Jagodnik 7/2022 już w sprzedaży


Z przygotowanych do bieżącego numeru materiałów można wyciągnąć jeden wniosek – producenci owoców jagodowych w całej Europie mają podobne problemy. Rosną koszty produkcji, podobnie jak wymagania dotyczące pozostałości ś.o.r. w plonie. Tam, gdzie znaczący udział w kosztach produkcji ma dodatkowo energia, szczególnie silnie odczuwalna jest konkurencja z strony importu owoców z południa naszego kontynentu. Dlatego bardzo ważne jest stawianie na sprawdzone rozwiązania, które gwarantują wysoki i dobrej jakości plon. W tym zakresie warte uwagi lub wręcz naśladowania przykłady prezentujemy w każdym numerze „Jagodnika”.

Spis treści

Kurier Jagodowy

Na błoniach Stadionu Narodowego w Warszawie 18 września odbył się sportowy piknik w ramach już 10. edycji Narodowego Dnia Sportu. Celem wydarzenia jest zachęcanie do aktywnego stylu życia, ruchu i uprawiania sportu, a organizuje je i wspiera Fundacja Zwalcz Nudę, przy współpracy Ministerstwa Sportu i Turystyki. W tym roku mocnym akcentem w tych działaniach zaznaczył się cały sektor ogrodniczy.

Truskawka

Jaka będzie przyszłość polowych plantacji truskawek (cz. 1)
Truskawkowe Inspiracje w Hornigach – pierwszy sezon

Na początku lipca odbyło się w Hornigach spotkanie podsumowujące pierwszy sezon projektu Truskawkowe Inspiracje, który realizowany jest w gospodarstwie stricte produkcyjnym, prowadzonym przez Magdalenę i Mateusza Włodarczyków. Podczas wydarzenia można było zobaczyć i porównać ponad 20 odmian truskawki, których większość roślin była w trakcie owocowania.

Seminarium jagodowe w Holandii – truskawki

W Horst w Holandii 9 czerwca w odbyło się wydarzenie Delphy ISFC Field Day. W jego ramach zorganizowano trzy seminaria poświęcone produkcji owoców jagodowych. W materiale relacja z pierwszego seminarium, podczas którego poruszano tematy związane z uprawą truskawek.

.

Trochę inaczej

W tym roku miałem szansę odwiedzenia dwóch truskawkowych gospodarstw – w okolicach Krakowa oraz koło Wrocławia. Zdecydowano się w nich na uprawę truskawek pod osłonami i stawia się na odpowiednie oznaczenie sprzedawanych owoców, które przekłada się na lepszą rozpoznawalność truskawek produkowanych lokalnie.

W poszukiwaniu plennej i smacznej odmiany

W towarzystwie Antonio Ferraresi’ego, Luki Mazzoni’ego i Joanny Ziembińskiej ze szkółki Vivai Mazzoni na początku maja odwiedziłem we Włoszech, na obrzeżach Ceseny gospodarstwo, w którym nie tylko prowadzona jest towarowa produkcja truskawek, ale też testowane są odmiany pochodzące z różnych szkółek.

.

Malina

Rozwiązania sprawdzone w praktyce

Podczas szkolenia „Truskawki i maliny – sprawdzone w praktyce”, które 28 kwietnia odbyło się w gospodarstwie Konrada Kozakiewicza w Michałowie, przekazano m.in. informacje związane z uprawą i ochroną malin.

.

.

„Pewniak” w uprawie malin

Tuż przed długim weekendem, 12 sierpnia odwiedziłem gospodarstwo Agaty i Mateusza Kwiatkowskich w Józefowie w gminie Goszczyn, w powiecie grójeckim. Coraz mocniej rozwijana w nim jest produkcja jagodowych, a na pierwszy plan wysuwają się maliny.

Borówka wysoka

Co z misecznikami na borówce

Wśród szkodników borówki jest jeden, który nie zawsze zostaje zauważony w porę, a i termin jego zwalczania w praktyce wypada tuż przed zbiorem owoców, co z kolei powoduje, że użycie środków chemicznych ogranicza karencja. Mowa tu o miseczniku.

.

Produkcja borówki wysokiej w Meksyku i Gwatemali

W tym materiale prezentowane są dane i informacje oraz komentarze dotyczące uprawy i produkcji owoców borówki wysokiej oraz ich zagospodarowania w Meksyku i Gwatemali, które w ostatnich latach reprezentują Amerykę Środkową.

.

Trendy, wyzwania, ograniczenia

Tegoroczne spotkanie zorganizowane przez firmę Fall Creek 27 lipca w Holandii było, jak zawsze, znakomitą okazją do dyskusji na temat przyszłości rynku borówki w Europie. Kluczem do przyszłości w przypadku borówki okazuje się wdrażanie nowych odmian i technik ich uprawy, co pozwoli utrzymać rentowność produkcji i zapewnić wysokiej jakości produkt rynkowy.

Teraźniejszość i przyszłość europejskiej branży borówkowej

W ramach Field Day, wydarzenia zorganizowanego 9 czerwca przez Centrum Innowacyjne Owoców Miękkich (ISFC) Delphy w Horst w Holandii, odbyło się seminarium dotyczące uprawy borówki wysokiej. W jego trakcie poruszono kilka zagadnień związanych z produkcją owoców tego gatunku.

.

Bo sztuką jest unikanie błędów

W produkcji szkółkarskiej cała sztuka polega na tym, by uzyskiwać i oferować materiał, który jest wyrównany pod względem genetycznym i wizualnym oraz pozbawiany chorób i szkodników, które mogłyby się ujawnić podczas wzrostu roślin na plantacji towarowej. Monika i Paweł Łasica wiedzą, jak wyprodukować takie sadzonki i to właśnie ich szkółkę odwiedziłem na początku września.

Linie nawadniające w uprawie krzewów jagodowych

W uprawach wieloletnich, do których należą m.in. plantacje krzewów jagodowych, niezawodne w podawaniu wody są linie nawadniające. Nawadnianie, które jest elementarnym zabiegiem w nowoczesnej intensywnej uprawie, może być połączone z nawożeniem, czyli fertygacją. Poniżej opisuję linie oferowane przez firmy: Budmech, Irriga, Milex i Rivulis.

Porzeczka

Niemiecki przepis na ekologiczną czarną porzeczkę

W poprzednim artykule (czyt. „Jagodnik” 6/2022) przedstawiłem szczegółową relacje z Międzynarodowego Spotkania Plantatorów Porzeczki Czarnej, które odbyło się w Niemczech 1-2 czerwca. W tym materiale prezentuję wyniki badań nad uprawą porzeczki czarnej metodami ekologicznymi w południowych Niemczech, w Bawarii.

Świętokrzyskie pokazy porzeczkowe

W gospodarstwie prowadzonym przez Marcina i Tomasza Sadaków, w miejscowości Okalina Wieś pod Opatowem 19 czerwca odbyło się spotkanie ogrodników i przedstawicieli firm związanych z branżą. Głównym tematem były zagadnienia dotyczące produkcji owoców porzeczki czarnej.

.

Punkt widzenia

Krok do przodu

Odwiedzając polskie przedsiębiorstwa tym razem o spotkanie poprosiłem Łukasza Kłóska, właściciela zlokalizowanej w Bochni firmy Farmer, która na polskim rynku ogrodniczym działa już od 23 lat. Przedsiębiorstwo cały czas się rozwija, wdraża i unowocześnia swoje projekty. Warto zaznaczyć, że od 7 lat dysponuje ono zakładem produkcyjnym w Rzezawie koło Bochni, którego powierzchnia wynosi ponad 5000 m2.

Ochrona

Monitoring infekcji w uprawach roślin jagodowych

Na każdym etapie uprawy roślin jagodowych niezwykle ważny jest wybór i umiejętne wykorzystanie strategii zwalczania patogenów. W ostatnich latach coraz większego znaczenia nabierają systemy wspomagania decyzji, których celem jest przekazywanie komunikatów o występujących zagrożeniach ze strony chorób i szkodników. Do takich systemów należy nowa platforma informacyjna Farm Smart.

Tylko u nas

Opłacalne ceny jagodowych – na przykładzie malin przemysłowych

Ile powinny kosztować jagodowe, aby ich produkcja nadal się opłacała? Mało kto na tak postawione pytanie udzieli jednoznacznej odpowiedzi. Sam termin „opłacalność” oznacza w sensie czysto arytmetycznym, iż nawet 1 złotówka nadwyżki przychodów nad kosztami oznacza, że jakaś inwestycja jest już opłacalna. Ale w powyższym pytaniu bardziej chodzi o poszukanie pewnych, uzasadnionych ekonomicznie wskazówek, jaki poziom cen w miarę satysfakcjonowałby producenta owoców jagodowych, zarówno tych do przetwórstwa, jak i na rynek konsumpcyjny.

Technika

Premiera we Francji

Nieopodal położonego w dolinie Rodanu we Francji miasta Orange 20 kwietnia, podczas Dnia Prasowego w ramach MF Experience Tour, odbyła się premiera nowych ciągników marki Massey Ferguson. Kluczowe zmiany konstrukcyjne wprowadzane w tych maszynach dotyczą dostosowania ich do norm emisji spalin Stage V.

.

Perły kuchni polskiej

Lody śmietankowo-porzeczkowe

Uwielbiam lody. Wszystkie. No może śmietankowe, waniliowe i owocowe nieco bardziej. Najbardziej jednak kocham prawdziwe lody domowe, które przygotowuję w kilku smakach. Porzeczkowe są moim faworytem.

Wolna strefa

Mniej maliny w malinie

Miniony rok producenci malin przemysłowych zapamiętają jako sezon rekordowo wysokich cen. A co za tym idzie, dobrych zysków z zadbanych, dobrze plonujących plantacji. W innej sytuacji znalazło się wiele zakładów sprzedających mrożone maliny czy przetwory z malin. Zastanawiacie się jaki to może mieć wpływ na branżę? Więcej w felietonie.






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here