Truskawki należą do ulubionych owoców Polaków. Ich smak i aromat sprawia, że wszyscy z niecierpliwością czekają na sezon „truskawkowy”. Zdrowe, czyste i bezpieczne owoce spełniają oczekiwania nie tylko wymagających konsumentów, ale też są dumą profesjonalnych producentów.
Jak uzyskać owoce o wysokiej jakości – to pytanie zadaje sobie wielu ogrodników? Zdrowe rośliny stanowią źródło zdrowych owoców. Należy więc zacząć od dbałości o kondycję i zdrowotność roślin, zwracając szczególną uwagę nie tylko na sprawców chorób, ale też zagrażające im szkodniki, które w dużej mierze przyczyniają się do redukcji plonów i uszkodzeń samych owoców.
Jednym z najgroźniejszych szkodników truskawki jest popularny w całej Europie kwieciak malinowiec (Anthonomus rubi). Chrząszcz ten, należący do rodziny ryjkowcowatych żeruje na wielu gatunkach roślin jagodowych, w tym truskawce, poziomce, malinie i jeżynie.
![kwieciak malinowiec](https://jagodnik.pl/wp-content/uploads/2021/04/Kwieciak-malinowiec-3-1024x768.jpg)
Konieczne lustracje
Wiosną, gdy temperatura powietrza przekracza 12ºC, dorosłe chrząszcze kwieciaka malinowca opuszczają kryjówki, w których zimowały i rozpoczynają żerowanie na liściach. Powodują powstawanie niewielkich, owalnych dziurek o średnicy ok. 2 milimetrów. Jeszcze przed kwitnieniem roślin, samice rozpoczynają składanie jaj do pąków, podcinając dodatkowo ich szypułkę. Dlatego, w czasie rozluźniania się pąków oraz na początku kwitnienia należy przeprowadzić bardzo dokładny monitoring plantacji. Liczebność chrząszczy najłatwiej określić strząsając je na białą lub jasną płytkę podstawioną pod kwiatostan, albo odławiać w specjalne pułapki z atraktantem. Jako próg zagrożenia przyjmuje się 2 osobniki na 150–200 kwiatostanów w terminach:
- na tydzień do dwóch tygodni przed kwitnieniem roślin;
- tuż przed kwitnieniem oraz
- na początku kwitnienia truskawki.
Skala zniszczeń
Samica może złożyć w ciągu życia ponad 60 jaj, co oznacza zniszczenie takiej samej liczby pąków. Uszkodzone pąki nie otwierają się, więdną, zwisają na roślinie, a potem opadają. Szacuje się, że kwieciak na plantacjach niechronionych lub chronionych niewłaściwie uszkadza od kilkunastu do 30% pąków. Zdarzają się plantacje, na których przy licznym wystąpieniu szkodnika, dochodzi do uszkodzenia nawet 80% pąków na roślinach. Warto mieć na uwadze, że strata plonu jest zazwyczaj większa niż udział uszkodzeń. Pąki odmian wcześnie kwitnących oraz pąki pierwszego rzędu niszczone są najczęściej.
![kwieciak malinowiec](https://jagodnik.pl/wp-content/uploads/2021/04/Kwieciak-malinowiec-2-1024x768.jpg)
Losy szkodnika
Warto pamiętać, że żerująca w pąku larwa w ciągu około trzech tygodni wyżera całą jego zawartość i przepoczwarcza się, a młode chrząszcze pierwszego pokolenia szkodnika pojawiają się na plantacji już pod koniec czerwca. Żerują one, a po kilku dniach schodzą do miejsc w których zimują – są to zazwyczaj gleba lub resztki roślinne.
Usunąć zagrożenie
Zwalczanie kwieciaka malinowca należy rozpocząć po stwierdzeniu obecności pierwszych chrząszczy lub uszkodzeń przez nie powodowanych. Zabiegi wykonuje się jeszcze przed kwitnieniem oraz/lub w zależności od potrzeb, po rozwinięciu się pierwszych kwiatów. W tym sezonie plantatorzy mają do dyspozycji insektycyd Verimark 200 SC, bazujący na cyjanotraniliprolu (nawa handlowa cyazypyr®) – innowacyjnej substancji czynnej nowej generacji, należącej do grupy antranilowych diamidów. Środek ma formę koncentratu do rozcieńczania wodą.
Kiedy i jak?
Verimark 200 SC zaleca się stosować w uprawie truskawki od fazy dwóch liści do dojrzałości zbiorczej owoców (BBCH 12–89). W praktyce optymalnym terminem na użycie środka jest czas wykrycia pierwszych chrząszczy. W roślinie substancja czynna działa wgłębnie i translaminarnie, a po aplikacji do strefy korzeniowej także systemicznie. Dlatego zaleca się stosowanie środka w systemach nawadniania kropelkowego (w 1/3 cyklu irygacyjnego). Ważne jest aby końcówka nawadniająca znajdowała się w pobliżu korzeni roślin. Substancja czynna środka, przez minimum dwa tygodnie od wykonania zabiegu, wraz z sokami krąży w roślinie i przemieszcza się także do jej nowych przyrostów. Dzięki temu ochrona ma długotrwały charakter. Chrząszcze żerujące na potraktowanych środkiem roślinach ulegają paraliżowi, przestają pobierać pokarm i poruszać się, aż wreszcie giną. Należy pamiętać, że skuteczne działanie środka ma miejsce już w temperaturze 15ºC i ta jest optymalna do wykonania zabiegu. Verimark 200 SC można stosować, praktycznie aż do samych zbiorów owoców, bez obawy o obecność w truskawkach niechcianych pozostałości środków ochrony roślin. Karencja insektycydu wynosi bowiem tylko jeden dzień.
Materiał promocyjny