Jagodnik 2/2021 już w sprzedaży

Powoli zaczynamy się przyzwyczajać do życia w warunkach pandemii. Pewne kwestie jeszcze rok temu niewyobrażalne, stały się już prawie „normalne”, do innych stopniowo przywykamy. Tymczasem w gospodarstwach zajmujących się produkcją owoców jagodowych trwają przygotowania do nowego sezonu – planowanie, zamówienia i już za chwilę – pierwsze prace polowe. Widać coraz większe zainteresowanie plantatorów produkcją owoców o wysokiej jakości deserowej, bo jest po prostu na nie popyt. Wymaga to zazwyczaj inwestycji w nowe techniki uprawy, ale również – co jest niezmiernie ważne – doboru odpowiednich odmian. O tych i wielu innych wyzwaniach stawianych produkcji jagodowych przeczytacie w bieżącym wydaniu czasopisma „Jagodnik”.

Truskawka

Nowe odmiany na rynku

Miniony rok nie sprzyjał wprowadzaniu na rynek nowych odmian truskawki. Są jednak szkółki, które zdecydowały się podzielić z nami informacjami o nowych w ich ofercie kreacjach. Prezentujemy dane dotyczące uprawy oraz tego, co wyróżnia daną odmianę.

Biostymulatory w budowie odporności (cz. II)

W pierwszej części artykułu („Jagodnik” 1/2021– red.) przedstawione zostały informacje dotyczące tego, co określa termin „biostymulator” i jakie substancje należy za niego uważać. Omówiono też właściwości biostymulatorów produkowanych na bazie glonów oraz aminokwasów. Poniżej opisujemy inne grupy tych produktów.

Zwalczanie zmieników i wciornastków

W każdym sezonie wegetacyjnym plantacje truskawek są narażone na atak szkodników. Zmiany w technologii uprawy truskawek – coraz częściej wykorzystywany, tak zwany, system sterowany, w którym okres dostępności owoców świeżych truskawek wydłużany jest poprzez uprawę odmian powtarzających lub późne nasadzenia, a także rosnące znaczenie produkcji pod osłonami – przyczyniają się do pojawiania się nowych, mniej znanych szkodników, m.in. zmieników czy wciornastków.

Co czeka branżę

Zima to dobry czas na podsumowania. Sezon 2020 w Polsce dla części producentów truskawek był naprawdę udany, dla innych mocno rozczarowujący. Zmieniają się realia prowadzenia gospodarstw, a głównym skutkiem trwającej ewolucji jest zwiększający się udział produkcji owoców deserowych. Wygląda jednak na to, że problemy mają nie tylko plantatorzy zaopatrujący zakłady przetwórcze. Od przetwórców napływają bowiem sygnały o rosnących trudnościach w zakupie surowca i niskich marżach, z wykorzystaniem których prowadzą działalność.

Jagodowa farma od zera

Firma Daifressh, która jest ważnym graczem na europejskim rynku owoców jagodowych, od kilku lat działa też w naszym kraju. Posiada w rejonie Kalisza 10-hektarowe gospodarstwo, w którym w tunelach uprawiane są truskawki. W ubiegłorocznym numerze „Jagodnika” opisywaliśmy inwestycję realizowaną przez to przedsiębiorstwo w Górze Bałdrzychowskiej-Kolonii, w gminie Poddębice, w województwie łódzkim. Rok 2020 był kluczowy dla Daifressh Berry, jeśli chodzi o rozwój i nowe inwestycje związane z produkcją owoców jagodowych.

Malina

‘Rosalita’ w testach i produkcji

Firma Planasa znana jest w Polsce przede wszystkim jako hodowca dostępnych już od kilku lat na naszym rynku odmian truskawki. Spośród nich w grupie tradycyjnie owocujących największym zainteresowaniem cieszyła się do tej pory ‘Darselect’. W następnej kolejności wprowadzane były do sprzedaży odmiany ‘Donna’ oraz ‘Dream’, a z powtarzających owocowanie – ‘Amandine’. Nowością, która w ubiegłym roku pojawiła się na polskim rynku, jest pochodząca od tego hodowcy malina powtarzająca owocowanie o nazwie ‘Rosalita’.

Replantacja – czy warto?

Zjawisko zmęczenia gleby w Polsce może obejmować około 70% sadów i plantacji jagodowych. Objawy choroby replantacyjnej to  trudności w przyjmowaniu się roślin po posadzeniu, powolny rozwój systemu korzeniowego i części nadziemnej, opóźnianie wegetacji, chlorozy i mała powierzchnia asymilacyjna liści, obniżenie odporności na mróz.

Malinowo online z Kosowa

Mało jest krajów, w których produkcja malin rozwija się tak prężnie, jak w Kosowie. Członkom tej branży wymianę wiedzy i nawiązywanie kontaktów umożliwia m.in. Międzynarodowa Konferencja Malinowa. W 2020 roku w formie wirtualnej odbyła się piąta jej edycja, podczas której poruszono kilka interesujących zagadnień. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele 16 krajów.

Maliny dla przetwórstwa – tak, ale pod warunkiem

W ostatnich latach w Polsce uprawa malin ewoluuje. Silnie rozwija się produkcja malin deserowych, za sprawą dostępności nowych technologii uprawy oraz plennych odmian, które dają atrakcyjne owoce wysokiej jakości. Obserwowany jest natomiast regres na rynku malin kierowanych do przetwórstwa, na co złożyło się kilka czynników – zawirusowanie odmian „jesiennych”, niekorzystna aura w kolejnych sezonach i ceny nie zawsze satysfakcjonujące plantatorów. Marek Pawlonka z firmy VF Concept przekonuje jednak, że warto uprawiać maliny do przetwórstwa – aby jednak produkcja była opłacalna, konieczna jest zmiana w podejściu do tego typu upraw.

Borówka wysoka

Ważne aspekty fertygacji borówki (cz. I)

Artykuł traktuje o całokształcie zagadnień dotyczących fertygacji – nawożenia z nawadnianiem – borówki i uwzględnia zwłaszcza konsekwencje kwasowości (odczynu) pożywki i podłoża organicznego nawiezionego na zagony uprawowe. Złożoność tematu wynika m.in. z dużych wymagań wodnych roślin tego gatunku i ich płytkiego systemu korzeniowego.

W skali makro

Położone na Podlasiu gospodarstwo rodziny Wilczewskich w ostatnich latach przeszło dużą transformację. Zmieniono w nim zarówno sposób zakładania i prowadzenia plantacji, jak również asortyment uprawianych odmian. Obecne inwestycje ukierunkowane są przede wszystkim na rozwiązania, które zapewniają stabilność plonowania i utrzymanie jakości owoców przez cały okres zbiorów.

Najlepsze owady zapylające

By móc cieszyć się owocami borówki, nie wystarczy dbać odpowiednio o rośliny. Krzewy, choćby były w najlepszej możliwej kondycji, nie wytworzą owoców, gdy nie otrzymają dodatkowej pomocy, która – choć oferowana bezpłatnie – jest bardzo ważna. Niestety, sadownicy jej nie doceniają. Kto lub co oferuje tę pomoc? Pszczoły, będące jednymi z najlepszych owadów zapylających.

Liczy się ekonomia

Na łamach „Jagodnika” już kilkakrotnie opisywane było zlokalizowane w Holandii gospodarstwo Leona Schrijnwerkersa. Po ubiegłorocznej wizycie postanowiłem raz jeszcze przypomnieć o tym holenderskim gospodarstwie, w którym borówka uprawiana jest perfekcyjnie, ze zwróceniem uwagi na wszelkie detale związane z zapewnieniem roślinom najlepszych warunków wzrostu i, oczywiście, dobrego ich plonowania.

Praktyczna wiedza

W drugiej połowie grudnia ub. roku firma Fall Creek zorganizowała internetowe spotkanie w ramach Blueberry School. W trakcie trzech webinariów poruszane były zagadnienia dotyczące uprawy borówki, w tym sadzenia roślin i zakładania plantacji, cięcia krzewów w różnym wieku oraz przechowywania owoców.

.

Technika

Rozpylacze na plantacje jagodowe

W chemicznej ochronie roślin to rozpylacze decydują o jakości rozpylania cieczy użytkowej i formowaniu strumienia kropel. Przy odpowiedniej współpracy z opryskiwaczem od nich zależy precyzja zabiegu, a zatem skuteczność i bezpieczeństwo związane ze stosowaniem środków ochrony roślin. Duże zróżnicowanie wielkości i pokroju roślin jagodowych oraz sposobów prowadzenia plantacji skłania do różnicowania rozpylaczy najodpowiedniejszych do danej sytuacji. Ich dobór musi także uwzględniać warunki pogodowe, które wpływają na proces nanoszenia cieczy użytkowej na rośliny oraz na jej straty, głównie w wyniku znoszenia.

Ochrona

Drosophila suzukii za oceanem – najnowsze doniesienia

Muszka plamoskrzydła w 2020 roku po raz pierwszy wyrządziła znaczne szkody na niektórych polskich plantacjach. Amerykanie zmagają się z tym zagrożeniem już od wielu lat. Temu właśnie zagadnieniu poświęcona została konferencja online pt. „Dekada z SWD – wnioski dotyczące kontroli populacji”, zorganizowana 8 grudnia 2020 roku.

Targi / konferencje

Nowe trendy, nowe możliwosci. Global Berry Congress

Global Berry Congress (GBC) odbył się 10 grudnia 2020 roku i miał formułę zdalną, a organizatorzy wydarzenia – zespół miesięcznika Eurofruit związanego z rynkiem świeżych owoców i warzyw – zadbali o możliwość nawiązania internetowego kontaktu z firmami z branży. Główną częścią kongresu była konferencja, podczas której wykłady odbywały się równolegle w 3 panelach.

Innowacyjne gatunki

Trendy i wyzwania w uprawie haskapu

Ciekawe informacje dotyczące uprawy jagody kamczackiej (nazywanej haskapem lub wiciokrzewem) można było uzyskać podczas ubiegłorocznej listopadowej, internetowej konferencji poświęconej temu gatunkowi, której organizatorem było rosyjskie Stowarzyszenie Producentów Haskapu. Zdalnie udział w tym wydarzeniu wzięli eksperci z kilku krajów. Polskę reprezentował Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej.

Perły kuchni polskiej

Pizza truskawkowa, czyli wychopieniek z truskawkami

Pizzę truskawkową uwielbiam. Ma niepowtarzalny smak i zapach, a przyrządzić można ją bajecznie łatwo. Latem używam do niej owoców świeżych, a zimną – mrożonych. Truskawkową pizzę podaję na śniadanie z gorącym kakao. Albo na deser, do zbożowej kawy z mlekiem.

Wolna strefa

Czy jest potrzebna zmiana podejścia do stosowania ŚOR?

Podobno zmiana to życie i przekonujemy się o tym każdego dnia na nowo. Chcemy, żeby coś było pewne raz na zawsze, ale rzeczywistość jest inna. Już nam się wydaje, że wszystko wiemy – co i jak uprawiać, nawozić, chronić – a za rok czy dwa musimy wszystko zmieniać. No właśnie – chronić…





ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here