Jagodnik 3/2024 już w sprzedaży




Z rozmów, jakie w ostatnim czasie przeprowadziłem z kilkoma producentami deserowych truskawek i malin (uprawy pod osłonami), wynika, iż najbliższe lata mogą być w Polsce okresem dobrej passy dla takiej produkcji. Tymczasem sytuacja związana z kryzysem gospodarczym w Europie i na świecie doprowadziła do zaniechania produkcji deserowych jagodowych w wielu krajach np. Wielka Brytania czy Holandia. Dlatego polskie owoce coraz intensywniej zabiegają europejskie firmy specjalizujące się w produkcji i sprzedaży jagodowych. Dlatego dla każdego gospodarstwa, dla każdej plantacji trzeba znaleźć optymalne rozwiązania, które pozwolą zarobić na prowadzonej uprawie. Mogą w tym pomóc przekazywane w „Jagodniku” informacje oraz prezentowane przykłady gospodarstw – liderów jagodowego rynku. Życzymy dobrej lektury!

Truskawka

Truskawki od Karola

Ten tytuł to równocześnie marka truskawek produkowanych w Jenkowicach koło Oleśnicy. Tradycja ich uprawy w tym gospodarstwie sięga roku 1996, ale stało się o nim głośno w regionie za sprawą organizowanych na jego terenie od 1999 roku akcji „Zbieraj sam, płać mniej”. Tę truskawkową farmę prowadzi rodzeństwo Karol i Weronika Maciejczykowie. Nasi Czytelnicy czytając w „Jagodniku” 3/2023 napisany przez właścicieli gospodarstwa felieton, mogli już poznać ich pasję do produkcji truskawek nakierowanej m.in. na bezpośrednią sprzedaż. Równo po roku wracamy do Jenkowic.

Szkodniki truskawek wczesną wiosną

Do wyzwań nadchodzącego sezonu zaliczyć trzeba ochronę plantacji truskawek przed szkodnikami. Ochronę skuteczną, która ograniczy straty w plonie i pozwoli uniknąć pogorszenia kondycji roślin, przy zachowaniu ekonomicznej opłacalności zabiegów i bez przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnych insektycydów w owocach.

Jakość sadzonek a oczekiwania plantatorów

Podczas Konferencji Truskawkowej, która odbyła się 18 stycznia, w ramach Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach, zorganizowano debatę poświęconą jakości sadzonek. W jej trakcie poruszane były tematy dotyczące zdrowotności roślin w szkółkach i na plantacji. Eksperci wskazywali, jak sobie radzić, gdy po posadzeniu roślin pojawią się problemy i co można w takiej sytuacji zrobić. Przedstawiam najważniejsze informacje z wypowiedzi specjalistów podczas tej debaty.

W trakcie uprawy odmian powtarzających

Podczas szkolenia zorganizowanego dla producentów truskawek i malin przez firmę Greenovatica (czyt. też „Jagodnik” 2/2024) sporo mówiono nie tylko o odmianach, ale również o zarządzaniu warunkami uprawy po posadzeniu truskawek oraz o możliwościach zabezpieczenia roślin przed patogenami. Poruszono też interesujące wątki dotyczące zarządzania pracą i kontrolowania jej przebiegu w gospodarstwie.

Nowe i sprawdzone odmiany

W Starym Radzikowie 4 lutego odbyła się Akademia Uprawy Truskawek 2024. Organizatorem wydarzenia było czasopismo „Jagodnik”, a głównymi partnerami – firmy Agrimpex, BASF, Ceres, de Kemp, Flevo Plant i Yara Poland. Tegoroczna edycja obfitowała w interesujące wykłady, których było aż dziewięć. Dwa z nich poświęcone zostały przeglądowi odmian, od którego zaczynam relację z tego ważnego w truskawkowej branży wydarzenia.

Klubowe spotkanie producentów truskawek

Dla firmy Timac Agro produkcja truskawek jest niezwykle ważna, o czym świadczy coroczne organizowanie szkoleń z cyklu Truskawkowy VIP Room. Tegoroczna, dziewiąta już edycja tego wydarzenia odbyła się w Starym Radzikowie w okolicy Czerwińska nad Wisłą. W trakcie spotkania poruszano kwestie związane m.in. z nawożeniem i biostymulacją, nowymi odmianami truskawki oraz systemami sterowania klimatem.

Malina

Jak to się robi w Maroku

Firma Daifressh specjalizuje się w produkcji owoców jagodowych przez cały rok, tak aby móc zapewnić dostawy do klientów przez 52 tygodnie w roku. Jej główna siedziba zlokalizowana jest w Hiszpanii, a farmy produkcyjne aż w 4 krajach – Hiszpanii, Polsce, Grecji i Maroku. W tym ostatnim uprawia się maliny, obecnie na 65 ha.

Współczesne technologie uprawy. Malinowe Factory

W ostatniej część relacji z finałowego spotkania w ramach projektu Malinowe Factory 2023 (czyt. też „Jagodnik” 8/2023, 1/2024 i 2/2024) przybliżam poruszone w Karczmiskach zagadnienia dotyczące podłoży, formowania zagonów, ochrony biologicznej i biostymulacji.

Ważne tematy omawiane w Kosowie 

Kosowskie stowarzyszenie malinowe „Mjedra e Kosovës” zorganizowało 7 grudnia 2023 roku VIII Konferencję Malinową pod tytułem „Shaping the future of Raspberry Sector”. Była ona świetną okazją podsumowanie sezonu oraz wyznaczania nowych kierunków uprawie malin.

Szczegóły uprawy w tunelach (cz. I)

Ważną częścią szkolenia zorganizowanego w listopadzie ubiegłego roku przez firmę Greenovatica, oprócz zagadnień związanych z uprawą truskawek powtarzających owocowanie (czyt. „Jagodnik” 2/2024), było wskazanie praktycznych rozwiązań z zakresu tunelowej uprawy malin.

Borówka wysoka

Zwalczanie muszki plamoskrzydłej – metoda cold treatment

Muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii) pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Szkodnik ten od 2008 roku jest notowany w Europie, a od 2014 roku odławia się go w Polsce. W naszym kraju stanowi potencjalne zagrożenie głównie w przypadku owoców o cienkiej skórce, szczególnie jagodowych i pestkowych.

Borówki obok jabłek

Każde gospodarstwo ma własny styl prowadzenia plantacji. Warto jednak bazować na wzorcach i rozwiązaniach, które sprawdzają się w praktyce. Dlatego zapraszam do gospodarstwa Frumel, w którym plantacje borówki wysokiej są prowadzone w tradycyjnym systemie uprawy, ale wdrożono też wiele rozwiązań mających pozytywny wpływ na wzrost i plonowanie tych roślin.

Plantacja zamiera. Jakie są przyczyny?

Częste są, niestety, przypadki zamierania i zanikania plantacji borówek. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Wskażemy w tym artykule najczęstsze powody zamierania czy zahamowania wzrostu roślin na plantacjach. Podsuniemy też pomysły, gdzie szukać przyczyn zamierania i co robić dalej.

Jeżyny

Systemy prowadzenia jeżyn (cz. I)

Światowa produkcja owoców deserowych jeżyny ma tendencję rosnącą. Według danych FAOSTAT, areał komercyjnie zakładanych plantacji tego gatunku znacznie wzrósł – z 80 tys. ha w 2000 roku, do 130 tys. ha w 2023 roku. Niestety, wraz ze wzrostem powierzchni upraw nie wzrosła wydajność plantacji, która średnio szacowana jest na mniej więcej 6,5-7,5 t/ha. Można ją jednak poprawić poprzez odpowiednie prowadzenie roślin oraz dobór odpowiedniej odmiany.

