Czarne porzeczki niwelują stres oksydacyjny i wspomagają koncentrację





Od kilku lat mówi się o czarnych porzeczkach jako superowocach, które mają pozytywny wpływa na zdrowie i zapobiegają licznym chorobom cywilizacyjnym. Kolejne badania prowadzone w Nowej Zelandii mówią o tym, że spożywanie ekstraktów z czarnych porzeczek sprzyja poprawie koncentracji i niweluje skutki stresu oksydacyjnego, jaki powstaje w organizmie po intensywnym wysiłku fizycznym.

Badania prowadzone przez Plant & Food Research w Nowej Zelandii dowiodły, że spożywanie ekstraktów z wysoką zawartością antocyjanów, uzyskanych z nowozelandzkich czarnych porzeczek poprawia koncentrację i sprzyja regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym (np. ćwiczeniach). Wyniki tych badań po raz pierwszy zostały przedstawione przez Prof. Roger Hurst podczas tegorocznej Międzynarodowej Konferencji Ogrodniczej w Brisbane. Z naszych badań wynika, że spożywanie ekstraktu z czarnych porzeczek niweluje stres oksydacyjny w organizmie, zapobiega uszkadzaniu mięśni oraz sprzyja szybkiej regeneracji tkanek – stwierdza Prof. Roger Hurst. Wniosek ten pozwala zarazem stwierdzić, że spożywanie ekstraktu z czarnych porzeczek przyśpiesza regenerację mięśni, a zarazem sprawia, że wykonywane ćwiczenia są bardziej efektywne a sportowcy szybko mogą odzyskać normalną formą po intensywnym wysiłku fizycznym. Stwierdzono również, że osoby po spożyciu soku z czarnych porzeczek, miały lepszą zdolność podejmowania decyzji. Dotyczy to przede wszystkim gier zespołowych, gdzie potrzebna jest umiejętność przewidywania jakie będą konsekwencje danej czynność czy podanie piłki do tego a nie innego gracza. Spożywanie soku z czarnych porzeczek ułatwiało koncentrację i pomagało w szybkim podejmowaniu strategicznych decyzji. Badania w tym kierunku mają być w dalszym ciągu prowadzone, tak by zgłębić wiedze o tym jak spożywanie ekstraktu z czarnych porzeczek może wpłynąć na zwiększenie wydajności fizycznej sportowców.

Takich badań potrzebne jest więcej – uważa Bill Floyd główny menadżer International Blackcurrant Association (IBA) – po to by pokazać przedsiębiorcom, że warto produkować wyroby z czarnych porzeczek, a konsumentów przekonywać do ich spożywania. Dobra promocja tych superowoców może być obecnie najlepszym sposobem na zwiększenie popytu na produkty z czarnych porzeczek, lepszy ich zbyt i poprawę opłacalności produkcji.

Źródło: www.internationalblackcurrantassociation.com







Poprzedni artykułW szkółce przed „wykopkami”
Następny artykułAgrimpex ma 20 lat – jubileuszowe spotkanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj