1 lipca już zapisał się w kalendarzu jako Dzień Polskiej Borówki oraz Światowy Dzień Owoców. Gospodarzem spotkania inaugurującego to święto w Warszawie  był Maciej Dolata z INSPIRE smarter branding oraz Kuba Antoszewski reprezentujący Kantar Polska. Konferencja odbyła się na Planu Konesera inaugurując tym samy początek serii spotkań OWOCOWE LATO W KONESERZE otwarte dla wszystkich chętnych.

Ile owoców i warzyw jedzą Polacy?

Badania rynku przedstawił ekspert Kantar Public Pani Agata Zadrożna. Polegają one na zapytaniu reprezentatywnej grupy Polaków jakie owoce i warzywa spożywają w konkretnych miesiącach. W czerwcu na pierwszym miejscu króluje Truskawka zaraz za nią Jabłko i Malina. Jeśli chodzi o warzywa to na najczęściej sięgamy po pomidora, ogórka i marchewka. Zaledwie 16% konsumentów jest  świadomych jak ważne jest prawidłowe odżywianie, a połowa ich posiłków stanowią owoce i warzywa.

Maciej Dolata i Kuba Antoszewski

Rekomendacje żywieniowe w formie Talerza , który w łatwy sposób pokazuje nam jak powinny być zbilansowane nasze posiłki, które przystosowujemy do specyfiki własnego kraju. Do tej pory korzystaliśmy z piramidy żywieniowej jednak badania pokazały, że pomimo prostej konstrukcji nie jest zrozumiała i przekonująca dla konsumentów.  Wskaźnik o wartości 45,9% mówi o tym, że owoce i warzywa bywały w posiłkach jednak nie stanowiły ich połowy. Połowa Polaków (52 %) deklaruje kupowanie owoców sezonowo czynnikiem zachęcającym do zakupu jest cena, wygląd, zapach – informował ekspertka z Kantar.

Monika Stromke -Złomaniec, dietetyk kliniczny ,,Z kaloriami na pieńku”

Zdrowa dieta – zdrowe życie

Dietetyk  kliniczny Monika Stromke-Złomaniec ,,Z kaloriami na pieńku” podkreślała ważna rolę owoców i warzyw w codziennej diecie. Zamiast korzystać z drogich zabiegów kosmetycznych warto zacząć od prawidłowego odżywiania co ma znaczący wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Jednym z elementów ochrony naszej skóry jest β-karoten zawarty w marchewkach czy dyni. Pomidory i ich przetwory dostarczają nam likopenu. Warzywa zielone np. szpinak dostarczy nam luteiny chroni nasze oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej – mówiła ekspertka od zdrowego odżywiania. Pani Monika zachęcała do zrównoważenia wolnych rodników w organizmie poprzez włączenie do diety owoców o ciemnym zabarwieniu, ponieważ w nich jest najwięcej przeciwutleniaczy np. w jagodzie kamczackiej.

Jagodowy Raport

Wyniki półtorarocznej współpracy z Kantar Polska przestawił Maciej Dolata. Badania oparte są na deklaracji konsumpcji miesiąc po miesiącu dla wszystkich gatunków owoców jagodowych. Ponad 7 mln Polaków spożywa więcej niż 1 kg borówek rocznie co stanowi bardzo dobry wynik dla branży. Truskawki spożywało 86% konsumentów z czego 5% jadło je codziennie. Maliny powoli zaczynają owocować, ale już  51 % badanych deklaruje jedzenie malin w tygodniu poprzedzającym badanie. W tym roku badania będą kontynuowane i rozszerzone o takie gatunki jak jagoda kamczacka i aronia.

Liderzy sektora powiedzieli kilka słów o Święcie Polskiej Borówki

Głównym punktem programu było rozpoczęcie sezonu borówkowego tradycyjnie już przypadające na 1 lipca. Uczestniczyli w nim plantatorzy, przetwórcy i osoby związane z branżą borówkową. Hania Deblukiewicz wygrała konkurs i rozpoczęła sezon poprzez pierwszą degustację pierwszych polskich borówek.

Degustacja pierwszych borówek w wykonaniu Hani Deblukiewicz

Plantatorzy Borówki podziękowali Krajowemu Związkowi Grup Producentów Owoców i Warzyw reprezentowaną przez  Witolda Bogutę, słodką formą podziękowania.

Wakacyjny cykl spotkań jagodowych

Wszystkich chętnych zapraszamy na LOTO W KONESERZE, gdzie przez cztery kolejne soboty (3 lipca, 17 lipca, 31 lipca, 7 sierpnia) odbędą się spotkania z producentami, przetwórcami i szkółkarzami. Będzie można skosztować owoców jak i przetworów z nich oraz nabyć sadzonki roślin jagodowych.







Poprzedni artykułItalian Berry Day na Macfrut 2021
Następny artykułDobra kondycja malin i zdrowotność w okresie kwitnienia. FILM

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj