To było bardzo ciekawe połączanie wiedzy, praktyki i doświadczenia związanego z tunelową uprawą malin i truskawek. 6 sierpnia w gospodarstwie Agronom Berries skumulowały się dwa wydarzenia Truskawkowe Inspiracje i Malinowe Factory. Na przybyłych tam producentów czekała duża porcja praktycznej wiedzy, oferta firm i ciekawe dyskusje w kuluarach.

Specjaliści od jagodowych

Spotkanie rozpoczęło się w gospodarstwie Agronom Berries w Pasiece, gdzie uczestników spotkania powitał sam gospodarz Paweł Dąbrowski.

Powitanie uczestników dokonał Paweł Dąbrowski

Nasza przygoda z roślinami jagodowymi rozpoczęła się w 2003 roku, kiedy to korzystając z lekkich i piaszczystych gleb jakie tutaj mamy zacząłem produkować sadzonki truskawek sprzedawane do Hiszpanii. Dziś nadal ważna jest produkcja sadzonek truskawek i malin ale również produkcja owoców, którą realizujemy na powierzchni przeszło 200 ha. Obecnie nasze owoce sprzedajemy wyłącznie do supermarketów, zapewniając ich dostawy przez 365 dni w roku. Sortownia zajmuje 5000 m2, gdzie pracuje 120 osób, praca jest na dwie zmiany i często przez 7 dni w tygodniu. W okresie gdy brakuje owoców z naszej krajowej produkcji sprowadzamy je z krajów południa Europy, bardzo często od producentów którzy kupili od nas sadzonki – mówił Paweł Dąbrowski. Podkreślał, iż w obecnych czasach w handlu z sieciami bardzo ważna staje się jakość owoców, a tamtejsi kupcy wręcz coraz częściej nie są już zainteresowani kupnem malin i truskawek, które nie rosły w tunelach.  Nic zatem dziwnego że w Agronom Berries już cała produkcja malin i zdecydowana większość truskawek produkowana jest pod osłonami. W zakresie konstrukcji tunelowych ich dostawcą od 6 lat jest firma I-Grow (dawniej Protech). Bardzo istotny jest również fakt produkowania w tunelach owoców, które mają minimalne poziomy pozostałości a biologiczne rozwiązania w zakresie ochrony sprawdzają się tutaj bardzo dobrze. W tym zakresie gospodarstwo wspiera w tym sezonie Tomasz Domański z firmy Koppert.

Produkcja w podłożach

Dalsza część wizyty w Pasiece to zwiedzanie tuneli z uprawą malin (dominująca odmianą jest tu 'Enrosadira') oraz truskawek uprawianych na rynnach w matach z podłożem Botanicoir. Są to przede wszystkim odmiany powtarzające owocowanie – w tym roku w uprawie dominuje 'Portola'. W tunelu z testowanymi nowościami powtarzającymi owocowanie wyróżniała się będąca w testach odmiana 'Malling Ace'. W trakcie zwiedzania dr Paweł Krawiec podsumował jak plonowały odmiany malin testowane w jego gospodarstwie w ramach projektu Malinowe Factory, oraz jakie są obecnie możliwości kombajnowego zbioru malin. Głos zabrali również partnerzy obu projektów.

Produkcja szkółkarska i transformacja w budowie tuneli

Wycieczka do gospodarstwa w Zienkach, gdzie zlokalizowana jest główna siedziba firmy Agronom Berries, pozwoliła zobaczyć jak przebiega transformacja w zakresie konstrukcji tunelowych. Wykorzystywane do tej pory tunele o szerokości 7,5 m i wysokości 3,5 m w szczycie okazują się zbyt małe dla malin. Dlatego dalsza produkcja malin będzie realizowana w nowych konstrukcjach zblokowanych. Powstał już nowy kompleks 11 ha tuneli dostarczonych przez firmę I-Grow. Szerokość nawy wynosi tu 8,5 m, wysokość w szczycie 5 m. Jak informował przedstawiciel firmy Przemysław Sarbinowski konstrukcja wykonana została z rur owalnych i wzmacniana jest specjalnym systemem linek. W przyszłym roku właśnie tu będą rosły maliny, podczas gdy starsze konstrukcje tunelowe będą wykorzystane pod uprawę borówek oraz porzeczek w szpalerach. W trakcie przejazdu uczestnicy mogli również zobaczyć jak produkowane są sadzonki malin typu long cane oraz doniczkowane sadzonki truskawek typu tray i mini tray. Oba typy są obecnie standardem jeśli chodzi o zakładanie plantacji w tunelach. Także tutaj był czas na prezentacje partnerów spotkania.

Spotkanie w Agonom Berries było znakomitą okazją do zapoznania się z profesjonalną produkcją malin i truskawek. Przykład tego gospodarstwa wskazuje również jak silny jest trend przenoszenia upraw malin i truskawek pod tunele. Daje to bowiem możliwość sterowania wzrostem roślin, kontrolowania klimatu, ograniczenia stosowania chemicznych środków ochrony i wprowadzenia biologicznych metod ochrony, a w końcowym efekcie – uzyskania dorodnych owoców, zdrowych i bezpiecznych dla konsumenta. Z tak prowadzonych upraw w gospodarstwie Agronom Berries owoce posykiwanie są od maja do listopada.

Szczegółowe relacje z tego wydarzenie już niebawem w czasopiśmie JAGODNIK. Kto czyta ten wie a PRENUMERATA opłaca się najbardziej 😊   





ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here