Jagoda kamczacka zarejestrowana w UE jako tradycyjna żywność




Po lipcowej aktualizacji dokumentów złożonych w KE przez angielską firmę Soloberry, jagoda kamczacka (haskap) został wpisana 13 grudnia na listę nowej żywności na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 roku.

Firma Solobery informuje, że otrzymała zezwolenie na wprowadzenie do obrotu jagód Lonicera caerulea L. jako tradycyjnej żywności z kraju trzeciego zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady i zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470. Wpisane jagody kamczackiej na listę produktów tradycyjnych daje możliwość legalnego wprowadzanie jej do obrotu na terenie UE również przez inne podmioty. Na uwagę zasługuje również komunika przygotowany przez Europejską Organizację ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdzający przydatność tych owoców do spożycia (www.efsa.europa.eu)

Firma Soloberry dotychczas z powodzeniem sprzedawała haskap poza Europą, ze szczególnym uwzględnieniem rynku japońskiego, gdzie owoce z uwagi na właściwości dietetyczne cieszą się dużym uznaniem. Jak informuje firma Soloberry, w ostatnim czasie obserwuje się również wzmożone zainteresowanie tymi owocami na terenie UE.

Zespół w firmie Soloberry zainwestował dużo czasu i energii na zarejestrowanie jagody kamczackiej na terenie UE. Sam proces rozpoczął się w 2015 roku, a zespół firmy był mocno zaangażowany we wprowadzanie na rynek europejskich jagód typu haskap (Lonicera caerulea L). Atrakcyjność owoców jagody kamczackiej na rynku wynika z jego potwierdzonych, wybitnych właściwości odżywczych, z niezwykle wysokim poziomem m.in. antyoksydantów. Niepowtarzalny smak owoców jagody kamczackiej, powoduje że ​​jest to idealny produkt dla sektora przetwórczego, do produkcji różnego rodzaju aromatów, dżemów, soków, jako tzw. „superfood” w proszku w nutraceutykach. Jest to wyborny owoc do produkcji koktajli oraz lodów. Ma również duże szanse mocno zaistnieć na rynku jako owoc deserowy.

W listopadzie firma Soloberry uzyskał tytuł finalisty w konkursie Best Natural Ingredient of the Year na Food Matters Live, właśnie za produkty z owoców jagody kamczackiej. Nagroda ta została przyznana m.in. za dwukrotnie wyższy poziom antyoksydantów niż w owocach dzikich jagód, trzykrotnie wyższą zawartość żelaza niż w owocach borówki i dwukrotnie większą niż w truskawkach oraz niezwykle wysoki poziom witaminy C.

Pełna treść Rozporządzenia dopuszczają do obrotu owoce jagody kamczackiej – czyt. PDF

Źródło: www.soloberry.com, eur-lex.europa.eu









Poprzedni artykuł„5 porcji zdrowia w szkole” – duże zainteresowanie programem
Następny artykułMeksykański eksport owoców jagodowych rośnie jak na drożdżach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj