Uprawa agrestu – jej wielkość i zlokalizowanie

agrest_krzewy_krzew_agrestu
Krzewy agrestu

Uprawa agrestu, szczególnie tego kierowanego do przetwórstwa w ostatnich kilku latach nie jest dochodowa. W przeszłości wydawało się przez długi czas, że rynek ten jest dość stabilny, a produkcja owoców odmiany ‘Biały triumf’, choć może bardziej problematyczna niż wielu innych odmian, gwarantuje płynny zbyt pozyskiwanego plonu. Ostatnie sezony przyniosły jednak beznadziejnie niskie stawki i ograniczony popyt. Jak zatem aktualnie prezentuje się uprawa agrestu? Analizie poddajmy dane z 2020 i 2021 roku zgromadzone i opublikowane przez ARiMR.

Uprawa agrestu na stabilnym poziomie

Areał uprawy agrestu w Polsce w minionych dwóch latach nie uległ poważniejszej zmianie. Pomimo trwającej dekoniunktury nawet nieznacznie wzrósł. Można zakładać, że część plantatorów wierzy w to, że karta może się odwrócić i że za owoce tego gatunku w punktach skupu otrzymać będzie można lepsze stawki. Mowa tu o produkcji z przeznaczeniem na zaopatrzenie zakładów. Na rynek owoców deserowych trafiają w Polsce wciąż relatywnie małe ilości towaru, ale ten kierunek produkcji za sprawą nowych odmian o których przeczytacie w czasopiśmie „Jagodnik” 1/2022 może nabierać na znaczeniu. Cały czas jedna widok agrestu na sklepowych półkach nie należy do częstych, a szkoda.

Areał uprawy agrestu w Polsce w latach 2020 i 2021 z podziałem na województwa

WojewództwoPowierzchnia uprawy (ha) w 2020 i 2021 r:
dolnośląskie40,9542,73
kujawsko-pomorskie72,6470,67
lubelskie793,71772,90
lubuskie7,044,23
łódzkie284,76290,17
małopolskie16,0840,15
mazowieckie270,98281,26
opolskie13,2412,95
podkarpackie43,0540,5
podlaskie6,134,55
pomorskie5,018,97
śląskie7,7412,93
świętokrzyskie50,7449,83
warmińsko-mazurskie29,4627,55
wielkopolskie50,6557,24
zachodniopomorskie40,2333,39
Ogółem:1732,411750,02

Gdzie uprawia się agrest w Polsce?

Niekwestionowany prym w produkcji agrestu wiedzie Lubelszczyzna. Podium uzupełniają województwo łódzkie i mazowieckie. Uprawa agrestu w pierwszym z wymienionych regionów prowadzona była w bieżącym roku na nieznacznie mniejszej powierzchni niż w roku 2020. Na Mazowszu i w województwie łódzkim zanotowano z kolei delikatne wzrosty areałów. Najbardziej spektakularny przyrost powierzchni kwater z agrestem odnotowano w Małopolsce. Tam areał uprawy tego gatunku niemal potroił się. Przyznać jednak należy że wzrost z poziomu 16,08 ha do 40,15 ha nie ma większego znaczenia dla ogólnopolskiej branży agrestowej.

Na Lubelszczyźnie najwięcej ziemi pod uprawę agrestu przeznaczyli ogrodnicy z powiecie puławskim (133,97 ha), kraśnickim (132,38), świdnickim (115,45 ha) oraz opolskim (101,08 ha). Na Mazowszu prym wiodą powiaty lipski (92,77 ha), grójecki (66,61 ha) a także siedlecki (17,76 ha). Trzeci z wymienionych jednak dość mocno odstaje, co pokazuje silną koncentrację produkcji wokół Grójca i Lipska. W województwie łódzkim uprawa agrestu realizowana jest na największych powierzchniach w takich powiatach, jak skierniewicki (104,29 ha), rawski (79,05 ha) oraz brzeziński (43,14 ha). Powiaty te graniczą ze sobą. Bliskość geograficzna dotyczy także Rawy Mazowieckiej (łódzkie) i Grójca (mazowieckie) oraz Lipska (mazowieckie) i Opola Lubelskiego czy Puław (lubelskie). Można więc mówić o dwóch skupiskach produkcji agrestu: mazowiecko-łódzkim oraz lubelskim obejmującym także południowy skrawek województwa mazowieckiego.

Źródło: ARiMR




ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here