Od kilku lat Maroko staje się coraz większym dostawcą owoców jagodowych dla Europy. Przede wszystkim uprawie tej grupy roślin sprzyja tamtejszy klimat, ale też dostęp do taniej siały roboczej. Dobrą okazją do poznania tego rynku było odbywające się 9 listopada w Agadirze wydarzenie Marocco Berry Conference. Uczestniczyłem w nim wspólnie z przedstawicielami firmy Carbohort.

Maroko od kilku lat umacnia swoją pozycję jako dostawca świeżych owoców jagodowych do Europy. W bieżącym sezonie całkowity ich eksport wynosił blisko 200 tys. ton. Największy udział cały czas mają maliny (45%), kolejne miejsce zajmują borówki (40%) i truskawki z 14% udziałem. O ile w przypadku malin i borówek eksport dotyczy głównie owoców świeżych, tak w odniesieniu do truskawek eksportuje się je głównie w postaci mrożonej.

Przedstawiciele firmy Carbohort biorący udział w wyjeździe do Maroka

Jak informował Amine Bennani kierujący marokańskim stowarzyszeniem producentów owoców jagodowych, tamtejszy rynek również podlega wpływowi inflacji i świtowych problemów z coraz niższa opłacalnością produkcji. Produkcja malin w niektórych gospodarstwach staje się już powoli niedochodowa. Także w przypadku truskawek ceny uzyskiwane przez plantatorów nie są raczej atrakcyjne. Za owoce deserowe średnio uzyskuje się 22 dh/kg (8,7 zł/kg), podczas gdy za owoce do przetwórstwa zaledwie 4 dh/kg (1,6 zł/kg). Także marokańscy farmerzy zderzają się z niekorzystnymi zmianami klimatu. Dotyczą one przede wszystkich coraz wyższych temperatur w okresie lata (w sierpniu tego roku w Agadirze zarejestrowano najwyższa historycznie zanotowaną temperaturę która wynosiła 50,4°C). Problemem są też silne wiatry i coraz większy deficyt wody  do nawadniania upraw w niektórych regionach.

W trakcie Konferencji toczyły się ciekawe dyskusje w gronie ekspertów

Ponieważ 95% świeżych owoców jagodowych przeznacza się na eksport, bardzo ważne jest zapewnienie jakości w trakcie zbiorów, jak też wdrażanie technik pozwalających na utrzymanie tej jakości w czasie. Dlatego jak podkreślała Paula del Valle z Chile, bardzo ważne jest przestrzeganie reżimu chłodniczego po zbiorze owoców. W przypadku transportu na większe odległości praktykowane jest zabezpieczenie owoców w dodatkowy sposób. W utrzymaniu jakości pomagają systemy przechowywania owoców w warunkach kontrolowanej atmosfery, z kolei zdrowotności – systemy pozwalające na aplikację SO2. W ten sposób zatrzymany jest rozwój grzybów, które mogą zasiedlać owoce.

Marocco Berry Conference to wydarzenie, w trakcie którego swoją ofertę prezentowało przeszło 50 firm działających w jagodowej branży. Nie brakowało dostawców podłoży, systemów nawadniania, ale też nawozów i biostymulatorów, biologicznych środków ochrony czy też systemów do sortowania i pakowania owoców, a wreszcie samych opakowań. Tak liczne grono firm biorących udział w wydarzeniu świadczy też o roli i pozycji owoców jagodowych w całym ogrodniczym biznesie Maroka. Więcej szczegółowych informacji jak również reportaże z gospodarstw, które odwiedziliśmy podczas naszej wizyty w Maroku już niebawem do poczytania w czasopiśmie JAGODNIK

#KtoCzytaTenWie









Poprzedni artykułTego nikt nie przewidział. Rekordowe ceny borówek
Następny artykułCo czują rośliny? Rolnictwo 4.0

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj