszczyzny jest to Dolny Śląsk, Mazowsze i okolice Szczecina.

Wrocław to siedziba Browaru Stu Mostów. Miasto, w którym jest najwięcej w Polsce piwnych inicjatyw, najważniejsze piwne eventy. W premierze najliczniej brali udział plantatorzy z Dolnego Śląska.

To był bardzo wyjątkowy dzień. W całej Polsce zadebiutował WRCLW Imperial Stout NITRO – pierwszy w Polsce, nasycany azotem Imperialny Stout. Można było spróbować WRCLW Imperial Stout w wersji klasycznej. Obok WRCLW Rye RIS z malinami była dostępna również klasyczna wersja żytniego RIS’a.

Doświadczenie procentuje

Browar Stu Mostów jest polskim liderem w eksporcie i ilości międzynarodowych kooperacji. Współpracuje z czołówką europejskich browarów, są wśród nich m.in. Camba, Jopen, DeMolen, Naparbier, Brewski, Wylam. Browar od lat buduje most pomiędzy piwem i owocami. Jest dziś jednym z bardziej doświadczonych w Polsce browarów wykorzystujących owoce jako dodatek. Warzy piwa w oparciu o wszystkie najpopularniejsze owoce jagodowe.

Modę na owoce stworzył ART#8 Strawberry Berliner Weisse. Okrzyknięto go najbardziej oczekiwanym piwem na berlińskim BRLO Brwfest. Dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl Berliner Weisse przeżywa swój renesans. Wkład polskich, w tym wrocławskich, piwowarów jest tutaj bardzo znaczący. Browar Stu Mostów jest ekspertem od tego stylu. Otrzymał najwyżej cenione w branży nagrody za „wybitne osiągnięcia w ramach stylu Berliner Weisse”. To piwo było fundamentem sukcesów ART#9, za które wrocławianie otrzymali aż trzy złote medale RateBeer Best Awards (luty 2017).

Piwa owocowe to mocna strona Browaru 100 Mostów

SALAMANDER Strawberry Milkshake IPA będze promowany na festiwalu MASH w Barcelonie, jednym z najbardziej prestiżowych przeglądów kraftu na świecie (październik 2018).

SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse to owoc współpracy z Krajowym Stowarzyszeniem Plantatorów Czarnych Porzeczek. Promowany był w 15 krajach, a echo wspólnych działań dotarło aż do Nowej Zelandii (lipiec 2017). Polscy plantatorzy odpowiadają za ponad połowę światowej produkcji czarnej porzeczki.

Warzony wspólne z plantatorami Polish Berry Cooperative ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro był oficjalnym piwem największej na świecie Konferencji Borówkowej (organizowanej corocznie w Polsce!). – SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse był promowany na największych targach owocowych na świecie oraz na tegorocznym Global Berry Congress w Rotterdamie (marzec 2018).

Arletta Ziemian prezentowała podczas spotkania bogatą już ofertę piw owocowych

Jesteśmy dziś jednym z bardziej doświadczonych w Polsce browarów wykorzystujących ten dodatek. Serie Berliner Weisse oraz Milkshake IPA rosną w oczach. Piwa owocowe mają olbrzymi potencjał eksportowy i wizerunkowy. Nawiązaliśmy współpracę z producentami owoców. Zbliżamy dwa środowiska. Promujemy kraft, chcemy by producenci wiedzieli, że piwowarstwo to dobry partner, że rzemieślnicy potrzebują najwyższej jakości owoców i wiedzy o odmianach. Razem możemy robić piwa bardzo ciekawe i bardzo polskie. Takie, które będą cieszyć podniebienia i rozsławiać Polskę. Talenty piwowarów i nasze polskie kompetencje uprawy owoców, które – pamiętajmy – też są naszą eksportową wizytówką – puentuje Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów.










Poprzedni artykułTSW 2019 już w styczniu
Następny artykułTrudny rynek owoców mrożonych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj