Jagodnik 1/2022 już w sprzedaży


Ubiegłoroczna produkcja owoców jagodowych w Polsce została oszacowana przez GUS na poziomie 565 tys. ton (wzrost o prawie 2% względem roku 2020). Można sądzić, że tym roku – jeśli nie wystąpią ekstremalne zjawiska pogodowe – produkcja będzie na podobnym, a może nawet wyższym poziomie. Powodem tego mogą być względnie dobre ceny uzyskiwane w minionym roku za owoce kilku gatunków, a także inwestowanie przez plantatorów w produkcję deserowych owoców wysokiej jakości. Jak będą przebiegać w tym roku polony i ile uda się zebrać owoców, jak wpłyną na to wszystko rosnące koszty produkcji i jak przygotować się do kolejnego sezonu przeczytanie w kolejnym numerze „Jagodnika”.

KURIER Jagodowy

100 lat Wydziału Ogrodniczego SGGW

W Warszawie, a dokładnie na Ursynowie 15 października odbyły się uroczyste obchody 100-lecia Wydziału Ogrodniczego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Połączono je z inauguracją roku akademickiego 2021/2022 i powitaniem nowych studentów.

Rusza projekt Osmia 4.0

W styczniu rusza projekt Osmia 4.0. Za jego realizację odpowiada polska firma Osmia Future. Głównym celem działań jest optymalizacja zapylania kwiatów w uprawach ogrodniczych, z wykorzystaniem nowoczesnej technologii, przy jednoczesnej minimalizacji nakładu pracy po stronie plantatora, związanej z obsługą owadów zapylających, w tym przypadku – murarki ogrodowej.

Jagodowy Core Team. Pierwszy taki sezon, ale nie ostatni

Dla uważnych obserwatorów borówkowego rynku wydarzenia roku 2021 nie były zaskoczeniem. Zdziwienie mógł wywołać jedynie fakt, że bardzo trudny handlowo sezon nadszedł dopiero teraz.

.

Truskawka

Ważne dla przyszłości uprawy

Targom expoSE i expoDirekt, które odbyły się w Karlsruhe w dniach 17-18 listopada, towarzyszyło seminarium poświęcone uprawie truskawek i sprzedaży bezpośredniej. Część przedstawionych podczas niego informacji wydaje się ciekawa i warta wzięcia od uwagę przez polskich producentów owoców jagodowych.

Werticilioza

W Polsce od lat obserwuje się znaczne zmiany w uprawie truskawek. Dotyczą one zarówno technologii uprawy, jak i doboru odmian. Na plantacjach towarowych jest coraz więcej odmian deserowych. Problemem w ich uprawie jest duża podatność na groźną chorobę systemu korzeniowego, jaką jest werticilioza truskawki, wywoływana przez grzyb Verticillium dahliae.

Pomysł na powtarzające owocowanie

Gospodarstwo „Rajska truskawka” Dawida Janiaka, które prowadzi wspólnie z żoną Julią oraz rodzicami Ireną i Ireneuszem, zlokalizowane jest w miejscowości Dąbrowa koło Kalisza. Jeszcze kilka lat temu stawiano w nim na produkcję jabłek, spadająca jednak opłacalność takiej działalności spowodowała, że zwrócono uwagę na uprawę truskawek w tunelach foliowych.

Bezpieczeństwo na różnych etapach produkcji sadzonek

Wizyta w holenderskiej szkółce Neessen Aardbei- en Aspergeplanten była dobrą okazją do zapoznania się z wysokimi standardami dotyczącymi technologii produkcji materiału nasadzeniowego. To rodzinnie zarządzane gospodarstwo zlokalizowane jest w Grashoek koło Venlo, a produkcja zdrowych, wolnych od agrofagów sadzonek truskawek stanowi w nim priorytet.

Truskawkowo na expoSE

Duet targowy expoSE & expoDirekt, zorganizowany w dniach 17-18 listopada 2021 roku w Karlsruhe, przebiegał w czasie zaostrzających się restrykcji związanych z szalejącą nie tylko w tym regionie Niemiec kolejną falą zachorowań na COVID-19. Wydarzenie odbywało się po rocznej przerwie i przez wystawców oraz odwiedzających zostało uznane za udane.

Malina

Agrotechnicznie i sprzętowo

Podczas zeszłorocznej, 12. Światowej Konferencji Malinowej IRO, która odbyła się w Lublinie w pierwszej połowie maja (czyt. też „Jagodnik” 6-8/2021), zaprezentowano sporo rozwiązań sprzętowych przeznaczonych do wykorzystania zarówno w uprawie malin, jak i przy obróbce pozbiorczej ich owoców.

.

Borówka wysoka

Regeneracja roślin po stresie (cz. II). Borówkowe Factory 2021

Ubiegłoroczna edycja projektu Borówkowe Factory miała nietypowy przebieg. Zdarzenia pogodowe sprawiły, że nie było możliwe zrealizowanie wielu zaplanowanych doświadczeń. Sytuacja związana z silnym gradobiciem pod koniec czerwca, wymusiła nietypowe działania. Dzięki nim udało się nie tylko odbudować potencjał młodych plantacji (czyt. też „Jagodnik” 8/2021), ale również zebrać owoce.

Sezon borówkowy w Polsce i Europie

Rynek borówki w Europie jest jednym z najszybciej rozwijających się w segmencie owoców i warzyw. Produkcja i konsumpcja tych jagód stale rośnie. Mimo że rok 2021 nie był zbyt pozytywny, eksperci wykazują, że w branży nadal jest miejsce na zakładanie nowych plantacji, a na rynku – na owoce z nich pochodzące. Kluczowe jest jednak dopasowanie się borówkowych farm do wymagań konsumentów oraz sieci handlowych.

Problemy na niemieckich plantacjach

Pod koniec lipca ubiegłego roku odwiedziłem w Niemczech gospodarstwo Spargelhof Werner. Głównym kierunkiem jego działalności jest uprawa szparagów, ale przeszło 20 lat temu na dobre zagościły w nim też borówki. Dotychczas powierzchnia ich uprawy stale rosła. Czy jednak nadal tak będzie?

Jubileuszowa Borówkowa 22

Przed nami kolejna, już X edycja Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. Po rocznej przerwie związanej z pandemią i organizacją konferencji tylko w trybie online chcemy wrócić do tradycyjnej stacjonarnej formy. Konferencja odbędzie się 1 i 2 marca w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Będzie miała postać hybrydową, a więc istnieje również możliwość wysłuchania i obejrzenia wszystkich wykładów w sposób zdalny.

Farmaceutyczny jagodnik – aronia, jagoda kamczacka, borówka wysoka

W przedostatniej części tego cyklu opiszemy wybrane gatunki roślin sadowniczych, które nie mają kryteriów oceny jakości w postaci monografii farmakopealnych ani monografii zielarskich. Mowa będzie o borówce wysokiej, aronii czarnoowocowej i jagodzie kamczackiej.

Porzeczka

Połączyć tradycję i nowoczesność (cz. I)

Gospodarstwo Ogrodnicze Berezińscy ma wieloletnią historię. Włodzimierz Bereziński jest jednym z pierwszych polskich plantatorów aronii, od kilku dekad uprawia także na dużą skalę porzeczkę czarną. Warto zaznaczyć, że państwo Berezińscy posiadają zlokalizowane w kilku regionach kraju trzy gospodarstwa, których powierzchnia wynosi łącznie 290,5 ha. Uprawiają również jagodę kamczacką, a nową działalnością jest produkcja malin w tunelach.

Agrest

Wartość produkcyjna i jakość owoców polskich klonów agrestu

Agrest uprawiany jest głównie w krajach Europy, w strefie klimatu umiarkowanego. Według danych przekazanych w 2021 r. przez EUROSTAT, FAO, największymi producentami tych owoców są Niemcy, Rosja i Polska. Gatunek ten uprawiany jest także w Austrii i na Węgrzech. W przypadku Niemiec i Rosji dane te są przeszacowane – zawyżone – i nie odzwierciedlają bieżącego stanu tej produkcji.

Targi

Kanadyjska konferencja na temat haskapu

Kanadyjska organizacja Quebec Reference Center for Agriculture and Agri-food (CRAAQ) zorganizowała 20 i 27 października ub. roku konferencję na temat jagody kamczackiej. Canadian Haskap Symposium odbywało się zdalnie. Poruszone zostało kilka ciekawych zagadnień, m.in. związanych z obecnym i przewidywanym stanem rynku tych owoców oraz czynnikami, które mogą na niego wpływać.

Inne gatunki

Gdzie diabeł mówi dobranoc

default

Niezwykli ludzie i – można by rzec – nietypowa lokalizacja. Gdy kilka temu poznałem Pawła Korfantego i po raz pierwszy w 2016 roku odwiedziłem jego szkółkę niedaleko Grabownicy Starzeńskiej. Nie spodziewałem, że w ciągu kolejnych lat tak się ona rozwinie. Obecnie gospodarstwo położone jest nad Sanem, w miejscowości Załuż (u podnóża Bieszczadów). Jego areał wynosi 22 ha, z czego większość została już zagospodarowana pod działalność szkółkarską i hodowlaną.

W Nowinach – 43 ha żurawiny

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) jest niewielką krzewinką, roślina ta naturalnie występują na obszarach bagiennych i leśnych w Ameryce Północnej. Największe plantacje tego gatunku występują w Kanadzie, gdzie również rozwinęła się profesjonalna technologia jego uprawy. Właśnie tamtejsza produkcja była inspiracją dla twórców spółki Fieldstone i dała podwaliny do założenia plantacji towarowych w Polsce.

Perły kuchni polskiej

Gęś pieczona z nadzieniem polskim

Na karnawałowe spotkanie w gronie przyjaciół polecam gęś pieczoną z moim ulubionym nadzieniem polskim. Dodaje się do niego garść świeżych lub mrożonych owoców żurawiny. Ich kwasowość i owocowa świeżość wzbogaca smakowo farsz z wątróbek drobiowych, żółtek, białek ubitych na sztywno, mielonych orzechów, kaszy manny i sporej ilości pietruszki oraz majeranku.

Wolna strefa

Rok 2031

„Jagodnik” ma dziś 20 lat. Jego założyciele, oddani agroturystyce, wspominają czasy, gdy rodziła się nowoczesna branża jagodowa, wszyscy uczyliśmy się, jak współpracować i jak wygrywać.




ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here