Obecnie panujące warunki pogodowe powodują, że na wielu plantacjach truskawki zbyt wcześnie dojrzewają nie osiągając odpowiednich parametrów wielkościowych. Kolejnym częstym problem okazuje się być smak truskawek – mimo słońca i odpowiedniej ilości wody truskawki nie są słodkie. Co można jeszcze zrobić? O tym w rozmowie pomiędzy dr Paweł Krawiec z Horti Team a Krzysztof Zachaj z firmy Agrosimex.
W naszym gospodarstwie rosną dwie odmiany Allegro, gdzie zbiory już dobiegają końca i Mailing Allure, w przypadku której zaczęliśmy dopiero zbiory owoców. Allegro wydawało się na początku, że wytworzyło zbyt obfite liście ale to okazało się zbawienne w tym sezonie. Te liście niczym parasole chroniły owoce przed nasłonecznieniem i pozwoliły utrzymać ich wysoką jakość. Generalnie tam gdzie masa liściowa jest uboga zazwyczaj występują tez problemy z jakością owoców – podkreśla dr Paweł Krawiec.
Obecnie możliwość poprawy smaku i wielkości truskawek daje zastosowanie nawozów wapniowych typu ASX CaTS czy Metalosate Calcium. Ten pierwszy można podać poprzez ferygacje w dawce 15 l/ha łącznie z nawozem biostymulującym Maral (3 l/ha). Maral można zastosować tez dolistnie ale przestrzegając zasady by pomiędzy podaniem Maral przez fertygacją a dolistnym, przerwa wynosiła co najmniej 3 dni. Maral można tez połączyć również z ASX Krzem do fertygacji. Taka strategia nawożenia zwiększy też aktywność systemu korzeniowego, a wiec będzie miała również wpływ na dobre odżywienie roślin i zarazem smak truskawek.
Więcej informacji w materiale filmowym: