Jagodnik 4/2021 – już w sprzedaży


Zmiany w działalności gospodarstw specjalizujących się w produkcji owoców jagodowych wysokiej jakości są konieczne. Kwietniowy numer „Jagodnika”, jest szczególnie bogaty w treści przybliżające różne aspekty wpływające na końcową jakość plonu. Warto się zatem zastanowić, jak je optymalnie, a najlepiej maksymalnie wykorzystać. Tak, by za jakiś czas być gotowym na nowe oblicze owoców jagodowych – atrybutu zdrowia, świeżości, radości i nowoczesności.

Truskawka

Dlaczego gniją (cz. I). Analiza problemów z minionego roku

truskawka

W ochronie truskawek każdy sezon ma swoją specyfikę, o której w dużej mierze decydują warunki pogodowe. Rok 2020 należał do najtrudniejszych w ostatnich latach, z powodu częstych deszczy, które wyjątkowo sprzyjały rozwojowi i rozprzestrzenianiu się chorób.

.

Herbicydy dolistne na plantacjach

Na plantacjach truskawek często wykorzystywane są herbicydy dolistne (lub nalistne, bo taką nazwę również noszą). Mogą być użyte w programie ochrony obok środków doglebowych lub niezależnie od nich, jako wsparcie niechemicznych metod regulowania zachwaszczenia.

Pierwsze zabiegi na plantacjach

Przebieg zimy był standardowy dla Polski, a więc odmienny niż w ostatnich kilku latach. Mieliśmy do czynienia ze znacznymi spadkami temperatury i w niektórych częściach kraju ze stosunkowo obfitymi opadami śniegu. Co zatem czeka plantatorów w nadchodzącym sezonie?

.

.

Choroby liści powodowane przez grzyby

truskawka

Choroby liści truskawki – mimo że mniej agresywne – w znacznym stopniu mogą też przyczynić się do redukcji plonowania. Grzyby, które infekują głównie liście, powodują ich przebarwienia, deformacje i nekrozy, a silne porażenie sprawia, że zmniejsza się potencjał fotosyntetyczny, co osłabia roślinę, hamuje jej wzrost i rozwój owoców.

Farmaceutyczny jagodnik – truskawka

Zapraszamy do lektury pierwszej części cyklu „Farmaceutyczny jagodnik”. Będziemy w nim opisywać znane i często uprawiane rośliny jagodowe, na które spojrzymy jednak z zupełnie innej niż zwykle strony. Interesować będzie nas bowiem bardziej skład chemiczny aniżeli smak, efekt leczniczy bardziej niż odżywczy, wreszcie – możliwość sprzedaży surowca dla przemysłu farmaceutycznego, a nie spożywczego.

Dobry towar sam się sprzeda

truskawka

W gospodarstwie Tadeusza i Hanny Włodarczyków, położonym w miejscowości Hornigi koło Warki, truskawki uprawiane były do niedawana w tradycyjny sposób. Dzięki zaangażowaniu w działalność gospodarstwa młodego pokolenia – braci Mateusza, Łukasza i Wiktora – w ostatnim czasie zmieniła się technologia produkcji oraz asortyment uprawianych odmian.

Malina

Przegląd odmian (cz. II)

malina

W drugiej części materiału przedstawiającego informacje dotyczące odmian maliny ocenianych w projekcie Malinowe Factory, opisane zostały kolejne ważne dla plantatora wnioski, tym razem dotyczące technologii uprawy.

.

.

Odmiany do mechanicznego zbioru

malina

W uprawie malin najbardziej pracochłonny jest zbiór owoców, a brak lub niewystarczająca liczba potrzebnych do niego pracowników staje się czynnikiem ograniczającym możliwości produkcji tych owoców, zwłaszcza na potrzeby przetwórstwa. Koszty można ograniczyć poprzez mechaniczny zbiór owoców. Należy jednak pamiętać, że firmy chłodnicze wymagają surowca wysokiej jakości, dlatego warto zastanowić się nad tym, jaką odmianę posadzić, by zapewnić właściwą jakość owoców i efektywność zbioru kombajnowego.

Mechaniczny zbiór

malina

W Polsce obecnie intensywnie rozwija się tunelowa produkcja malin deserowych. To dość kosztowna metoda uprawy, zapewnia jednak dochodowość, o ile prowadzona jest poprawnie. Jednocześnie coraz bardziej zauważalny staje się regres w przypadku malin do mrożenia. O tym, czy są instrumenty oraz wola, aby ten trend powstrzymać, dyskutowano 9 marca, podczas webinaru poświęconego mechanicznemu zbiorowi malin.

Borówka wysoka

Szkodniki zagrażające plantacjom borówki i jagody kamczackiej

Ciepła i słoneczna aura coraz częściej przypomina nam, że zaczynamy nowy sezon wegetacyjny. Jak co roku z pewnością wystąpią w nim nieoczekiwane problemy i zawirowania. Dla plantatorów roślin jagodowych, takich jak borówka wysoka czy coraz bardziej popularna jagoda kamczacka, nazywana również wiciokrzewem sinym, ważnym elementem bieżącego sezonu będzie ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami.

Tradycja, doświadczenie i praktyczne innowacje

borówka

Borówki na plantacji BOKO produkowane są już ponad 20 lat, a założycielami pierwszych upraw byli Janusz Kot oraz bracia Jacek i Michał Kostrzewa. Obecnie w działalność tę włączyły się już ich dzieci, a ogólnie w branżę jagodową zaangażowane są 3 rodziny i dwa pokolenia plantatorów.

Uprawa biodynamiczna

borówka

Zapotrzebowanie na tzw. zdrową żywność sprawia, że niektóre gospodarstwa produkują ją metodą ekologiczną. W Kazimierzowie w gminie Regnów (woj. łódzkie) w takim systemie gospodarstwo Eko Borówka prowadzi Krzysztof Rzeźnicki.Wytwarzana w nim żywność objęta jest certyfikacją ekologiczną, gospodarz w produkcji kieruje się zasadami rolnictwa biodynamicznego, a jedne z ważniejszych są owoce borówki wysokiej.

W formie online

borówka

Tegoroczna, IX Międzynarodowa Konferencja Borówkowa miała odmienną formę niż poprzednie edycje. Odbywała się w trybie online i była transmitowana na cały świat. W wydarzeniu udział wzięło 650 zrejestrowanych uczestników z 37 krajów. Pierwszy dzień konferencji poświęcony był w całości nawożeniu borówki.

Brassinosteroidy w uprawie jagodowych

borówka

Webinar na temat sposobów ograniczania szkodników glebowych i metod biostymulacji roślin jagodowych odbył się 19 lutego. W jego trakcie poruszane były zagadnienia związane ze zwiększaniem produktywności plantacji. Na polski rynek trafia nowa grupa związków chemicznych – brassinosteroidy – która może okazać się przydatna w uprawach jagodowych, co pokazały już pierwsze doświadczenia z takimi produktami.

Technika

Made in Japan

Marka Kubota jest znana na polskim rynku dopiero od kilkunastu lat. Japoński producent wyróżniających się pomarańczowym kolorem ciągników postawił na prostotę – są one łatwe i proste w użytkowaniu, bez niepotrzebnych gadżetów i mało awaryjne. Dzięki tym atutom, a także przez możliwości ścisłego dopasowania konkretnego modelu do wymagań użytkownika, marka ta stała się stosunkowo popularna na jagodowych plantacjach.

Ochrona

Jak przygotować i zregenerować glebę

Jagodniki to uprawy wieloletnie, typowe monokultury. Niestety, w praktyce nie ma w nich zmianowania – usuwa się stare rośliny i jak najprędzej sadzi się nowe. W niektórych regionach kraju jagodniki od dziesięcioleci zakładane są w tych samych miejscach. Często tam, gdzie uprawia się rośliny jagodowe, nie ma na ogół terenów nieużytkowanych wcześniej w ten sposób.

Martwa cisza

Od wielu lat słyszymy o ocieplaniu się klimatu i wpływie tego procesu na nasze życie, a głównie na stan i funkcjonowanie otaczającej nas fauny i flory. Ludzie prawdopodobnie dostosują się do nieco wyższej temperatury, ale inne organizmy niekoniecznie. Fakty mówią zresztą same za siebie, a udowodniony już spadek liczebności wielu owadów – w tym tych zapylających, tak ważnych dla upraw – świadczy dobitnie, że problem może być poważny.

Małe przetwórstwo

Liofilizacja premium

Czas pandemii COVID-19 spowodował, że duża część społeczeństwa zaczęła zwracać większą uwagę na to, co je i skąd pochodzi kupowana żywność. Coraz więcej osób zaczęło doceniać owoce jagodowe, ze względu na ich właściwości prozdrowotne czy zwiększające odporność na zakażenia m.in. wirusami. Przekłada się to na wzrost lub korzystną sprzedaż nie tylko owoców świeżych, ale i przetworzonych. Produktem, który cieszy się rosnącym popytem, są liofilizowane owoce jagodowe.

Tylko u nas

Certyfikacja w łańcuchu dostaw

borówka

W ciągu kilku ostatnich lat do obowiązków producentów oraz handlowców dołączyła certyfikacja. Jest ona obecnie powszechna w łańcuchach dostaw, gdy produkty są eksportowane lub sprzedawane przez sieci supermarketów. Przygotowując ten materiał, miałem na celu uporządkowanie wiedzy na temat certyfikacji dla tych, którzy już jej podlegają, oraz pokazanie, jak wygląda proces certyfikacji, chcącym sprzedawać nowocześnie swoje produkty.

Eko uprawy

Ważne dla gospodarstw ekologicznych

truskawka

W lutym i marcu na portalu jagodnik.pl oraz warzywapolowe.pl odbywały się webinary, podczas których poruszano zagadnienia z zakresu ekologicznej produkcji. Poniżej prezentuję kilka ważniejszych informacji, które w trakcie tych internetowych spotkań zostały przekazane.

Targi / konferencje

Pakowanie w przyszłości. Global Berry Congress

opakowania

W ostatniej części relacji z Global Berry Congress (czyt. też „Jagodnik” 2 i 3/2021) odniosę się do kwestii związanych z opakowaniami na owoce miękkie. Temu zagadnieniu poświęcony został odrębny panel, odbyła się także na ten temat debata. Poniżej o tym, jak przyszłość widzą przedstawiciele czołowych europejskich firm oferujących głównie plastikowe opakowania na jagodowe.

Inne gatunki

Analiza rynku jagody kamczackiej

jagoda kamczacka

Wzrost zainteresowania konsumentów nowymi gatunkami o prozdrowotnym działaniu, opinie o łatwej uprawie, perspektywa dobrych cen owoców oraz pewność zbytu zachęciły plantatorów do zakładania upraw jagody kamczackiej. Zainteresowanie produkcją tego gatunku było bardzo duże, co potwierdziły trzy edycje Międzynarodowej Konferencji Kamczackiej zorganizowane przez firmę Hortus Media. Nie ma jednak dokładnych danych na temat areału jagody kamczackiej w Polsce, choć wiele wskazuje na to, że uprawy założono na mniej więcej 5000 hektarów.

Perły kuchni polskiej

Dietetyczny mazurek owocowy

mazurek wielkanocny

Od wielu lat piekę wielkanocne mazurki z zawartością cukru zmniejszoną na rzecz prozdrowotnego błonnika. Dzięki temu, pomimo ograniczeń związanych z dietą niskocukrową, mogę od czasu do czasu delektować się tym tradycyjnie polskim ciastem. Ciastem, bez którego stołu wielkanocnego sobie nie wyobrażam. Dziś proponuję mazurek owocowy. Z suszoną żurawiną, aronią, morwą i rokitnikiem.

Wolna strefa

EKO 2021

Rok 2020 był dla rynku żywności ekologicznej szczególny. Wzrosty i spadki sprzedaży obserwowaliśmy w zupełnie innych miesiącach niż w poprzednich latach, a wprowadzane na bieżąco obostrzenia w praktyce od razu wpływały na zachowania konsumentów. Był to rok świadomych wyborów żywieniowych, czego dowodem był 30-procentowy wzrost sprzedaży żywności ekologicznej. A więc dlaczego nadal w Polsce zainteresowanie prowadzeniem tego typu uprawy jest słabe?




1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here