Ochrona

Co nowego w środkach ochrony

Komisja Europejska kontynuuje swoją działalność mającą na celu zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin w rolnictwie unijnym. W ubiegłym roku z listy dopuszczonych do stosowania preparatów chemicznych zostały skreślone kolejne substancje czynne. Jako plantatorzy, jesteśmy zobligowani do zastąpienia ich innymi preparatami.

Przędziorki – czy będą problemem po ciepłej i długiej jesieni

Ubiegły sezon wegetacyjny w porównaniu z poprzednimi był niestandardowy, gdyż wiosna była chłodna, wietrzna i do drugiej dekady maja mokra. Lokalnie niektóre plantacje zostały nawet czasowo zalane wodą. Dopiero latem, gdy tylko warunki termiczne się poprawiły, konieczne było zwalczanie tego szkodnika. We wrześniu okazało się jednak, że w okresie – w którym wydawałoby się, iż przędziorki powinny zejść już na zimowanie – ze względu na rekordowo wysokie temperatury, populacja tych szkodników na wielu plantacjach roślin jagodowych była bardzo liczna.

Tylko u nas

Kwasy humusowe – dodatki poprawiające właściwości gleb i wzrost roślin

Próchnica glebowa jest bezpostaciową substancją powstałą w wyniku wielokierunkowych, skomplikowanych i długotrwałych procesów glebowych zwanych humifikacją. Przemiana materii organicznej w próchnice glebową wymaga aktywności mikroorganizmów oraz reakcji fizyko-chemicznych zachodzących w środowisku glebowym. Mimo że humusu w glebie jest stosunkowo mało – przeciętnie stanowi 1,5-4% masy gleby – w dużym stopniu odpowiada on za jej cechy związane z żyznością i produktywnością.

Technika

Do pracy w tunelach i na intensywnych plantacjach

W trakcie tegorocznych TSW 2024 rzucały się w oczy ekspozycje, na których prezentowano m.in. kompaktowe ciągniki. Te maszyny, zwane czasem miniciągnikami czy minitraktorkami, mogą być z powodzeniem wykorzystywane na plantacjach prowadzonych w tunelach czy w zagęszczonych uprawach w otwartym gruncie. Umożliwiają wykonywanie podstawowych prac pielęgnacyjnych, zabiegów ochrony czy zadań pomocniczych w gospodarstwach, w których uprawiane są rośliny jagodowe. 

Małe przetwórstwo

Domowe przetwory od 2010 roku

Na początku roku odwiedziłem gospodarstwo Joanny i Łukasza Ceroniów w Dmosinie w województwie łódzkim. Styczeń jest okresem pauzy w pracach na plantacjach jagodowych, jednak – ze względu na natłok innych zajęć – wygospodarowanie przez ogrodników czasu na spokojną rozmowę wcale nie było łatwe. Ich uwagę zaprzątała sprzedaż przetworów, które oferują pod marką Ceroniowo. Poza produktami na bazie owoców (fot. 1), w ostatnim czasie do oferty włączone zostały także miody.

Wolna strefa

Dziesięć ton z hektara to już za mało?

Duży polski plantator ogląda produkcję borówki w Peru. Plantacja, owszem, niczego sobie, 3 tysiące hektarów w jednym kawałku. Równe rzędy krzewów, krzątające się przy zbiorach Peruwianki, nowoczesna infrastruktura. Nie widać jednak żadnych systemów przeciwprzymrozkowych. Menedżer farmy wyjaśnia, że w tej lokalizacji nie mają przymrozków. Plantator na to, że u nas jest to, niestety, spory problem. Peruwiańczyk robi wielkie oczy i pyta ze zdumieniem: „to powiedz mi, po co, na litość boską, uprawiasz borówki w miejscu, w którym występują przymrozki?”.







Poprzedni artykułPostulaty Stowarzyszenia Lubelskich Producentów Malin 
Następny artykułWszystko dla borówki. Plenerowy dzień Konferencji Borówkowej 2024

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj